• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neurohirurg: Šumaher se nikada neće oporaviti

Autor mondo.rs

Poznati stručnjak Kolin Šif, koji ima bogato iskustvo rada sa pacijentima sa teškim povredama mozga, veruje da bivši as ne govori i da funkcioniše samo uz pomoć drugih i da se to stanje neće promeniti

Mihael Šumaher, najbolji vozač u istoriji Formule 1, već četiri godine bije bitku za život. Posle pada na skijanju krajem decembra 2013. godine i teškog oštećenja mozga, proveo je više meseci u komi, a informacija o tome u kakvom je stanju gotovo i da nema.

Ono što se pouzdano zna je da je Nemac u septembru 2014. godine iz bolnice prebačen u kuću na Ženevskom jezeru i da tamo u društvu svoje porodice živi potpuno izolovano. Sve ostalo su spekulacije.

I dok mu kolege sportisti, bivši i sadašnji vozači, kao i brojni fanovi svakodnevno šalju poruke podrške, pitanje je da li ih je Šumaher, ako ih dobija, uopšte svestan.

Poznati britanski neurohirurg Kolin Šif nije lečio bivšeg asa Formule 1, niti bio u kontaktu sa lekarima koji jesu, ali na osnovu bogatog iskustva tokom profesionalne karijere tvrdi da je gotovo siguran da se Šumaher neće oporaviti.

"Priroda njegove povrede i informacije koje imamo sugerišu na to da je njegov mozak pretrpeo ogromnu štetu. Kao posledica toga on ne funkcioniše kao mozak ostalih ljudi. I što je duže u takvom stanju sve teže je očekivati poboljšanja. Dakle, situacija se sigurno neće popraviti", naveo je u razgovoru za AP Šif.

On veruje da Šumaher ne može da razgovara, ali da ima posebnu vrstu komunikacije sa članovima njegovog okruženja.

"Siguran sam da on može da razgovara, ali sigurno postoji način da pokaže svojima najbližima kada se oseća dobro, a kada ne", rekao je Šif i dodao da bez obzira na to koliko teška povreda mozga bila, pacijanti sa tim problemima mogu da osete i čuju što je prijatno stimulativno okruženje.

Šif tvrdi da Šumaher nikada vise neće biti isti.

"Šumaher nikada više ne može u potpunosti da se oporavi. Prvenstveno neurološki, a zatim i zbog toga što je jako dugo u takvom stanju. Izgubio je najveći deo mišića, a čak i da otvara oči i govori, došlo bi do gubitka pamćenja, što utiče na njegovo ponašanje i kognitivne funkcije. On više ne može da bude ista osoba i uzimajući u obzir njegovo stanje, svaka minimalna stvar koju uspeju u njegovoj okolini da naprave uz pomoć raznih medicinskih pomagala, pre svega elektronskih uređaja, je neka vrsta oporavka".

Na drugoj strani direktne proverene vesti o Šumaheru stižu samo od njegovog portparola Sabine Kem, koja se oglasila pre dva dana nakon brojnih poruka navijača širom sveta upućenih bicšem šampionu pred start nove sezone Formule 1.

"Porodica Šumaher zaista ceni podršku navijača koju dobija sve vreme. Ljudi stvarno uviđaju i razumeju da vesti o Mihaelovom zdravstavenom stanju ne treba javno da se dele", navela je Kem u razgovoru za AP.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC