• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO kuhinja: Tart koji popravlja dan! (VIDEO)

Autor mondo.ba

Ovaj vikend dodatno može da vam uljepša nešto sočno, lagano, a slatko i neodoljivo. Nešto što objedinjuje naše dvije velike ljubavi – pivo i slatkiše… Nešto kao tart od narandže i piva :)

 mondo kuhinja recept za tortu s pivom i narandžom Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sve vikende ovoga marta posvetili smo dobrom zalogaju i Staropramen pivu. Najslađe smo, naravno, ostavili za kraj.

Tart od narandže i piva je romantičan i neobičan slatkiš osmišljen za probirljiva nepca i otvorene umove :)

Lista namirnica:

Za tijesto:

  • 80 grama šećera
  •        140 grana putera
  •        jaje
  •        rendana kora limuna
  •        so
  •        250 grama brašna

Za fil:

  • jaje
  •        2 žumanca
  •        1 dl piva
  •        2 kašike šećera
  •        150 grama slatke pavlake
  •        sok 1 limuna
  •        sok 1 pomorandže

.
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Priprema:

Za sipkavo tijesto lagano umutite puter sa 80 grama šećera. Dodajte jaje, rendanu koru limuna, prstohvat soli i na kraju brašno. Sve brzo umijestite u glatko tijesto, zamotajte u foliju i oko 30 minuta ostavite u frižideru.

Kalup za tortu (24 cm) podmažite. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Tijesto rastanjite i položite ga u kalup, sa ivicama podignutim uz rub. Tijesto na više mjesta probodite viljuškom. Prekrijte masnim papirom i opteretite ga sa nekoliko oraha u ljusci ili zrnima pasulja. 

Tijesto pecite oko 20 minuta. Izvadite. Sklonite orahe i papir. Ostavite da se tijesto ohladi. Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni.  Za fil pjenasto umutite jaje, žumance i dvije kašike šećera. Dodajte slatku pavlaku. Fil začinite pivom, sokom limuna i narandže. Krem dobro promiješajte i ravnomerno premažite preko tijesta. Zatim tart dopecite u rerni još 30 minuta. Eventualno, pred kraj pokrijte masnim papirom. Kolač servirajte dobro rashlađen.

Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru, Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop