• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin "statement game", egzibicija Feldina!

Autor mondo.rs

U prvoj od nekoliko najvažnijih utakmica sezone koje slede, šampioni su igrali šampionski. Pre svih - Feldin!

 Zvezda-Mornar-UZIVO-polufinale-ABA-lige-2017/18-prenos-Arena-sport-1. Izvor: MN PRESS

Košarkaši Crvene zvezde deklasirali su Mornar u prvoj utakmici polufinalne serije plej-ofa ABA lige i zadali rivali, sa psihološke strane, težak udarac pred revanš u Baru za sedam dana.

Ukoliko ne budu odigrali daleko bolje nego večeras u punoj Dvorani "Aleksandar Nikolić", debitanti u "nokaut" fazi regionalne lige neće se vraćati na "majstoricu" u Beograd.

Amerikanci ovakve snažne poruke rivalu nazivaju "statement game", a upravo to se dogodilo pred 7.237 prezadovoljnih navijača koji su prepoznali važnost ove utakmice u seriji evroligaških iskušenja i za to bili nagrađeni egzibicijom: (1) Crvena zvezda - (4) Mornar 91:63 (22:14, 19:8, 23:27, 27:14)!

Dvorana "Aleksandar Nikolić". Sudije: Saša Pukl, Tomislav Hordov, Milan Nedović.

Crvena zvezda: Kešelj 8, Davidovac 2, Lazić 3, Antić 5, Dobrić 7, Feldin 23, Janković 2, Ročesti 10, Omić 10, Lesor 2, Enis 2, Bjelica 17.

Mornar: Pavićević, Ćalić 1, Mićović 6, Nidam 16, Mijović, Pavić 12, Vujošević 10, Mugoša, Rejli Ros 12, Vranješ 4, Bakić 2.

Trostruki uzastopni šampioni ABA lige na impresivan način otvorili su "nalog" i pod vođstvom Dušana Alimpijevića, nakon što je njegov prethodnik na klupi Dejan Radonjić het-trik ostvario skorom 16-3 uz samo jednu "do or die" utakmicu u sezonama 2014/15, 2015/16 i 2016/17.

Crveno-beli su goste sa mora dočekali vedri, orni i raspucani posle dve "stotke" koje su iz "Pionira" poneli Cibona (107:69) i Valensija (106:90), kojima je odlučno stavljen pečat na "onaj" poraz u Barseloni, a uprkos tome što Barani nisu ispraćeni sa trocifrenim brojem poena u obruču - već sredinom druge četvrtine moglo je da se nasluti da će to biti ubedljiva i rutinska pobeda prvog nosioca u plej-ofu.

Iskusni Mihailo Pavićević, iako u timu nije imao povređenog centra i najboljeg igrača Uroša Lukovića, uspevao je spuštanjem lopti u reket za Radoja Vujoševića i Vukotu Pavića da drži priključak nakon što je Tejlor Ročesti sa sedam poena u nizu otvorio utakmicu, ali nakon što je Vujošević pogodio, uz faul Matijasa Lesora za 13:11, započeta je surova serija crveno-belih…

...ili bolje reći plavo-belih?

Izvor: MN PRESS



Koristeći ishitrene i nerezonske šuteve bekova Mornara za tri poena, a u tom smislu prednjačio je Derik Rajan Nidam, Alimpijevićevi košarkaši rastrčali su se pred punim tribinama i stekli 19 poena na poluvremenu, a 23 sredinom treće četvrtine.

Tek tada, kada se probudio Nidam, Alimpijević je morao prvi put tajm-autom da "seče" seriju rivala od 0:10 za "minus 12" (52:40), što je bio povod za fantasičnog Džejmsa Feldina da američkom beku odgovori sa 10 poena do kraja treće i još šest do polovine četvrte četvrtine (uz samo jedan promašaj!?), kada ga je trener zasluženo povukao sa parketa pri rezultatu 77:53.

