• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otkažite utakmicu sa Kosovom, poniženi smo!"

Autor mondo.rs

Iz Novog Sada poslato saopštenje povodom odluke o zabrani intoniranja himni i isticanja državnih obeležja na međunarodnom takmičenju u Kragujevcu. "To je ponižavanje Srbije", stav je Rukometnog saveza Vojvodine.

 Rukomet-RS-Vojvodine-protiv-turnira-u-Kragujevcu-na-kome-su-zabranjeni-himna-i-drzavna-obelezja Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Rukometni savez Vojvodine (RSV) oglasio se u ponedeljak povodom odluke Evropske rukometne federacije (EHF), koju je prihvatio Rukometni savez Srbije (RSS), da se utakmice kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo juniorki igraju bez nacionalnih obeležja reprezentacija i bez intoniranja himni.

Domaćin turnira, na kojem će pored Srbije učestvovati Norveška, Slovačka i tzv. Kosovo, biće Kragujevac i dvorana "Jezero", od 23. do 25. marta.

"U brojnim elektronskim medijima i na sajtu RSS mogao se videti naslov, u smislu 'Velika pobeda Srbije', pa se pitamo na koji način je Srbija pobedila i koga, ako znamo da će na teritoriji Srbije igrati reprezentacija tzv. države Kosova, a da će sve zastave, državni simboli i himne, dakle i zastava i himna Srbije, biti zabranjeni, što nikako ne može biti pobeda, već se objektivno radi o ponižavanju Srbije", piše u saopštenju RSV.

Ta organizacija smatra da nije u redu da se u Kragujevcu, "gde sigurno ima dosta ljudi koji su proterani upravo sa teritorije Kosova i Metohije... budu zabranjena obeležja Srbije, zastava, grb i himna 'Bože pravde', samo da bi se tako udovoljilo tzv. državi Kosovo".

RSV naglašava da se na taj način krši čl.165 st.5 Zakona o sportu, prema kojem postoji obaveza upotrebe grba, zastave i himne Republike Srbije na svim međunarodnim takmičenjima, a krše se i dve odredbe Zakona o izgledu i upotrebi srpskog grba, zastave i himne.

"Nikome u Srbiji nije želja da se na sportskim igralištima dešavaju nemile scene, nasilje i bilo šta drugo što nije u skladu sa sportskim duhom, a osećamo da će ovakva odluka izazvati revolt i problem kod srpskog naroda, kojem je tzv. država Kosovo već dovoljno bolna tema. Zato predlažemo da se turnir otkaže, ili da se domaćinstvo premesti u neku drugu državu, gde će ovakva odluka biti manje sramna i bolna za naš narod, koji je već dovoljno propatio i ispaštao zbog nepravde učinjene na Kosovu i Metohiji".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC