• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potraga je završena: Federer izgubio finale!

Autor mondo.rs

Potraga za čovjekom koji će zaustaviti Švajcarca u odsustvu Đokovića, Nadala i Mareja je završena!

Potraga za čovjekom koji će zaustaviti nezaustavljivog Švajcarca "u odsustvu" Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Endija Mareja trajala je mjesecima.

Ove nedjelje kasno uveče po našem vremenu okončana je u dramatičnom finalu Mastersa u Indijan Velsu, koje je trajalo dva sata i 45 minuta iako je moglo da bude završeno dosta prije toga:

I jedan i drugi imali su i propuštali meč lopte prije ulaska u taj-brejk trećeg seta u kom je visoki server hrabrim bekhendima poveo 0:5 i potom stigao do druge najvrednije titule u povredama osakaćenoj karijeri: (1) Rodžer Federer - (6) Huan Martin Del Potro 4:6, 7:6 (10:8), 6:7 (2:6).

Ovaj 1.340.860 dolara i 1.000 ATP bodova vredan Masters u Kalifornijskoj pustinji stajaće "tik" uz "onaj" US open iz 2009, kada je Delpo šokirao svijet tenisa trijumfom upravo nad Federerom u Njujorku za svoj prvi i, za sada, jedini gren slem trofej. Jedini, jer je potom dvometraš iz Tandila morao da operiše zglobove na obje šake i pravi duge pauze zbog problema iz kojih se nikada više nije potpuno "izvukao".

A, kada god je bio zdrav i spreman, nagovještavao je da bi upravo on bio dio te "velike četvorke" svjetskog tenisa u kojoj se i dalje nalazi Marej, iako u svemu neuporediv sa trojicom najvećih svih vremena.



Trenutno najtrofejnijeg i najstarijeg među njima, Federera, Del Potro je prošlog ljeta zaustavio u četvrtfinalu US Opena poslije uobičajene drame (7:5, 3:6, 7:6, 6:4), nakon čega je osvajač 20 gren slem titula pobijedio u 34 od 35 mečeva, osvojio Šangaj, Bazel, Hopman kup, Australijan open i Roterdam, povratio prvo mjesto na ATP listi, stigao do još jednog finala Indijan Velsa, na pobjedu od šeste titule na ovom turniru, ali imao tu nesreću da ponovo naleti na istog rivala koji je još jednom potvrdio da strah za njega nije opcija.

Argentinski div ušao je u finalni meč sa serijom od deset pobeda u martu, titulom u Akapulku i nekoliko jakih "skalpova" u prethodnim rundama, igrao je sigurno i staloženo u prvom setu koji je osvojio bez da je Rodžeru dozvolio brejk loptu, a potom...

Nakon što se hladnokrvno izborio sa dve set lopte za Federera pri rezultatu 5:4 u gemovima, odnosno još četiri u taj-brejku u kom je Švajcarac imao vođstvo od 6:3, Del Potro je imao otvoren forhend za titulu na 7:8, ali ga je najvjerniji udarac - forhend - baš tada izneverio. Vidno uznemirenog 29-godišnjaka staloženi šampion kaznio je sa još dva poena u nizu za 10:8 i izjednačenje u setovima, što je bio udarac od kog se ne bi oporavilo mnogo profesionalaca u ovako važnom duelu.

Ali, ne i Huan. Ali, ne i bez problema.

Del Potro - Federer
Izvor: YouTube



Bez da je bilo ko prišao brejk lopti, ruka se pri servisu prvu stegla Del Potru i to u "Rodžerovo vrijeme" - pri rezultatu 4:4 - kada je petostruki osvajač Indijan Velsa iskoristio drugu šansu za brejk i obezbijedio sebi servis za titulu. Ali, iako nije doživio brejk od šestog gema u meču, a igrala se završnica trećeg seta, i uveliko umorni Federer pokazao je tada da uprkos svemu i dalje ima slabe tačke.

