BRIFING: Jezici po komandi i hapšenje pijanca

Autor:

Kako koja država objavi da joj nedostaju radnici, tako u Banjaluci skoči interesovanje za učenje upravo tog jezika... O ovome, kao i još nekim interesantnim temama čitajte u današnjem MONDO BRIFINGU

BRIFING: Jezici po komandi i hapšenje pijanca Foto: Mondo

Porodični ljekari vs. pedijatri

Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske smatra da je neutemeljena i neargumentovana i u dugoročnom smislu ugrožavajuća inicijativa Udruženja pedijatara RS da se izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti omogući da se djeca od sedam do 15 godina liječe kod pedijatara, piše "EuroBlic". "Uvođenje ovog pristupa, a bez promjene standarda u porodičnoj medicini dovelo bi do pojave viškova i otkaza za oko 60 specijalista porodične medicine i najmanje isto toliko medicinskih tehničara, jer trenutno po podacima FZO oko 100.000 ove djece registrovano je za timove porodične medicine", kažu u Udruženju doktora porodične medicine.

Noćni vukovi stižu u BiH

Uprkos zabrani ulaska u BiH vođi ruskih "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i njegovom sljedbeniku iz Srbije Saši Saviću, dvadesetak članova ove grupe 20. marta će doći u BiH, piše "Dnevni Avaz". "Ništa neće postići tim zabranama. Nismo onakvi kakvim nas predstavljaju... Hirurg je na interpolovoj potjernici, nije lud da ide mečki na ruku, da ga hapse. On nije ni trebao doći", kaže Savić.

Uhapšen pijanac u Doboju

Dobojlija čiji su inicijali D.P. uhapšen je u vidno alkoholisanom stanju dok se kretao po kolovozu u centru Doboja. Alkotestiranjem utvrđeno je prisustvo tri promila alkohola u organizmu, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj. Nakon prestanka razloga za zadržavanje D.P. je pušten na slobodu i uručeni mu je prekršajni nalog, piše portal "Glas regije".

Učenje jezika "kao po komandi"

Kako koja država objavi da joj nedostaju radnici, tako u Banjaluci skoči interesovanje za učenje upravo tog jezika, piše "EuroBlic". Za većinu građana zbog posla i visokih plata Njemačka je odavno obećana zemlja, pa se u školama stranih jezika posljednjih godina traži mjesto više. Sve to znači da je njemački jezik na vrhu liste popularnih jezika, ali nove ankete i istraživanja pokazuju da sve više raste interesovanje za ruski, francuski, ali i italijanski jezik. Zanimljivo je da je engleski jezik na pretposljenjem mjestu popularnih jezika za učenje, mahom jer ga većina mladih već govori, navodi list.

Liturgija uslov za peticu

Roditelji učenika nekih osnovnih banjalučkih škola požalili su se ovih dana putem društvenih mreža da vjeroučitelji koji predaju vjeronauku učenicima dijele pluseve i minuse u zavisnosti od toga da li dolaze u crkvu na liturgiju, te da im od toga zavisi i konačna ocjena iz ovog predmeta, pišu "Nezavisne novine". "Zaista mislim da je van svake pameti da djeci ocjena zavisi od dolaska na liturgiju i da su roditelji obavezni da svake nedjelje djecu voze u crkvu. Ako oni misle da je to djeci motivacija - onda se varaju, jer tako samo postižu kontraefekat", požalila se jedna nezadovoljna majka. I dok su neki roditelji bili iznenađeni ovakvim metodama ocjenjivanja, drugi su tvrdili da to nije ništa novo, te da vjeroučitelji odavno ocjenjuju na ovakav način.

Tagovi:

Ostale vijesti