Radojičić: Riješen problem grijanja u gradu

Autor:

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se svečanim otvaranjem "Eko-toplana" završava rad na najvećoj ovogodišnjoj investiciji u oblasti komunalne infrastrukture od 36 miliona KM.

1
A- A A+
Donatorsko veče RK Borac m:tel 2018 Igor Radojičić Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Ovim se rješava višegodišnji problem funkcionisanja sistema daljinskog grijanja u gradu, rekao je Radojičić.

On je na sasatanku sa premijerom Srbije Anom Brnabić naglasio da je ovaj projekat potvrdila i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tako što je odobrila kredit za gradski udio ulaganja u novu toplanu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radojičić je istakao da je riječ o svojevrsnoj potvrdi ispravnosti ove investicije i o prvom kreditu te vrste koji je direktnim putem odobren nekoj lokalnoj zajednici u BiH.

Govoreći o aktuelnim gradskim projektima, on je naveo da će u ovoj godini biti pokrenuti infrastrukturni projekti okvirne vrijednosti 20 miliona KM, te da će Banjaluka, između ostalog, do kraja godine dobiti i akcioni plan za takozvani "Zeleni grad", projekat koji se razvija zajedno sa EBRD-om.

Naglašavajući značaj daljeg razvoja saradnje sa Srbijom, Radojičić je najavio mogućnost zajedničkog razvoja digitalne strategije, u čemu Srbija prednjači u odnosu na zemlje okruženja.

Brnabićeva je istakla da je izgradnja nove toplane na bio-masu inovativan potez i da je dolaskom na svečano otvaranje ovog postrojenja željela da pruži podršku i brojnim preduzećima iz Srbije koja su učestvovala u izgradnji.

"Učešće preduzeća iz Srbije, ali i onih iz Republike Srpske koja su radila na izgradnji ove toplane, predstavlja dokaz da naše kompanije, bez obzira na sve izazove, mogu da pariraju tehnologijama zapadnih zemalja", naglasila je Brnabićeva.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Ostale vijesti