Gradiška: Sava i dalje raste! (FOTO)

Autor:

Vodostaj rijeke Save u Gradišci i dalje je u porastu, a u 18 časova je iznosio 876 centimetara, što je 146 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.

Saobraćaj na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica je u prekidu u mjestu Gašnica, gdje samo viša vozila prelaze na sopstvenu odgovornost vozača.

Danas se voda na ovom magistralnom putu izlila u selu Bistrica, u dužini oko dvadeset metara, ali vozila i dalje mogu da porolaze ovom dionicom.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da su pripadnici Civilne zaštite popodne odvezli jedan čamac u Gašnicu, kako bi prevezli učenike koji su jutros otišli u školu, dok je put bio prohodan za autobuse, a obezbijeđene su i vreće sa pijeskom da bi se spriječio ulazak vode u kuće koje još nisu poplavljene.

Knežević je dodao da će čamac biti i dalje na raspolaganju mještanima ovog kraja, za prevoz ljudi i dopremanja vode, hrane i drugih potrepština.

On je rakao da dežurne ekipe prate situaciju na terenu i na savskom nasipu, ali da stanje nije alarmantno.

Knežević je napomenuo da su danas odvezli materijal i ojačali nasip u mjestima Mačkovac, gdje je primijećeno procjeđivanje nasipa, i Donja Dolina, gdje se ranije pojavilo klizište.

On je naveo da je vodostaj Save u Jasenovcu u blagom opadanju, ali da se u Gradišci i dalje očekuje povećanje vodostaja s obzirim da je sa hrvatske strane počelo ispuštanje viška vode iz retenzija u Savu, te da će Sava u Gradišci imati blagi porast do kraja dana i sutra.

VODOSTAJ U 12 ČASOVA - 871 CENTIMETAR

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izjavio je ranije danas da je situacija na području opštine Gradiška, kada je riječ o vodostajima, pod kontrolom, i da su iz preventivnih razloga otvori na savskom Keju zatvoreni vrećama sa pijeskom.


"Vodostaj Save u Gradišci u 12.00 časova inosio je 871 centimetar, a na nasipu u ovom mjestu nema kritičnih tačaka, osim u Donjoj Dolini, gdje postoji klizište koje su juče obišli predstavnici `Voda Srpske` i konstatovali da nema opasnosti", rekao je Adžić novinarima.

On je naveo da se na putu uz nasip u mjesnoj zajednici Mačkovac pojavila voda, na šta su preventivno reagovali predstavnici "Voda Srpske" i Civilne zaštite opštine Gradiška.Adžić kaže da je Savski nasip uzvodno od Gradiške, prema Limanu i Vrbašci, stabilan.

"U nebranjenom području, u selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, Sava je poplavila 10 i stigla do pragova još 20 domaćinstava. Uz pomoć pripadnika Civilne zaštite i mještana, postavljaju se vreće sa pijeskom oko tih domaćinstava",rekao je Adžić i dodao da su zaplavljena domaćinstva i u Mačkovcu, te poljoprivredne površine u Donjoj Dolini.

On je naveo da je crpna stanica Kej, koja je veoma važna za odbranu i izbacivanje podzemnih voda i kanalizacije u rijeku Savu, u funkciji.

Adžić je istakao da se u toku narednih dana očekuje još jedan vodeni talas iz Jasenovca i da ne bi trebalo biti većih neprijatnosti jer je situacija pod kontrolom.

On je apelovao da građani ostanu smireni i pozvao ih da se, ukoliko imaju potrebu, jave Civilnoj zaštiti.

"Na nasipima su uvedena cjelodnevna dežurstva, a od jutros na prostoru vodoprivrednog preduzeća `Sava` dovezena je dodatna mehanizacija, ukoliko bude potrebe za intervencijom na bilo kojem dijelu opštine Gradiška", rekao je Adžić.

Pogledajte i fotografije iz naselja Bistrica

%MCEPASTEBIN%

Ostale vijesti