U susret Vakrsu: Stari recept za medenjake

Autor:

U susret Vaskršnjim praznicima donosimo vam recept za slasne medenjake, koje naravno možete napraviti u duhu praznika.

0
A- A A+
medenjaci, kolači, testo Foto: MONDO/Dragana Todorović

Sastojci: 250 g šećera, 2 kašike meda, 2 žumanceta, jaje, 250 g brašna, kesica cimeta i malo sode bikarbone.

Priprema: Umutite šećer, med, dva žumanjceta i cijelo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamijesite i od tijesta razvaljajte koru debljine pola centimetra. Pecite u rerni dok ne porumene.

Kad ste zamijesili tijesto, odlučite kakvog će oblika biti medenjaci i kako ćete ih ukrasiti. Možete se opredijeliti za tradicionalne simbole Vaskrsa, poput jaja ili zečeva, kao i ptičica, koje uvijek neodoljivo izgledaju, piša stvarukusa.com

Ako ste pomislili da je komplikovano ovako dekorisati kolače, varate se! Izmješajte šećer u prahu i vodu, da bude gusto taman toliko da može da se nanosi špricem, obojite prehrambenom bojom po želji i pustite da vas kreativnost povede!

Ako ste ljubitelj čokolade, medenjake možete preliti ovom neodoljivom namirnicom,ostaviti da se stegne, a onda našarati kao Vaskršnje jaje!