• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ja pričam o problemima, a njima se spava"

Autor mondo.rs

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić otkriva šta se dešavalo na poslednjim sednicama Zajednice Superlige i Prve lige dok se govorilo o uzrocima problema u srskom fudbalu. O Dragiši Biniću: "Ko mu piše one prijave ako nije pravnik?".

 Partizan FSS kazna Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

 Mnogo bure u srpskom klupskom fudbalu izazvala je odluka organa Fudbalskog saveza Srbije da oduzme bodove Crvenoj zvezdi i Partizanu i novčano ih kazni. Zvezda i Partizan su optužili Fudbalski savez Srbije da radi protivno Ustavu Srbije i da ponovo uvodi verbalni delikt kao krivično delo, iako je on izbačen iz zakona.

Strasti se ne stišavaju, a tim povodom održana je (konačno) sednica Zajednice Superlige i Prve lige, o čijim detaljima je za TV Partizan govorio potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić.

"Kao i obično, mi se nikada ne bavimo uzrocima, već posledicama, a stav Partizana je da upravo treba videti šta su posledice. Na trosatnoj sednici Zajednice superligaša i prvoligaša smo argumentovano, sa dosta relevantnih dokaza i prvi put na najvišem telu koje odlučuje o Superligi, govorili o pravoj nedoslednosti i dvostrukim aršinima ove komisije pri odlučivanjima. Predstavnik FSS zadužen za regularnost takmičenja Dragiša Binić je na sednici nekoliko puta dao naznaku da nije pravnik, a ja sam se tada javno zapitao: Ko uopšte piše njegove prijave? Jer ako on ne ume kao nepravnik da pronađe inkriminisano delo u obliku Disciplinskog pravilnika, kako je nekome uopšte poverena pravnička dužnost da obavlja takvu funkciju, a po sopstvenom priznanju on nije pravnik", ističe Vuletić.

Osvrnuo se na tvrdnje da je kažnjavanjem Partizana i Crvene zvezde oduzimanjem bodova vraćeno na snagu krivično delo koje je izbačeno iz zakovnodavnog sistema Srbije još 2012. godine.

"Kad sam to rekao na sednici meni je generalni sekretar FSS rekao da je taj (disciplinski) pravilnik star 30 godina. Pa u tome je problem, što se ne menja 30 godina i što je neko propustio da vidi da su dva dela izbačena iz Krivičnog zakonika Srbije još 2012. godine! Tražio sam da mi navedu jedan klub na tlu Evrope koji je kažnjen zbog javne izgovorene reči oduzimanjem bodova!".

O SAOPŠTENJU RADNIČKOG - "VICEŠAMPIONA" IZ NIŠA

"Taj nesuđeni vicešampion trenutno je i on na tapetu Disciplinske komisije FSS. Postupak je počeo tek nakon što je dosta reakcija upućeno na saopštenje kluba iz Niša i to u vezi sa skandaloznom rečenicom u kojoj se ovaj klub hvali javnosti samo što želi to može i da namesti, dakle nagoveštava da je hteo da namesti utakmicu sa Javorom to bi i učinio. Oni ovoga puta to nisu uradili, što ne znači ako im se prohte i ako to požele ne mogu da urade bez ikakvih problema. Kao i obično, mi ne lečimo uzroke, već se bavimo posledicama", komentar je Vuletića na saopštenje niškog Radničkog.

Vratio se na deo izrečene kazne koja se odnosi na, kako je formulisano, "rat saopštenjima" Crvene zvezde i Partizana.

"Ukazali smo na to da da nema ni govora o ratu saopštenjima, jer smo izašli sa samo jednim saopštenjem, nakon pet saopštenja FK Crvena zvezda, a čak četiri su se odnosili na utakmice koje je Partizan igrao sa drugim klubovima. Interesantno je i ne manje značajno da je Crvena zvezda za 5 saopštenja kažnjena na isti način kao Partizan za jedno saopštenje. A to jedno saopštenje se završava zahtevom FK Partizan za uvođenjem VAR tehnologije u srpskom fudbalu i uvođenjem inostranih sudija".

Partizan je potom zvanično podneo inicijativu i samo je Partizan glasao za uvođenje video tehnologije (VAR).

"Izgleda da nam to ne treba. Imamo medije koji se ponašaju kao da su Zvezdina VAR tehnologija. Šta onda u našem fudbalu treba još da se uradi da bismo se ugledali na odluku borda FIFA da će na Mundijalu u Rusiji biti korišćena VAR tehnologija. Možda to Zvezdi ne treba, Partizanu treba. Mi smatramo da niko ne sme da bude privilegovan", navodi Vuletić i otkriva šta se dešavalo na sednici Zajednice Superlige i Prve lige kada je razmarana inicijativa Partizana.

"Kad sam ja o ovome govorio u Staroj Pazovi deo delegata koji pripadaju klubovima Prve lige su komentarisali da nisu došli da slušaju probleme Zvezde i Partizana, da se njima spava, jedan je bio umoran, drugi bi da ide kući da spava... Kao antički hor, oni su se tu pojavli da opstruišu ovu debatu i rešavanje ovog problema. Ako su klubovi Prve lige primljeni u Zajednicu sa superligašima samo da spreče i opstruišu najvažnije razgovore onda je to potpuno obrnuti redosled stvari kako se dolazi do regulranosti u takmičenju. Mi sve vreme pokušavamo da kaznimo posledice, a nikada se ne bavim uzrocima i to je najveći problem", dodaje potpredsednik Partizana.

ZAŠTO ''MALI" KLUBOVI NE ŽELE VAR?

Mnogi kažu da je video tehnologija skupa "igračka" i da na mnogim terenima u Srbiji nema uslova za tako nešto.

"VAR nije skupa stvar. Ne mogu da razumem takozvane 'male' klubove i njihovo protivljenje uvođenju VAR tehnologije i njihovo svakodnevno zajedničko lamentiranje nad favorizovanjem takozvanih 'velikih' velikih Zvezde i Partizana. Gospodo, ako je ikome u interesu VAR tehnologija u interesu je vama 'malim' klubovima. Zato se ja pitam - kome korist od odbijanja ove inicijative?", odgovara Vuletić.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RancidCo

Jednom rječju... FUJ! Kao i za sva ostala saopštenja funkcionera Partizana i Crvene Zvezde...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC