Plavi Sava, rastu Sana i Una

Autor:

Vodostaj rijeke Save u Gradišci prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 62 cm i vodostaj u 15 časova iznosio je 792 cm.

0
A- A A+

Na području Gradiške rijeka Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivrdno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, izjavio je Srni šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević.


On kaže da je na tom području Sava danas nadošla na 30 centimetara do magistalnog puta Gradiška - Kozarska Dubica.

"Vodostaj Save u Gradišci dostigao je nivo od 794 centimetra i u proteklih par sati je u stagnaciji ili blagom porastu", rekao je Knežević i podsjetio da se na 730 centimetara proglašava vanredna odbrana od poplava.

Sava je juče u podne imala vodostaj od 770 centimetara.

Knežević je podsjetio da je od četvrtka, 15. marta, na snazi drugi stepen vanrdne odbrane od poplava, što znači da su u pripravnosti svi subjekti koji učestvuju u zaštiti i spasavanju.

On je naglasio da visok nivo Save najviše problema čini na crpnoj stanici "Kej" i da su danas od Republičke uprave Civilne zaštite nabavili dodatne dvije pumpe, od kojih je jedna već instalirana.

Knežević je dodao da pokušavaju da ojačaju kapacitet crpne stanice "Kej" kako ne bi došlo do plavljenja podrumskih prostorija u naselju Senjak, što se često dešava kada Sava bude na ovom nivou i kada se poveće nivo podzemnih voda koje prodiru u kanalizacioni sistem.

"Dodatni problem pravi i kiša koja pada, ali najavljeno je da bi trebala prestati do 21 sat i nadam se da to tada neće biti većeg plavljenja u podrumima u naselju Senjak, gdje za sada ima slučajeva blagog prodiranja vode u podrume pojedinih kuća", rekao je Knežević.

Komunalno preduzeće "Vodovod" Gradiška ranije je upozorilo građane u naselju Senjak da obezbijede pumpe za odvod oborinskih i pozemnih voda iz podruma i uklone vrijedne stvari, jer pri izrazito visokom vidostaju Save i podzemnih voda crpna stanica "Kej" ne može da prepumpa toliku količinu vode iz kanalizacionog kolektora, u koji dodatno prodiru podzemne i oborinske vode.

VODOSTAJI UNE I SANE U PORASTU

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu ponovo su u porastu, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj rijeke Sane u 19.00 časova iznosio je 446 centimetara ili 30 centimetara više nego jutros u 7.00 časova.

Vodostaj rijeke Une jutros u 7.00 časova iznosio je 392 centimetra.

Jedna saobraćajna traka na magistralnom putu Prijedor - Novi Grad, u mjestu Dragotinja, oštećena je, a iz pukotine izvire voda. Ova dionica puta obilježena je dodatnom signalizacijom.

Na lokalnim putevima Blagaj - Vitasovci i Blagaj - Radomirovac, zbog izlivanja Sane u Blagaju, saobraćaj je obustavljen od 8. marta.

Redove mjere od poplava u Novom Gradu bile su na snazi od 12. do 15. marta.

Redovne mjere od poplava proglašavaju se kod vodostaja rijeke Une od 450 centimetara, a vanredne kad ova rijeka ima vodostaj 510 centimetara.

Tagovi:

Ostale vijesti