• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prodajem stolicu iz Maksimira. Godište 1990."

Autor mondo.rs

Utakmica Dinamo Zagreb - Crvena zvezda 1990. godine. Prekid meča zbog opšte tuče i meteža. Nikada nije nastavljena... A navijač Zvezde prodaje uspomenu sa tog meča - stolicu!

 "Prodajem stolicu iz Maksimira. Godište 1990." Izvor: MN PRESS

O utakmici Dinamo Zagreb - Crvena zvezda 1990. godine na stadionu "Maksimir" priča se već decenijama. Na toj utakmici, pred rat na prostoru bivše Jugoslavije, u atmosferi nabijenoj nacional-šovinističkim tenzijama, sukobili su se navijači dva kluba, a u opštem metežu učestvovali su i pojedini fudbaleri zagrebačkog tima.

Ružne scene sa stadiona u "Maksimiru" obišle su svet. Kada pogledate danas, događaji od pre gotovo tri decenije, bili su "vodica" u odnosu na ono što imamo danas. Ipak, u to vreme to je bio krupan događaj, a s obzirom na rastuće nacional-šovinističke ideje iskorišćen je kao još jedno oružje u rukama političara koji nisu želeli da nađu rešenje, već su srljali u sukobe i rat u koje su slali sopstveni narod.

Dinamo i Zvezda, inače dva kluba koja su u ondašnjoj Jugoslaviji dobro sarađivali i mnogi fudbaleri Dinama igrali su u Crvenoj zvezdi, bili su zloupotrebljeni u ovoj predstavi. Čuvena utakmica dogodila se samo nekoliko dana posle prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. 

POGLEDAJTE DOKUMENTARNE FILMOVE RTS

i HRT

A u tom nacional-šovinističkom "performansu" dogodila se i velika tuča navijača dva tima (pa i nekih drugih klubova). Na južnoj tribini stadiona "Maksimir", gde su tradicionalno bile smeštene pristalice gostujućih timova, sukobili su se navijači Zvezde i "domaći".

U opštoj tuči, navijači oba tima su kidali stolice i koristili ih kao oružje u sukobu.

Jedna od tih stolica sada je data na prodaju.

Naime, navijač Crvene zvezde, po imenu Miodrag  odlučio je da proda "suvenir" iz Zagreba. Tu stolicu je čuvao sve do sada, a smatra da je došlo vreme da je proda i na njoj zaradi.

Cena stolice je 24.000 dinara.

"Tog dana 15. maja 1990. godine otišao sam sa prijateljima na sever nekoliko sati pre početka utakmice. Prvo je preleteo sladoled ka nama od strane navijača Dinama koji su takođe bili smješteni na severu, a onda je doletela i flaša. Sa istočne tribine su počeli da nas gađaju kamenjem. Od tog silnog adrenalina počeli smo da uništavamo stolice, ali i da se zaštitimo od kamenja. U svom tom haosu napustili smo stadion. A ovu stolicu sam prokrijumčario ispod jakne sve do kuće mojih roditelja. I putovala je sa mnom gde god sam radio (u Prištini, Nišu, Užicu) kao draga uspomena. Sad je u Subotici", napisao je on na stranici "Kupujem prodajem".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC