Novi haos:Tajni podaci završili na portalu iz FBiH

Nakon što je sarajevski portal index.ba objavio detalje iz informacije Ministarstva bezbjednosti o bezbjednosnim prijetnjama u BiH među kojima su organizacije i pojedinci iz Srpske, reagovanje stižu iz minuta u minut.

0
A- A A+

Agencija Srna prenijela je, pozivajući se na "Index.ba" da je Ministarstvo bezbjednosti BiH kao bezbjednosnu prijetnju po BiH označilo Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub "Noćni vukovi", udruženja "RS - Čast otadžbine" iz Beograda, "Veterane Republike Srpske", kao i radikalne selefiste.

U informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, koja je sačinjena na osnovu podataka dobijenih u posljednja dva mjeseca od policijsko-obavještajnih agencija navodno se nalaze i imena pojedinaca koji predstavljaju prijetnju po bezbjednosti.

Među njima su i Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić, Miroslav Lazanski, Duško Vukotić, vođa ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, i vođa ogranka ove organizacije u Srbiji Saša Savić. Zaldastanovu i Saviću je zabranjen ulazak u BiH, navodi "Indeks".

Prema navodima ovog portala, pojedinci koji su bezbjednosna prijetnja su i Predrag Bogićević, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić.

Ozbiljno krivično djelo?

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Ognjen Tadić izjavio je Srni da mu je dostavljena informacija da se materijal Ministarstva bezbjednosti BiH pod oznakom tajnosti nalazi u kancelariji Parlamentarne skupštine BiH i da je, ako je došlo do povrede takve informacije, počinjeno ozbiljno krivično djelo. Tadić je objasnio da je riječ o kancelariji Parlamentarne skupštine BiH koja je zadužena za čuvanje i upravljanje takvim materijalom i da on nije imao uvid u taj materijal, ali i da ne bi u javnosti mogao da govori o tome s obzirom na to da nosi oznaku tajnosti. On je istakao da nadležni organi odmah treba da provjere da li su tačni navodi portala koji je objavio dijelove informacije, te da, ukoliko se ispostavi da jesu, utvrde kako je portal došao u posjed informacija sa oznakom tajnosti.

Informacija o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH dostavljena je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednosti BiH, na njihov zahtjev od prije mjesec i po.

U informaciji Ministarstva bezbjednosti nalazi se i Rusko udruženje veterana "Naslednici pobjede za Balkan" i Veterani Republike Srpske, a na popisu su i braća Nermin i Armin Ćulum iz Sanskog mosta, koji je na čelu Sportskog kluba "UT". Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije "Junajted Tribjuns".

Policijsko-obavještajne agencije u BiH označile su i Udruženje građana "Askeri" kao bezbjednosnu prijetnju.

Portal "Indeks" navodi da je za ovo udruženje navedeno da nemaju obilježja vojne obuke niti formacije, a da se u vezu sa njim dovode Berin Balijagić, Naser Orić, Armin Baltić, Enver Hebibović trener Salke Zildžića, Nermin Ćuprija, te da "Askeri" sarađuju sa udruženjima "Ponos" iz Gračanice, "Svjetlo" iz Maglaja i sa Safetom Kuduzovićem.

Na spisku je i Air Soft klub iz Cazina "Crna munja", za koji je navedeno da imaju vojnu i policijsku obuku. Bezbjednosna prijetnja po BiH je, prema Ministarstvu bezbjednosti, i Udruženje "Zelene beretke". Kao primjer zašto predstavljaju opasnost navedeno je njihovo saopštenje od 7. decembra 2017. godine, u kojem su poručili članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegovuću da "100.000 vojnika stoji iza njega".

Opasnost po bezbjednost u BiH predstavlja i sajber–kriminal i širenje govora mržnje.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je ranije da postoji tajni, povjerljivi dokument o kojem ne bi mogao da izlazi u javnost.

"Ali, mogao bih reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem, radikalizovanih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati", rekao je Mektić za Alternativnu televiziju.