Feldin je utakmicu završio sa 23 poena do kojih je došao šutirajući 4/7 za dva i 5/7 za tri poena, bez da je poslat na liniju slobodnih bacanja. Na Nidamovih 11 u trećoj četvrtini, odgovorio je sa dve duge dvojke, pa četiri trojke bez promašaja, a svemu je dodao skok, četiri asistencije i dve ukradene lopte za indeks uspešnosti 25 i 26 poena prednosti ostvarenih sa njim na parketu. A, igrao je 25 minuta.

Ako je Feldin bio junak, Nidam je svakako bio anti-junak utakmice - pre svega zbog neverovatne predstave u prvom poluvremenu kada je, ruku na srce, i rešena utakmica. Iako je Mornar (tačnije Nidam) prvu trojku ubacio sredinom treće četvrtine posle 13 promašaja, najveće zasluge za tu agoniju pripadale su upravo prvom poenteru Pavićevićevog tima koji je odigrao poluvreme za prepričavanje: 16 minuta, 2 poena, 1/5 za dva, 0/5 za tri, skok, dve asistencije, četiri izgubljene lopte, tri faula od čega dva u napadu, indeks "minus 8" za 14 poena deficita s njim na parketu!

Pavićević ga je, shodno prikazanom, ostavio na klupi na početku drugog poluvremena i potom vratio u igru na 23 razlike za Zvezdu, nakon što je bivši kapiten crveno-belih Boris Bakić u svojoj očajnoj predstavi napravio četvrti faul. Nidam se tada trgao, ubacio osam od deset poena ekipe u seriji 0:10 i još tri potom, ubacio dve trojke nakon onih 13 bez uspeha, ali ni pre ni posle toga nije donosio pozitivne stvari ekipi. Završio je utakmicu sa 16 poena, dva u prvom poluvremenu i tri u četvrtoj četvrtini.

Do utakmice u "Topolici", Zvezda će odigrati dva kola Evrolige (gostovanje Panatinaikosu u utorak i domaćinstvo Fenerbahčeu u četvrtak), dok će Mornar posle podviga u dvomeču osmine finala FIBA Evropa kupa i eliminacije Ostendea (poraz 84:71 u gostima, pobeda 90:63 kod kuće) odigrati prvu utakmicu četvrtfinala sa holandskim Groningemom u sredu i onda pokušati da vrati seriju sa crveno-belima u srpsku prestonicu.

NAJAVA UTAKMICE

Član šampionske generacije iz 1998. godine, a sada asistent u stručnom štabu Milenko Topić, uručio je poklon bivšem treneru Pavićeviću pred početak utakmice, dok je publika ovacijama pozdravila 60-godišnjeg Baranina.

Trener crveno-belih Dušan Alimpijević, koji je imao 12 godina kada je njegov kolega sa druge strane, Mihailo Pavićević, osvojio titulu sa crveno-belima u sezoni 1997/98, nije mogao da računa na povređenog Nemanju Dangubića. I gosti su bili "debelo" oslabljeni neigranjem centra, Uroša Lukovića.

Za Dangubića je izvesno da neće igrati do kraja plej-ofa, računajući i finalnu seriju u koju će i bolji iz duela (2) Budućnosti i (3) Cedevite (večeras u 21.00), dok se u Baru nadaju da će se Luković oporaviti do revanša u "Topolici" zakazanog za 25. mart.

U četiri ligaška meča iz prošle i ove sezone, crnogorski tim i dalje nema pobedu nad crveno-belima, a ove sezone rezultati su bili 74:82 i 88:77.

Četvrta četvrtina:

91:63 (kraj utakmice) - Tih 26 razlike na pet minuta pre kraja dali su Alimpijeviću prostor da uvede igrače sa "dna" klupe i oni su se svi od reda "upisali" u strelce, a naročito razigran bio je Kešelj koji je za pet minuta postigao osam poena uz samo jedan promašaj iz igre.

79:53 (35. minut) - Čekalo se da neko zaigra pored Feldina i bio je to Bjelica - sa četiri vezana poena centra Crvene zvezde u dobroj saradnji sa Antićem, domaći tim vratio je 20 i "kusur" poena prednosti i ubio svaku neizvesnost pred ulazak u završnicu meča. To, naravno, nije sprečilo Feldina da nastavi da rešeta - šesti pogodak u nizu, četvrta trojka u nizu, 23. poen i potom efektno "kucanje" Enisa za 9:0 i tajm-aut Pavićevića dok se "Pionirom" orila pobednička pesma.

