"Prave se Englezi": Zapad ćuti na Putinovu pobedu

Autor:

I dok brojni svetski lideri čestitaju Vladimiru Putinu na novom šestogodišnjem mandatu predsednika Rusije, zapadni lideri "kasne" sa pozdravima. U izostanku Vašingtona, Londona, Berlina ili Pariza... "Zapad" predstavlja - Zagreb.

0
A- A A+

Predsedniku Putinu na pobedi je čestitao "svetski igrač", kineski predsednik Si Đinping, koji je izjavio da je partnerstvo njegove zemlje sa Rusijom na "najboljem nivou u istoriji", preneo je BBC.

Čestitke je uputio i japanski premijer Šinzo Abe, lideri Irana, Kazahstana, Belorusije, Venecuele, Bolivije, Kube...

Evidentna je "ćutnja" iz Evropske unije, mada je portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert najavio je da će i Angela Merkel uputiti čestitke. Ali, morao je da naznači, Nemačka se ne slaže sa Rusijom po pitanju Ukrajine i Sirije.

Istovremeno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas u Briselu nije ni pomenula pobedu ruskog predsednika, već se fokusirala na trovanje bivšeg ruskog i britanskog špijuna u Engleskoj, koje je ocenila kao apsolutno neprihvatljivo.

U nedostatku prigodnih formalnih poruka iz Vašingtona, Londona, Berlina ili Pariza, ulogu "zapada" je preuzeo Zagreb.

Naime, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je, kako javlja HINA, "prva zapadna državnica koja je danas čestitala izbornu pobedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu".

Ona je, kao što je uobičajeno, poručila da je za jačanje odnosa dveju zemalja postoje dobri uslovi i perspektiva.

Prethodno je, juče odmah nakon proglašenja prvih rezultata iz kojih je bilo jasno da Putin nadmoćno pobeđuje, čestitku dobio prvo iz Beograda, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića a potom i od premijerke Ane Brnabić.

Ali u svetim okvirima Srbija se i dalje vodi kao "Istok". 

Tagovi:

Ostale vijesti