Ovo je "kraljica svih vežbi"

Autor:

Manje opasno za leđa i zglobove, a efikasnije od trčanja.

0
A- A A+
vežbanje, trening, treniranje Foto: MONDO/Dragana Todorović

Istraživanja pokazuju da je manje-više najbolje što možete da uradite za sebe - da redovno i posvećeno vežbate. Bićete zdraviji i mentalno i fizički, um će vam biti bistriji a telo snažnije… A znate koja će vežba doživeti "svojih pet minuta" ove godine?

Suvo veslanje! Predviđa se da će u 2018. veliki procvat doživeti grupni treninzi suvog veslanja. Možda ne zvuči naročito glamurozno, nije dovoljno egzotično kao neki drugi fitnes trendovi, ali je vrlo efikasno.

Sledeći put dok se budete znojili u nedogled trčeći na traci, razmislite o ovome…

"Pokret koji se izvodi tokom veslanja zaista je vrlo efikasan i značajan, ali nam nije dovoljno blizak, ne na način na koji je to recimo trčanje ili vožnja bicikla", kaže za "Indipendent" dr Kameron Nikol, lekar koji je svojevremeno osvojio i dve srebrne medalje na svetskom prvenstvu u veslanju, tako da mu možete verovati na reč.

Jedan od razloga zbog kojih je veslanje tako efikasan trening je i to što tokom pravilnog izvođenja ovog pokreta radi bukvalno svaki mišić u telu.

Veslanje aktivira devet velikih mišićnih grupa, i čak 85 odsto telesne muskulature, kaže dr Nikol. Takođe, istovremeno rade i gornji i donji deo tela, jačaju vam ruke i leđa.

Bonus? Sprava za suvo veslanje u teretani je obično slobodna!

Izvor: MONDOIzvor: MONDO


Izvor: MONDOIzvor: MONDO


Izvor: MONDOGreška u vežbanju koja vam usporava metabolizam

Najčešće greške koje pravimo vežbajući

OPREZ: Ova vežba je uzrok najviše povreda

Ostale vijesti