Ćeranić: Mektić širi dezinformacije

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić širi dezinformacije čime uznemirava javnost, te iznosi neosnovane i neargumentovane teze o tome da neko iz Republike Srpske šalje djecu na vojnu obuku u Rusiju i formira paravojne formacije.

"Mektić je eksponent nekih politika kojima nije interes stabilnost BiH i miran suživot njenih naroda. Politički je instrumentalizovao funkciju koju obavlja da bi se obračunavao sa neistomišljenicima, što će kad-tad doći na naplatu", rekao je Ćeranić Srni.

On kaže da se ne može smatrati pouzdanim to što je jedan od portala objavio informaciju o bezbjednosnim prijetnjama po BiH, jer je riječ o dokumentu koji je pod oznakom tajnosti i dostavljen je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost BiH.

"Međutim, ukoliko je ovo i tačno, postavlja se pitanje zar ima veće bezbjednosne prijetnje po BiH od Mektića", upitao je Ćeranić.

Galijašević: To su pisali bolesni ljudi

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je danas Srni da organizacije u Republici Srpskoj za koje Ministarstvo bezbjednosti BiH i resorni ministar Dragan Mektić smatraju da su prijetnja po bezbjednost BiH nikada u svom djelovanju nikoga nisu ubile, niti bilo šta drugo uradile, te da su bezbjednosne strukture na nivou BiH najveća prijetnja po bezbjednost građana.

"Izvještaj o bezbjednosnim prijetnjama po BiH očito je da su pisali bolesni ljudi koji rade u bolesnim institucijama na nivou BiH. Govori se o organizacijama u Srpskoj, a istovremeno se na konsolidovanoj listi Savjeta bezbjednosti UN nalazi pet organizacija iz BiH povezanih sa terorističkim napadom u SAD 11. septembra, ubistvima u svijetu, pranjem novca zbog finansiranja terorizma, a svi znamo i koliko probleme u BiH su vehabijske komune i paradžemati", rekao je Galijašević.

Šta kaže Mektić

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da niko nema pristup povjerljivim informacijama koje su pod oznakom tajnosti.

Dragan Mektić Foto: MONDO/Žarko Marković

Mektić nije želio da komentariše pisanje portala "Indeks.ba" o informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH o bezbjednosnim prijetnjama po BiH, dodajući da niko ne može da se pozove na informacije pod oznakom tajnosti kojima nema pristup.

On kaže da nikada nije čuo za ovaj portal i da "sve što se želi pisati može samo da se konstruiše mimo njega".

"Ja se držim zakona. Ko postupi protivno Zakonu o zaštiti tajnih podataka čini krivično djelo i ko voli nek' izvoli", poručio je Mektić.

Latif: Informacija je klasični diletantizam

Glavni i odgovorni urednik portala "Indeks.ba" Edina Latif izjavila je da je ovaj portal imao uvid u informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o prijetnjama po bezbjednost BiH, a da je njenu tajnost narušio ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

"On je narušio tajnost dokumenta za koji tvrde da je pod oznakom tajnosti. Ministar je prvi koji u kontinuitetu svojim izjavama u javnosti narušava tajnost mnogo čega. On izađe sa podacima koji su tajni. Što bi on imao pravo iznositi te podatke, a novinari ne bi", rekla je Latifova.

Ona je naglasila da je ovdje riječ o klasičnoj zamjeni teza, "lovu na vještice", odnosno da se bave time kako su novinari došli do informacije, a ne njenom suštinom.

Latifova je istakla da sve što je navela u tekstu "Koje paravojne formacije, udruženja i pojedinci predstavljaju opasnost po sigurnost BiH", objavljenoj na portalu "Indeks.ba", piše u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH za koju smatra da je urađena na osnovu pisanja medija, a ne na osnovu obavještajnih podataka.

"Informacija je klasičan diletantizam, napravljena laički. Novinari su više pisali nego što ona sadrži... Kao novinar koji se 20 godina bavim tim poslom, istraživanjem, mogu samo da zaključim da su mediji bili jedini izvor za ovu informaciju", navela je Latifova.

Ostale vijesti