• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook se „raspada“, Cukerberg u „mišijoj rupi“

Autor mondo.rs

Ni traga ni glasa od Marka Cukerberga dok Facebook potresa najveći skandal od nastanka i dok pljušte tužbe, najavljuju su nove, a korisnici odlaze.

 Facebook se „raspada“, Cukerberg u „mišijoj rupi“ Izvor: MONDO portal/Marko Čavić

Kampanja #DeleteFacebook je u punom jeku. Nakon skandala sa proneverom podataka više od 50 miliona naloga (pravih korisnika, ne lažnih), Facebook je na udaru mnogih istaknutih ličnosti i korisnika, ali što je opasnije po mrežu - državnih organa širom sveta!

Akcije Facebook-a su zbog ove afere u ponedeljak opale za 6.7 odsto, a dan kasnije, 20. marta, za još pet odsto, što znači da je kompanija izgubila oko 50 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti.

Kembridž analitika“ je optužena da je ilegalno došla do podataka korisnika Facebook-a. Direktor pomenute kompanije, Aleksandar Niks, je suspendovan odmah nakon saznavanja za aferu. „Kembridž Analitika“, koja ima kancelarije u Velikoj Britaniji i SAD optužena je da je nedozvoljeno koristila lične podatke više od 50 miliona korisnika bez njihove saglasnosti, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016.

Facebook: Skandalizovani smo i prevareni

Društvena mreža Facebook saopštila je da su "skandalizovani što su prevareni" upotrebom podataka svojih korisnika od strane kompanije „Kembridž analitika“ navodeći da "razumeju ozbiljnost problema". Facebook je u saopštenju naveo da je kompanija odlučna da strogo primeni svoju politiku da zaštiti privatne informacije i da "preduzima sve raspoložive mere da se to efikasno sprovede". Portparol društvene mreže rekao je da rukovodioci grupe neumorno rade na tome da dođu do svih podataka i da preduzmu potrebne mere jer razumeju značaj problema.

Profesor s Kembridža: Ja sam žrtveno jagnje Facebook sile

Profesor na Univerzitetu Kembridž, Aleksandar Kogan, koji je sakupljao podatke o milionima korisnika Facebook mreže, izjavio je da je "žrtveni jarac" te društvene mreže i kompanije "Kembridž analitika", tvrdeći da je tačnost obrađenih podataka "preuveličana". Podsetimo, kompaniju Facebook je ove nedelje uzdrmao uzbunjivač, koji tvrdi da je "Kembridž analitika", političko-analitička firma sa sedištem u Britaniji, koju je iznajmio američki predsednik Donald Tramp, na neprimeren način pristupala podacima 50 miliona korisnika, kako bi uticala na javno mnjenje. Facebook je saopštio da je podatke sakupljao Aleksandar Kogan, profesor psihologije.

Kogan je za BBC rekao da je za "Kembridž analitiku" završio posao 2014, ali ističe da nije znao da će ti podaci biti iskorišćeni kako bi se pospešila predizborna kampanja tadašnjeg republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa. On je naveo i da je "Kembridž analitika" preuveličala tačnost obrađenih podataka i da su tako obrađeni podaci zapravo pre mogli da štete Trampovoj kampanji. Kogan priznaje da su podaci, koje je sakupio mogli da budu iskorišćeni za predsedničke izbore u SAD 2016, ali ipak ističe da ne misli da su ti podaci mogli da bitno utiču na ishod izbora.

Facebook prisluškuje: Kako to čini i kako sprečiti

Ovaj istraživač kaže da je podatke prikupljao kako bi sačinio model ljudskog ponašanja na društvenim mrežama, dok Facebook tvrdi da je on prekršio politiku te kompanije. Profesor s Kembridža je, objašnjava, razvio istraživanje o ličnosti pod nazivom "Ovo je tvoj digitalni život". Prikupio je oko 270.000 podataka, ali je njegov program sakupio i neke javne podatke prijatelja korisnika najveće društvene mreže.

