IZ NAFTALINA: Svadba kod Drvara 1937. godine

Autor:

List „Razvitak“ iz 1937. godine donosi tekst „Prošnja i svadba u selima na utoku Unca“ koji opisuje tadašnje svadbene običaje iz sela Očigrija kod Drvara. Pročitajte...

0
A- A A+

Odrasli momci najprije sami „zagledaju“ djevojku. Momci i djevojke mogu da se sastanu kao čobani, na poljskom radu i na crkvenim zborovima. Tako se bolje upoznaju i zavole, što se u narodu zove „volba“. Za njih se kaže da su se zagledali, zavoljeli ili svikli jedno na drugo. Nakon toga momak pita djevojku da se za njega uda, te obavještava roditelje, odnosno majku, jer se momak oca stidi.

Slijedi prošnja koja se naziva i „zagled“. Na prošnju idu momak, otac, kum, neko od roda ili komšija. Otac nosi plosku. Poslije dužeg razgovora i nadmudrivanja, pijenja iz ploske i čestitanja, stavi se u prostoriju stolica i na nju jabuka (prsten, jabuka i novci). Djevojka priđe stolici i uzme jabuku pa je dade materi da je ostavi. Tako je djevojka uzela jabuku, a to znači da je isprošena. Prije svadbe, ide se na potvrdu – „oblazu“.

Za svatove se traži kum, prikumak, djever, barjaktar, stari svat, čauš i komordžija. Kad se predveče skupe kod momka, idu po mladu, a sa svatovima idu mladoženja i otac. Od kuće se nosi hrana, piće, hrana za životinje, ploska. Svatovi dolaze pucajući iz pušaka. Kad posjedaju, jedu, piju i nazdravljaju. Pred zoru se sklanja doneseno, a služi se domaćinovo. Pred polazak brat izvodi djevojku i pita „Ko se prima ovoga čeljadeta“. Onaj ko primi djevojku, daruje brata, a svatovi nastavljaju u crkvu. Poslije vjenčanja se utrkuju ko će prvi kući donijeti muštuluk. Muštulugdžija ujaše u kuću, objahuje konja oko ognjišta i puca dok ne dobije dar. Pred mladu se iznosi muško dijete. Ona mu daruje jabuku i čarape. Onda se djevojci donese rešeto i malo žita koje ona baca unakrst po svatovima. Poslije toga baca i jabuke preko kuće.

Mladino privjenčavanje opisano je ovako: „Zatim je djever i kum ... obgode triput oko ognjišta. Svekrva sjedi ... uvrh vatre. Mlada obilazeći oko vatre pokloni se svaki put kad bude u pročelju, a kad bude u glavnjima, sjarkuje ugarke prema svekrvi“. Poslije se jede i pije, te mlada dariva svatove, a oni će joj poslije dati uzdarje. Kasnije mladenci idu u ložnicu – kum im daje dvije polovine jabuke i pokrije ih. Za to vrijeme momci „vukovi“ lupaju po krovu štapovima četvrt sata. Isti momci „pale“ svatove redom i za to dobijaju darove. Kasnije love kokoške koje kolju ili dave. Vukovima je na svadbi sve dozvoljeno.

Ujutro mlada ide na vodu i čisti kuću, polijeva ruke porodici i češlja ih. Gozba se nastavlja i drugi dan, a poneki svatovi dođu i do četvrtog dana slavlja.

........

Ovaj opis svadbenih običaja nastao je po kazivanju Đure Đilasa,"vrlo bistrog i otresitog težaka iz sela Očigrija".

"Razvitak" je književno-kulturni časopis koji je izlazio u Banjaluci između 1935. i 1941. godine. List je pokrenut kao nastavak Kočićevog "Razvitka" iz 1910, sa ciljem "da bude ogledalo narodnog života u ovim krajevima, da pomaže proučavanje i kulturno razvijanje i daje pregled pojava i događaja kod nas i na strani". Objavljeno je ukupno 76 brojeva.

Ostale vijesti