Verovali ili ne, postoji i dobra strana prevare

Autor:

Sigurno na prvi pogled nemate pojma koja bi to mogla biti dobra strana prevare, ali evo o čemu je reč.

Kada saznate da vas je partner prevario, osećate kao da je to najgora izdaja koja je mogla da vam se dogodi u životu, ali novo istraživanje pokazuje da prevarene žene zapravo mogu da imaju koristi iz te užasne situacije.

Psihološko istraživanje koje je istraživalo efekte raskida nastalog usled prevare, i koje su dobre strane te situacije, pokazalo je zanimljiva otkrića, nakon ispitivanja 5.705 ljudi iz 96 zemalja.

Studija je otkrila da postoje neke dobre strane pravare - ispostavilo se da žene nakon što ih je partner prevario dosta nauče iz tog iskustva i kasnije biraju bolje partnere.

Pravi gubitnik u celoj priči, pored nevernog bivšeg, je druga žena jer je ona ta koja je sada sa čovekom koji nije veran.

"Žena koja 'izgubi' partnera zbog druge žene nakon toga prolazi kroz težak period, izdana je, ali iz tog iskustva izlazi pametnija u smislu da ubuduće bolje bira partnere jer zna na koje znake treba da obrati pažnju kako bi joj pokazali da li je vredno ući sa nekim u vezu", kaže jedan od autora studije dr Kreg Moris.

"Drugim rečima, a dugoročno gledano, ona je na dobitku u toj situaciji", smatra on.

Dakle, iako vam je teško kada otkrijete da je vaš partner imao aferu, osećate se izdano i teško vam je, psihički i fizički, za neko vreme ćete to sve prevazići i bićete bolji nego ranije.

Studija pokazuje da šest meseci do godinu dana kasnije, prevarena razvija višu emocionalnu inteligenciju, kao i da ima više samopouzdanja.

"Većina žena koje su izgubile partnera zbog druge žene kažu da je to bila 'granica' koja im je pomogla da razviju bolju emocionalnu inteligenciju i da nakon toga pametnije biraju partnera. Drugim rečima, to znači da umeju bolje da primete signale da muškarac nije veran, da su svesnije načina na koji druge žene zavode njihovog partnera, imaju više samopouzdanja i samosvesnije su, generalno nezavisnije", kaže dr Moris.

Tačnije, prevarene žene posle tog, u najmanju ruku neprijatnog iskustva, razviju sposobnosti pomoću kojih mogu jasno da uoče koji muškarac nije vezu ili barem nije za njih i za monogamnu vezu, pa samim tim nalaze partnere koji će se prema njima ponašati bolje.

I još nešto - naučnici kažu da veza vašeg bivšeg sa ženom s kojom vas je prevario verovatno neće potrajati, ako je to za utehu.

"I nauka, a i iskustva su pokazala da žena koja je preotela muškarca drugoj ženi, u većini slučajeva nema dugu i uspešnu vezu sa njim", pokazalo je ovo istraživanje.

Tagovi:

Ostale vijesti