I tu ne mislimo samo na propuštene dvije meč lopte nakon brzih 40:15, već i na ružan potez u situaciji kada se (pravo niotkud) susreo sa brejk loptom za rivala! Hrabrom i ofanzivnom igrom u potencijalno posljednjim poenima na turniru, Delpo je se vratio "iz mrtvih" i zaradio brejk šansu za 5:5, a kada je pozvao Rodžera na mrežu drop šotom dobio je forhend u tijelo sa 3-4 metra razdaljine koji ga je sigurno zabolio.



Senzacija Osaka

Japanska teniserka Naomi Osaka senzacionalno je stigla do titule u ženskom singlu u Indijan Velsu nakon što je "sječu favorita" iz prethodnih pet rundi krunisala sjajnom igrom i rutinskom pobjedom u najvažnijem meču u karijeri. Osaka, 44. teniserka svijeta, bez ikakvih problema pobijedila je 19. teniserku svijeta, Ruskinju Dariju Kasatkinu, poslije dva seta - 6:3, 6:2.

Osaka je na turniru pobijedila prvu teniserku svijeta, Rumunku Simonu Halep, dvostruku pobjednicu turnira, Ruskinju Mariju Šarapovu, i petog nosioca, Čehinju Karolinu Pliškovu. Izgubila je samo jedan set u sedam mečeva, a od sutra će se popeti na 22. mjesto na WTA listi. Ona je prva teniserka od 2005. godine i Belgijanke Kim Klajsters koja je osvojila Indijan Vels a nije bila među nosiocima. Kasatkina je do finala pobijedila, osvajačicu Ju Es opena Amerikanku Sloan Stivens, drugog nosioca, Dankinju Karolinu Voznijacki, Amerikanku Venus Vilijams i Andželik Kerber iz Nemačke. Ona će od ponedjeljka biti 11. teniserka svijeta.

Ne toliko fizički, koliko zbog ziheraškog poteza velikog šampiona, koji se u tom trenutku odlučio za ono što je bilo najsigurnije. I najmanje korektno.

Nakon povratka u "đus", Federer je imao i treću meč loptu, ali je valjda u međuvremenu ozbiljno uvrijedio i karmu pa je doživeo da prilično čist forhend za 98. ATP titulu pošalje na tribine. Del Potro je u tom trenutku znao da se kod rivala klima čvrsto samopouzdanje, pa je uz nešto hrabrosti i sreće stigao do još jedne šanse za brejk koju je ovog puta zgrabio vinerom iz forhenda - 5:5!

Rivali su bez mnogo protivljenja potom pristali na taj-brejk, ali je momentum tada već bio na strani šest godina mlađeg, koji je "do or die" fazu finala otvorio sa pet poena u nizu kažnjavajući Federerovu odluku da svaku loptu u razmjeni šalje na njegov bekhend. Iako se šampion iz 2004, 2005, 2006, 2012. i 2017. godine nije predavao do kraja, izlaza iz ove situacije nije mu bilo: večeras hrabriji od dva rivala napravio je veliki "kambek", osvojio 22. titulu u karijeri i postao prvi Argentinac koji je podigao trofej u obliku kita.

Federer je tri puta bio na poen od toga da vezanim trijumfima prošle i ove sezone svrgne Đokovića sa liste najtrofejnijih tenisera Indijan Velsa svih vremena, s ozbirom na to da je naš as na istom mjestu trijumfovao 2008, 2011, 2014, 2015. i 2016. godine, ali je ove sezone doživio da izgubi već u prvom meču, odnosno 2. kolu.

I dalje svjetski "Broj 1" preseliće se u Majami bez 400 bodova iz 2017. kada je u finalu savladao zemljaka Stena Vavrinku 6:4, 7:5, ali sa 654.860 dolara na računu, koliko pripada poraženom finalisti.

Del Potru je ovo bilo drugo finale u Kaliforniji, nakon što je 2013. poveo pa stao u meču sa Nadalom - 6:4, 3:6, 4:6.

Sa dve titule u 15 dana, Akapulkom i Indijan Velsom, Delpo će biti igrač s kojim niko neće željeti da se susretne kada naredne nedelje bude počeo drugi od tri američka Mastersa - Majami.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

miki

E vala dosta i njega!

pop73

Bravo Delpo. Svaka čast. Sve si rekao na terenu.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC