Banjaluka: Trapiska šuma postaje rekreativna zona

Autor:

Trapiska šuma u Banjaluci uskoro će postati rekreativna i izletnička zona.

2
A- A A+
delibašino selo, trapisti, hidroelektrana, hidrocentrala Foto: Mondo/Dušan Volaš

Gradonačelnik Banjаluke Igor Radojičić, potpisao je danas ugovor o tehničkim radovima u šumama posebne namjene sa direktrom Šumskog gazdinstva Banjaluka Veliborom Stanićem. Gradonačelnik Radojičić je objasnio da će potpisivanjem ovog ugovora, pojednostavljeno rečeno, Banjalučani dobiti još jednu rekreativnu zonu u Trapistima.

"Nakon što je odlukama nadležnog ministarstva i Skupštine grada došlo do proglašenja šuma posebne namjene na području od Banj brda preko Starčevice do Trapista, u budžetu smo izdvojili 130.000 KM za ugovor sa Šumskim gazdinstvom Banja Luka i jedan od segmenata tog ugovora jeste razvoj ove rekreativne zone koja će se prostirati od parkinga kod Zavoda za rehabilitaciju „ Dr Miroslav Zotović“ prema „Koloniji“. Takođe u Trapistima će biti urađen i projekat arboretuma (zbirkа autohtonih (domaćih) i alohtonih (stranih) vrsta drveća i žbunja)", rekao je Radojičić i podsjetio da je u toku izgradnja trum-staze u Parku Mladen Stojanović.

Hoće li zaživjeti muzej na Vrbasu? (FOTO)

Gradonačelnik je napomenuo da će ove godine izgrađeno i više teretana u prirodi, a cilj je da se povećaju ponuda i sadržaji za rekereativne potrebe, jer sve veći broj građana nastoji da vodi zdraviji život i bavi se rekreacijom.

Direktor Šumskog gazinstva Banjaluka Velibor Stanić, naglasio je da su zajedno sa Gradom pokrenuli inicijativu za proglašenje šuma posebne namjene grada Banjaluke i da to područje obuhvata površinu od 2.100 hektara.

"U narednom periodu ćemo započeti izgradnju trim-staze, koja je duga oko dva kilometra, a uz trim stazu biće postavljene nadstrešnice i klupe. U vezi sa arboretumom smo u pregovorima sa Arhitektonsko-građevinsko-geodestkim i Šumarskim fakultetom kako bismo započeli radove ove godine", zaključio je Stanić, prenosi sajt Gradske uprave.

Tagovi:

Ostale vijesti