Tako su, kako tvrdi uzbunjivač "Kembridž analitike" Kristofer Vajli, za tu analitičku kompaniju prikupljeni podaci o oko čak 50 miliona korisnika. Kogan je BBC-ju rekao da je zapanjen tvrdnjama protiv njega jer mu je rečeno da je program potpuno legalan. "Iz "Kembridž analitike" su nam rekli da je sve što radimo legalno...Mislili smo da radimo nešto što je potpuno normalno...Mislim da su me i Facebook i ta firma iskoristili kao žrtvenog jarca", rekao je on.

Portparol Facebook mreže je, u međuvremenu, izjavio da Koganu nije bilo dozvoljeno da podatke dostavlja firmi "Kembridž analitika", odnosno trećoj strani koja bi mogla da ih iskoristi u komercijalne svrhe. Takođe je rekao da je deljenje podataka o prijateljima korisnika Facebook-a protivno osnovnim principima te kompanija.

Kogan, pak, kaže da je sledio savet "Kembridž analitike" i da nije imao razloga da sumnja da time krši pravila mreže. Kaže i da lično nije imao nikakvu korist od sakupljenih podataka i da sada pokušava da sarađuje s vlastima. "Jedino sam pogrešio u tome što nisam postavljao dovoljno pitanja", rekao je profesor, prenosi Rojters. Kogan je rekao i da njegov akademski rad u Rusiji nema nikave veze sa onim što je radio za "Kembridž analitiku".

Britanska televizija Channel 4 News izvestila je kasno uveče 20. marta, da je suspendovani generalni direktor firme "Kembridž analitika", Aleksandar Niks u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Mark Cukerberg „nestao“, "lakši" za šest milijardi

Tipično vrlo glasan, elokventan i na svaku temu vrlo opširan osnivač i direktor Facebook mreže nije se nijednom oglasio povodom ovih optužbi. Medijski upiti za komentar nisu dobili odgovor, a portparol Facebook mreže nije želeo da komentariše to što se Cukerberg ne oglašava. Činjenica da Cukerberg izbegava novinare već nekoliko dana navodi na zaključak da Facebook ima možda i mnogo veći problem nego što se govori u javnosti.

Mark Cukerberg danonoćno radi kako bi se situacija što pre sredila“, bio je jedini komentar Facebook mreže na ovu temu. Mark Cukerberg nije viđen u javnosti od kada je otkrivena afera sa „Kembridž Analitikom“, a prema nekim izvorima ne dolazi ni u sedište kompanije, kako bi izbegao neprijatna pitanja, na koja još uvek nema odgovore.

S obzirom na to da je Mark uvek bio taj koji „predvodio“ medijsku komunikaciju, što sam, što na inicijativu medija, zaista je čudno da se nije obratio javnosti već treći dan od kada traje afera sa proneverom podataka korisnika.

Mark Cukerberg nije odgovorio ni na javni poziv političara, koji su ga pozvali da javno istupi i kaže sve što ima na ovu temu i da prestane da se „krije“ iz svog Facebook profila. Zemlje koje zahtevaju javno obraćanje pred vlastima direktora i osnivača mreže su SAD, Velika Britanija, Kanada i Francuska.

Kriza najveće društvene mreže odrazila se i na vlasnički kapital Marka Cukerberga, pa je on sad "lakši" za čak šest milijardi dolara zbog pada vrednosti kompanije.

Prve tužbe zbog afere

Facebook je već dobio tužbu jednog od istaknutih akcionara, zbog pokušaja zataškavanja afere, kao i zbog dovođenja investitora u zabludu. Zbog namernog zataškavanja i prikrivanja afere neki akcionari su oštećeni nakon što je Facebook izgubio oko 50 milijardi svoje vrednosti. Tužba je podneta u Kaliforniji, a Facebook pravni tim nije želeo da komentariše njene detalje. Kratko su samo izjavili da čine sve da zaštite korisnike i njihovu privatnost.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS