OKONČANA DRAMA: ISIS-ovac ubio, pa uzeo taoce

Autor:

Pucnjava, ubistva, i uzimanje taoca - prava drma odvijala se danas u gradu Trebesu na jugu Francuske. Lokalni mediji izveštavaju da je u pitanju akcija tzv. Islamske države. Ubijene najmanje tri i ranjene dve osobe. Ubijen i napadač.

Dramatična situacija odvijala se danas u Trebesu, mestu između Tuluza i Monpeljea na jugu Francuske.

Napadač naoružan nožem, pištoljem i granatama je upao u prodavnicu, počeo da uzvikuje nešto na arapskom, ubio jednog zaposlenog i uzeo taoce. Započela je policijska antiteroristička akcija, ali ispostavilo se da to nije bio početak krvave drame.

Policija je napadača idendifikovala kao Reduana Lakdima (26), koji živi u mestu Karkason, ge su napadi i počeli.

Bezbednosni izvori potvrdili su da je napadač ubijen, prenosi AP, ali tek nakon što je jedna osoba ubijena u mestu, a druga u obližnjem Karkasonu. U akciji policije ranjena su i dva policajca.

Gradonačelnik Erik Menasi je potvrdio da je otmičar na kraju pustio sve taoce i u zgradi ostao sam s jednim policajcem, prenosi BFM.

Četrdesetpetogodišnji policijski potpukovnik sam se prijavio da zameni taoce.

A tragedija je počela satima ranije.

Otmičar je prethodno pucnjem u glavu ubio neidentifikovanog putnika automobila u obližnjem Karkasonu, a ranio vozača čijim se otetim vozilom potom zaputio u Trebes. 

Usput je naišao na grupu policajaca koji su džogirali i zapucao i na njih. Jedan policajac je ranjen u rame i u ozbiljnom je stanju.  

Zatim je nastavio do Trbesa, gde je upao i supermarket, zapucao i uzeo taoce.   

U prodavnicu je upao oko 11 sati, navodno vičući: "Bog je veliki (Alahu akbar), sve ću vas pobiti". Po drugi izvorima vikao je "Osveta za Siriju"

Napadač od ranije poznat policiji

Napadač je policiji poznat od ranije po manjim krivičnim delima i posjedovanju narkotika, ali nije smatran pretnjom kao islamista, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerar Kolomb. "Bio je poznat po sitnim krivičnim delima. Pratili smo ga i smatrali smo da kod njega nema radikalizacije", izjavio je Kolomb.

Zatim su se začuli pucnji, navodno je upucan mesar i još dva kupca, a napadač se zabarakadirao, zadržavši kao taoce najmanje devet ljudi.

Policija je pokrenula opsežnu antiterorističku akciju, javio je francuski MUP.

Funkcioner policijskog sindikata UNSA, Iv Lefevr, je izjavio tada da je napadač u supermarketu jednu osobu ubio, a drugu teško ranio. Ispostaviće se da je broj žrtava veći.

Vest da je na kraju ubijen i sam napadač, poreklom Marokanac, koju je obajavio La Dépêche du midi, se ispostavila kao netačna u tom trenutku ali je policija kasnije zaista smrtno "neutralisala pretnju".

Otmičar je navodno rekao da je "vojnik Islamske države" i tražio oslobađanje iz zatvora Salaha Abdeslama, džihadiste koji stoji iza napada u Parizu u novembru 2015. kada je ubijeno oko 130 ljudi, javlja AP.

Tužilaštvo je javilo da zvanično ovaj incident tretira kao teroristički čin, a policija je rekla da je identifikovala napadača i da je "od ranije poznat bezbednosnim snagama".

Proverava se informacija da u napadu učestvuje više od jednog napadača, a građani su upozoreni da ne prilaze oblasti.

Francuska je već godinama u stanju povišene bezbednosti nakon serije terorstičkih napada.  

Izvor: Youtube/BFMTV

Ostale vijesti