• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga o heroinama svjetske avijacije (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je održana promocija knjige "Nebeske heroine sveta" profesorice Radmile Tonković, počasnog člana Vazduhoplovnog saveza Republike Srpske.

 Radmila Tonković, Nebeske heroine sveta Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Sa 2.000 biografija i 1.700 fotografija ova knjiga predstavlja svojevrsnu enciklopediju vazduhoplovstva, u kojoj je opisana uloga žena u razvoju svjetske avijacije i vazduhoplovstva.

Promociju je organizovao Vazduhoplovni savez Republike Srpske, a osim autorice na promociji je učestvovao generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije Željko Ovuka, kao i predsjednik Vazduhoplovnog saveza BiH Duško Grmuša.

Knjiga "Nebeske heroine sveta" najprije je izašla na ruskom jeziku, nakon čega je uvrštena u udžbenike za vazduhoplovne akademije za pilote i vazduhoplovne inženjere u Rusiji.

Tonkovićeva kaže da su u svjetskom vazduhoplovstvu žene su odigrale ogromnu ulogu, mada se o tome malo zna.

"Knjigu sam pisala jednu cijelu deceniju, a nastajala je veoma teško i sporo jer nisam imala odakle da izvadim podatke koji nisu sadržani ni u arhivama, ni u bibliotekama, tako da sam morala da putujem po cijelom svijetu kako bi pronašla adekvatne podatke", kaže Tonkovićeva.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



U ovoj jedinstvenoj enciklopediji Radmila Tonković sakupila je imena i biografije svih značajnijih svjetskih žena pilota, ali je prostor dala i njihovim kolegama koji su ih obučavali i pomagali im.

"Pisala sam o svim tim muškarcima koji su bili u doticaju sa tim ženama da bi pokazala koliko je važna simbioza oba pola. Ne možete ništa uraditi ako ne poštujete jedni druge, jer je svačije znanje dragocjeno. Vazduhoplovci u cijelom svijetu su jedna velika porodica, jer sve vazduhoplovce spaja isti element, a to je vazduh. Spaja ih i ljubav prema nebu, kao i ljubav prema letenju", kaže Radmila Tonković.

U njenoj knjizi, između ostalog, opisane su mlade Ruskinje koje su bile angažovane u ženskim pilotskim pukovima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a od kojih su Nijemci imali ogromne gubitke zbog čega su ih prozvali "Nachthexen" ili "Noćne vještice".

"Bila sam fascinirana i Turskom koja je dala prve žene pilote 1932. godine, za vrijeme vladavine Kemala Ataturka. Belgija je, na primjer, dobila prve vojne pilote žene tek 2006. godine, što je potpuno neočekivan podatak", kažeTonkovićeva.

U knjizi "Nebeske heroine sveta" opisana je i biografija banjalučanke Nevenke Ličina Majnc, koja je 15. januara 1948. godine, na sportskom aerodromu Zalužani prva izvela padobranski skok u BiH i time ostvarila istorijski podvig.


Radmila Tonković živi i radi u Beogradu i Moskvi. Više od dvije decenije radila je u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu i bila ovlašteni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike.

Ona je prva žena vazduhoplovni novinar i urednik na Balkanu u časopisima "Aeromagazin", "Naša krila" i "Moma-glasnik", a kao pisac, novinar, publicista i prevodilac piše za mnoge časopise u Srbiji i inostranstvu.

Školavala se na brojnim svjetskim univerzitetima, uključujući i moskovski "Lomonosov", a član je i brojnih vazuhoplovnih udruženja u Srbiji, Rusiji i Republici Srpskoj.

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop