"Mnogo je pranja novca kroz festivale"

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas se održava manifestacija "Z.E.T. dan" uoči koje je održana prva konferencija za novinare povodom ovogodišnjeg festivala "Z.E.T. od Šipova".

"Mnogo je pranja novca kroz festivale" Foto: Siniša Stanić/MONDO

Učestvovali su članovi Z.E.T tima, direktor programa Z.E.T. Festa Siniša Tomić, muzički kritičar Branimir Bane Lokner, "doktor za rokenrol" Milić Vukašinović i Ivan Dečak iz grupe Vatra.

Milica Šolaja ispred Z.E.T. tima najavila je puno događaja i dešavanja tokom trodnevne manifestacije, od 26. do 29. jula na Janjskim otokama kod Šipova:

"Bogat koncertni program uključuje izvođače kao što su Pankrti, Vatreni Poljubac, Ritam Nereda, Tupas Mene, Kerber, D Zoo, Sunshine, Vatra, Pero Defformero i YU Grupa, a organizatori su pripremili i bogat prateći program, poput tribina, predavanja, promocija i izložbi", kaže Milica.

Vođa legendarne grupe Vatreni poljubac i "doktor za rokenrol" Milić Vukašinović kaže da mu je veoma drago što će učestvovati na ovogodišnjem Z.E.T. Festu.

"Radujem se što ćemo svirati na ovom festivalu, jer on ima svoju magiju. Ne znam ni gdje bih svirao sa svojom grupom, s obzirom da sviram teški rok i da te publike ima rjeđe nego bijelih medvjeda... Na Z.E.T. festivalu promovisaćemo novi album Vatrenog poljupca, originalnog naziva - Rock'n'roll", kaže legendarni Mića.

Milić Vukašinović Foto: Siniša Stanić/MONDOPjevač zagrebačke grupe Vatra Ivan Dečak kaže da voli da svira u prirodi, dok muzički kritičar Bane Lokner navodi da danas u našem regionu postoji jako puno muzičkih festivala, koji su urađeni "na ovakav i onakav način".

"Tu ima mnogo para, mnogo pranja novca, mnogo nevladinih organizacija, mnogo svega... Učestvuju različiti bendovi, nekada učestvuju jedni te isti, za mnoge ima šanse, a za druge nema šanse da učestvuju.

Ipak, ovaj festival se po mnogo čemu razlikuje od drugih jer spaja ekologiju, zabavu i turizam, što je u samom startu lijep poziv za sve one kojima je to važno. Svi festivali koji postoje imaju glavnu namjenu da se ljudi druže, da razmijene energiju i da razmijene iskustva.

Jako mi je drago što će na Z.E.T.-u čestvovati izvođači iz regiona, a ističem još jednom da brojni regionalni festivali, bez obzira kakvu imali namjeru, ipak nemaju pozitivnu namjenu u nekoj svojoj generalnoj instanci i krajnjoj poruci. S druge strane, ova ekipa koja radi Z.E.T. to radi na jedan istinski i pravi način", kaže Bane Lokner.

Lokner i Dečak Foto: Siniša Stanić/MONDO Lokner i Dečak

Najavljujući večerašnju prvu Z.E.T. tribinu "Kako (ni)je propao rock'n'roll?" direktor programa Z.E.T. Festa Siniša Tomić je rekao da je danas vrlo diskutabilno šta je pravi rokenrol, a kao primjer naveo je Madonu čiju su pjesmu "Frozen" svojevremeno britanski muzički kritičari proglasili za rok pjesmu godine.

"Takođe, krajem 90-ih pročitao sam mišljenje jednog poznatog rok kritičara iz Engleske, koji je napisao da su Depeche Mode jedan od prvih engleskih elektronskih pop bendova, a da su im koncerti vrhunska rokenrol umjetnost. To mi je zvučalo prilično čudno, sve dok nisam otišao prvi put na koncert Depeche Mode.Onda sam shvatio šta je čovjek htio reći - oni su stvarno uživo vrhunski rokenrol spektakl. Tako da je vrlo diskutabilno danas šta je pravi rok..."

Međutim, sa njegovim mišljenjem se nije se složio "doktor za rokenrol" Milić Vukašinović, koji je Tomića autoritativno prekinuo riječima: "Nećemo mješati babe i žabe! Depeche Mode nije rock bend, oni su pop. OK?"

... Foto: Siniša Stanić/MONDO ...U sklopu "Z.E.T. dana" nakon današnje najavne konferencije za štampu u izložbenom prostoru KC Banski dvor otvorena je izložba fotografija Z.E.T. Fešta - “Z.E.T. magija”, dok će večeras u 19 sati u Vijećnici KC Banski dvor biti održana prva Z.E.T. tribina “Kako (ni)je propao rock'n'roll?”, na kojoj će se, između ostalog, razgovarati o rokenrolu, festivalima i društvu, a učestvovaće sociolog prof. dr Braco Kovačević, muzički kritičar Branimir Bane Lokner, "doktor za rokenrol" Milić Vukašinović, Petar Lovšin iz grupe Pankrti i Ivan Dečak iz grupe Vatra.

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Tagovi:

Ostale vijesti