Kukić isključen iz SDA, Zukić pred razrješenjem

Autor:

Predsjedništvo SDA odlučilo je danas da iz stranke isključi Mirsada Kukića zbog nepoštivanja odluka organa SDA i nanošenja štete ugledu stranke.

0
A- A A+
SDA, slavlje Foto: MONDO/ Samir Cacan

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je upućen prijedlog Glavnom odboru SDA da razriješi Amira Zukića sa funkcije generalnog sekretara stranke.

Osmanović je rekao da je iz SDA iskljčen i Nudžeim DŽihanić, a sa svih funkcija u organima stranke suspendovani su Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš.

Čitajući zaključke sa Predsjedništva SDA, Osmanović je rekao da su pozvani ministri iz HDZ-a i SBB-a koji su zaduženi za izgradnju puteva da ubrzaju izgradnju, jer su se stekli svi uslovi za to.

Predsjedništvo SDA odbacilo je tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda u predmetu LJubić jasno govori šta je Federacija BiH /FBiH/ - ne federacija kantona, nego konstitutivnih naroda.

"Ustavni sud se nije mogao baviti uređenjem FBiH, iz odredaba federalnog Ustava i pravnim laicima je jasno da je FBiH - Federacija kantona koju uređuju svi građani BiH. Navedene odredbe sadržane su u Ustavu FBiH od 30. marta 1994. godine", naveo je Osmanović.

Predsjedništvo SDA osudilo je izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o trećem entitetu, te ocijenilo da bi to destabilizovalo BiH.

"Put BiH je unutrašnja integracija, zatim integracija u EU i NATO. To je jedini mogući put, sve ostalo vodi u destabilizaciju", poručio je Osmanović.

On je naveo da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku, jer posljedice bi značile da Tužilaštvo BiH neće moći da se bori protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Tagovi:

Ostale vijesti