• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sajber kriminalci peru novac?

Autor mondo.ba

Dr. Mike McGuire, profesor kriminologije sa Univerziteta Surrey u UK objavio je studiju u kojoj analizira načine na koje sajber kriminalci peru ilegalno stečen novac.

 Kako sajber kriminalci peru novac? Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

  On iznosi podatke da sajber kriminalci primarno koriste kriptovalute, valute u video igrama i digitalne platne procesore kako bi oprali novac.

McGuire navodi da novac koji potiče od sajber kriminala predstavlja oko 10% svog opranog novca, a procjenjuje se da je riječ od cifri između 80 i 200 milijardi američkih dolara godišnje. Primarni izbor sajber kriminalaca kriptovalute kao što su Bitcoin i Monero, jer pružaju visok stepen anonimnosti, prenosi sajt Odjeljenja za informacionu bezbjednost RS pozivajući se na se na securityweek.com.

Popularnost kriptovaluta omogućila je kriminalcima da posredstvom veb stranica kupuju luksuzne stanove, vile i u par slučajeva privatna ostrva. 

POVEZANE VIJESTI

Iznenađenje na listi metoda koje koriste sajber kriminalci je korišćenje valuta u video igrama. McGuire tvrdi da kriminalci kupuju opremu, skinove i valute u popularnim igrama koje omogućavaju igračima trgovinu. Zabilježen je slučaj u kome su policija Južne Koreje i Kine uhapsile grupu koja je oprala 38 miliona američkih dolara na Korejskim video igrama.

Podaci sa hakerskih foruma pokazuju da sajber kriminalci koriste platne procesore za pranje novca. Njih 10% koristi PayPal dok 35% koristi servise kao što su Skrill, Dwoll i Zoom.

Dr. McGuire zaključuje:

„Sve veća upotreba digitalnih platnih sistema od strane sajber kriminalca stvara probleme globalnim finansijskom sistemu. Prihodi koji su se prije kretali preko provjerenih banaka više se ne mogu pratiti. Digitalni platni procesori su najefektivniji u kombinaciji sa drugim digitalnim resursima kao što su virtualne valute i online bankarstvo. Ove metode se koriste da sakriju trag novca i zbune policijske agencije i finansijske institucije.“

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS