Banjaluka: Od danas iznajmi BL Bike

Banjaluka je danas postala 150. grad u sistemu bajk šeringa. Gradonačelnik uručio studentima besplatne članarine BL Bike-a.

Banjaluka: Od danas iznajmi BL Bike Foto: MONDO/ Dragana Božić

Banjalučanima i turistima od danas je na raspolaganju sistem bajk šeringa pod nazivom BL Bike. Na četiri lokacije u gradu ponuđeno je ukupno 30 bicikala.

„BL Bike ima lokalni dizajn ali je dio globalnog sistema. Mi smo 150. grad koji se pridružio ovom sistemu. Osnovna namjena ove ponude u Banjaluci je smanjenje korištenja motornih vozila jer je sam centar grada zakrčen automobilima. Ovo se poklapa sa našim dugoročnim planovima jer Nacrt regulacionog plana za ovo centralno područje predviđa sklanjanje skoro svih parkinga, gradnju podzemnih garaža i više prostora za pješake i bicikliste što podrazumijeva više pješačkih i biciklističkih zona. Za turiste u gradu ovo je dodatni element da kada dođu Banjaluku obiđu biciklom“, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da je cilj projekta popularizacija zdravog načina života.

Bicikle možete iznajmiti po povoljnim cijenama, pa ćete tako za godišnju članarinu izdvojiti 20 KM, dok mjesečna članarina košta svega pet KM.

Predstavnik Next Bike-a Sebastijan Šlebuh izrazio je veliko zadovoljstvo što se Banjaluka pridružila ovom sistemu iznajmljivanja bicikala.

Uskoro i aplikacija "Građanska patrola"

Aplikacija "Građanska patrola" koja je bila najavljena početkom marta, kasni. Gradonačelnik Radojičić kaže da je jedini razlog nova web stranica grada. "Razlog je migracija na novu web stranicu. Grad je predstavio novu redizajniranu web stranicu i radi se migracija te aplikacije,očekujem da će zaživjeti za dvije do tri sedmice".

„Bio sam u Banjaluci 2006. godine i nisam očekivao da ću se ponovo vratiti ovako lijepim povodom. Ovim sistemom želimo učiniti da svijet postane više naklonjen biciklima. Next Bike je osnovan 2005. godine u Njemačkoj  i od tada se naša mreža proširila na 150 gradova širom svijeta. Upravo vaš grad je 150. član našeg sistema“, izjavio je Šlebuh i pozvao sve da posjete Next Bike i u drugim gradovima, napomenuvši da članarinom u jednom sistemu postajete član svih sistema širom svijeta.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu istakao je da je veliki uspjeh što je Banjaluka postala dio ovog velikog sistema.

„Danas je pokretanje sistema Bike Share u Banjaluci, tj. sistema javnih bicikala, a koji su počeli prvim sastancima iniciranim od strane Centra za životnu sredinu i to prije više od godinu dana. Grad Banjaluka se odlučio za kompaniju Nextbike i smatramo da je to dobar izbor. Svakako ono što je sada najveći izazov za Grad jeste dobro upravljanje tim sistemom da bi se opravdalo ulaganje, ali i ono mnogo važnije, a to je izgradnja biciklističke infrastrukture u čitavom gradu. Banjaluka mora da vrati svoj potencijal biciklističkog saobraćaja, ali se mora odlučiti šta želi u gradskoj jezgri, automobile ili pješake i bicikliste. Oboje pod istim uslovima i istom odnosu prema njima, ne može“, kazao je Dakić.

Sve dodatne informacije možete naći na sajtu Grada Banjaluka ili pozivom na broj 051/307-808 svakim radnim danom od 9 do 16 časova, a za jednostavnije i brže iznajmljivanje preuzmite besplatnu aplikaciju ili naručite BL Bike karticu.

Ostale vijesti