70:51 (31. minut) - 59 sekundi igralo se do Pavićevićevog tajm-auta usled Nidamove izgubljene lopte i momentalne kazne na drugoj strani. Na pas Enisa, Antić je ubacio svoju prvu trojku na utakmici, a desetu ekipe i povisio na 18 razlike. A, Feldin nastavlja tamo gde je stao - nova trojka za 20. poen na meču, zvezda domaćih je u seriji od pet pogodaka iz igre.

Treća četvrtina:

64:49 (kraj treće četvrtine) - Feldin za tri! Nidam za tri! Ova dvojca šutera nastavila su lični obračun započet sredinom deonice kada su svi drugi stali. Feldin je posle dve dvojke ubacio i trojku, a Nidam odgovorio svojom drugom za 11. poen u trećoj deonici nakon dva ubačena za prvo poluvreme. Ipak, poslednju reč imao je Feldin - ostavili su ga potpuno samog gosti i Zvezdin šuter je spustio novu trojku u dno mrežice dok je vreme isticalo čime je četvrtinu zatvorio sa četiri pogođena šuta bez promašaja. Feldin ima 17 poena, od čega je 10 ubacio u ovom periodu.

58:46 (29. minut) - Osim Feldina, koji je ubacio dva šuta iz dva pokušaja, nijedan igrač Zvezde nije uspeo da pogodi iz igre od one Nidamove serije od 0:10. Srećom po crveno-bele, koji su evidentno izgubili momentum sa starta treće četvrtine, u gostujućem sastavu nema igrača koji bi to kaznio. Nema čak ni ko da ubaci penale posle nesportske Jankovića.

54:40 (27. minut) - Nidam ne staje, vezao je osmi poen i naterao Feldina da sam sebi izgradi poziciju za šut i ubaci deveti poen na meču sa poludistance kako bi prekinuo seriju Nidama/Mornara od 0:10.

52:38 (26. minut) - Prva trojka Mornara i prvi tajm-aut Alimpijevića u nameri da se iseče serija rivala od 0:8. Nije bilo očekivano da Nidam nastavi sa "igrom" iz prvog poluvremena. Na koš uz faul ubacio je trojku iz driblinga, prvu za Mornar iz 14. pokušaja i, nakon što je rival dva puta imao 23 poena prednosti, spustio zaostatak na 14.

52:35 (25. minut) - Nidam pogađa, uz dodatno slobodno bacanje i treći faul Omića, kojeg je Alimpijević morao da vrati na klupu. Uz ovaj hrabar ulaz i polaganje uz zadršku, Amerikanac je prekinuo neverovatnu seriju destruktivnih poteza, a Mornar potom smanjio na 17 razlike kada je Lesor zakasnio na blokadu i potom napravio ofanzivni faul. Momentalno ga je zamenio Antić.

51:28 (24. minut) - Pavićević to možda nije hteo, ali je posle ČETVRTE lične Bakića morao da vrati Nidama u igru. Već u sledećem napadu Omić je pogodio, uz faul i nerealizovan penal za četvrti poen u nizu nakon trojke Lazića i maksimalnih 23 razlike!

44:24 (22. minut) - Ročesti je utakmicu otvorio sa sedam poena u nizu, a potom postigao i trojku za Zvezdu na startu drugog poluvremena kojom je doneo i 20 razlike. U narednom napadu Mornar je nastavio niz promašaja za tri poena: Vranješ za 0/12, a Bakić za 0/13.

Poluvreme:

Feldin i Ročesti imali su gotovo identičan učinak: 7 poena i 4 asistencije, 7 poena ubacio je i Dobrić, dok je Bjelica do 12 poena stigao šutirajući 1/2 za dva i 2/2 za tri poena. Visoki momci, Vujošević i Pavić, održavali su jedno vreme Mornar u igri sa 9 i 7 poena, uz 4 i 3 skoka, ali kada su bekovi nastavili da ređaju promašaje (0/11 za tri, 3/11 za dva) kola su nezadrživo krenula nizbrdo. Od trenutka kada je Vujošević pogodio uz faul Lesora, pa iskoristio slobodno bacanje za 13:11 na 3:34 do kraja prve četvrtine, rezultat je iznosio 28:11.

