10 saveta za lepšu i zdraviju kožu

Autor:

Male promene u svakodnevnoj rutini mogu imati veliki uticaj na vašu kožu.

Očistite je dva puta

Akne i bubuljice su često proizvod prljave I zapuštene kože. Prljavština koju niste detaljno skinuli sa svog lica ostaje u porama I pravi proboleme. Zato, nikada ne preskačite skidanje šminke, ne idite na spavanje sa šminkom na svom licu, a skinite je dva puta!

Umijte se, potom, toplom vodom I blagim sapunom.

Koristite losion

Ako je vaša koža masna, korisite losione na bazi lešnik, na primer, dok je za suvu kožu dobar losion baziran na aloe veri. U svakom slučaju, obavezno uključite ovaj korak u rutinu za negu kože.

Pijte vodu

Pravilna hidratacija je možda najveća tajna lepe I zdrave kože. Bilo da je vaša koža masna, suva ili kombinovana – prijaće joj voda. Ne čekajte da osetite žeđ, već uzmite čašu vode na svakih sat vremena.

Smanjite unos kofeina

Kofein se izuzetno suši kožu. Ograničite kafu na šoljicu dnevno, a obavezno posle te šoljice uzmite dve čaše vode.

Smanjite unos šećera

Šećer je označen kao novi kokain, ako niste znali, jer mnogi ne mogu da mu odole. Ali, vi ćete uspeti jer želite lepu i zdravu kožu. Prekomerna potrošnja šećera dovodi do upala na koži, a to dalje stvara bubuljice i akne. Hrana koja ima visok glikemijski indeks podiže šećer u krvi, što razbija kolagen i elastičnost kože. Dakle, sledeći put kada mislite da vam šećer samo čini debeljim razmislite i o svojoj koži!

Pravite prirodne maske

Koristite svoju kuhinju I za lepotu, barem jednom nedeljno napravite neku prirodnu masku za lice od sastojaka iz kuhinje. Izrendajte jabuku I držite je na svom licu 15 minuta, tako ćete osvežiti kožu. Maska od mešavine svežeg kvasca I malo hladnog mleka je odlična ako imate masnu kožu. Pilin napravite od smeđeg šećera I kokosovog ulja, a kolutove krastavca držite nalicu kada vamje koža suva.

Ne štedite kada kupujete šminku

Bolje kupite jeftine cipele, a skup puder za lice, ili smanjite budžet za frizera i nokte, a častite se skupim rumenilom. Isplatiće vam se dugoročno! Loša šminka je napravljena od loših sastojaka koji neće samo oštetiti vašu kožu, već će ući i u vaš krvotok. 

Uzimajte vitamine

Određeni vitamini mogu stvarno dati vašoj koži dodatnu lepotu I sjaj. Pre svega vitamini A, B, C, ali I cink.

Vežbajte

Vaša koža je živi organ za disanje. Redovno vežbanje otvara pore oslobađa toksine. Protok krvi se ubrzava, a to koža baš voli. Takođe, vežbnje smanjuje stres koji je ključni faktor nastanka akni.

Ne čačkajte se

Verujemo da vas akne I bubuljice nerviraju, ali obuzdajte se I ne dirajte ih – pustite dermatologe da to urade. Ne kozmetičare!

Tagovi:

Ostale vijesti