Druga četvrtina:

41:22 (kraj druge četvrtine) - Užasno, užasno prvo poluvreme gostiju, Bjelica nastavlja da kažnjava! Ubacio je drugu trojku iz dva pokušaja, petu Zvezdinu na meču i doneo šampionu 19 poena prednosti. Mornar je u svlačionicu poneo "krompir" u šutu za tri poena iz 11 pokušaja i devet izgubljenih lopti. Anti-MVP prvog dela igre svakako je Nidam: 16 minuta, 2 poena, 1/5 za dva, 0/5 za tri, skok, dve asistencije, četiri izgubljene lopte, tri faula i "minus 8" indeks korisnosti.

36:22 (18. minut) - Povremeno se može steći utisak da se radi o pripremnoj, a ne plej-of utakmici. Oba tima insistiraju na brzoj igri s tim da gosti preteruju i "opaljuju" trojke u prvoj trećini napada, iz driblinga, bez rezona. Za sada su na 0/11. Da nema Vujoševića (210 cm, 9 poena) i Pavića (204, 7 poena) bilo bi i "jače" od ovih 14 razlike posle trojke Bjelice.

Davidovac
Izvor: YouTube



31:18 (14. minut) - Pavićević je ponovo morao da "gasi" Crvenu zvezdu, koja posle Feldinovog čistog skok-šuta kaznila šestu izgubljenu loptu rivala od starta utakmice i to zakucavanjem Davidvca iz kontre. Enis je pre toga ukrao loptu potpuno indisponiranom Nidamu, koji je za 14 minuta igre sakupio 1/4 za dva, 0/4 za tri, uz tri izgubljene lopte. Ima indeks "uspešnosti" od minus 12. Posle minute odmora, Mornar je ponovo našao sigurne poene u reketu preko Pavića, a Feldin odgovorio trojkom (2/3 za dva, 1/2 za tri).

24:16 (13. minut) - Posle dva minuta bez da se čula mrežica, a gosti su naređali još tri promašaja sa distance, Omić se pojavio iz drugog plana na pas Feldina i postigao prve poene u drugoj četvrtini. Tek tada, posle vezanih promašaja Rajlija-Rosa, Pavića i Mugoše, Rajli-Ros je ubacio prve poene za Mornar van reketa - sa poludistance.

Prva četvrtina:

22:14 (kraj prve četvrtine) - Pavićević je hitnim tajm-autom uspeo da prekine seriju Zvezde od 9:0 za "plus 11" i preko Pavića dođe do tri važna poena pred drugu četvrtinu. Pavić je imao težak šut i za "minus 6" dok je vreme isticalo, ali nije uspeo da pogodi. Gosti i dalje nemaju poen ubačen van reketa.

22:11 (10. minut) - Alimpijević povlači Ročestija iz igre i uvodi Enisa nakon što je njegov tim iz tranzicije stigao do još dva laka poena, ovog puta preko Feldina. Ništa se nije promenilo ni nakon te izmene, naprotiv. Na dva vezana promašaja Nidama za tri poena (Amerikanac ima 0/4, Mornar 0/5 za sada), domaćin je odgovorio sa dve kontre pa je Pavićević "kucanje" Bjelice i trojku Dobrića morao da "seče" prvim tajm-autom na utakmici. Crveno-beli su u seriji od 9:0.

Lesor
Izvor: YouTube/Aba League



13:11 (6. minut) - Dobrić u kontri, pa Lesor "alej-ap" zakucavanjem zagrejali su dlanove zvezdaša, ali se domaćin muči da zaustavi unutrašnju igru Mornara. Gosti insistiraju na spuštanju lopte u reket i to, za sada, daje rezultate. Vujošević, posle koša uz faul i iskorišćenog slobodnog bacanja, već ima šest poena uz tri skoka.

11:6 (5. minut) - Ročesti je otvorio utakmicu sa prvih sedam poena Zvezde, ali su gosti borbom i ofanzivnim skokom obezbedili dva druga napada i oba puta poentirali.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC