• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Široki Brijeg - klub katolika i JEDNOG protestanta

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Poput Atletik Bilbaoa, koji je poznat po svojoj politici da u njemu mogu igrati isključivo igrači iz Baskije, na "Pecari" primjenjuju sličan sistem, s tim da u Širokom Brijegu nije riječ o regionalnoj, nego vjerskoj "obojenosti".

 NK Široki Brijeg fudbaleri i trener katolici Izvor: MONDO

Govoriti i pisati o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i podijeljenosti, u državi kakva je Bosna i Hercegovina, uvijek je škakljiva tema. Samim tim priprema ovog teksta nije bila nimalo laka.

Naime, istražili smo sastave klubova u Premijer ligi BiH i stigli do zanimljivog zaključka da u Širokom Brijegu nastupaju većinom igrači katoličke vjeroispovijesti, te jedan protestant, koji je ujedno i dugogodišnji kapiten.

Što je još zanimljivije, to nije slučaj samo u tekućoj sezoni, nego su vrata stadiona u ulici Fra Didaka Buntića 72 većinom bila "zaključana" i prethodnih godina za pravoslavce i muslimane.

U hercegovačkom klubu ne slažu se sa tvrdnjom o "zaključanim vratima".

"Ne bih se složio sa tom činjenicom. Na vjeroispovijest naših igrača uopšte se ne osvrćemo. Naš dugogodišnji kapiten Vagner je protestantske vjeroispovijesti, ranije je bilo i igrača druge vjere. Kada se pogleda istorija kluba prije rata, bilo je tu i Bošnjaka, Srba... Rat je učinio svoje, ali uopšte se ne opterećujemo time. Nama je jedini cilj napraviti dobar rezultat, a nismo opterećeni ko će igrati u klubu", rekao je za MONDO direktor Širokobriježana Zoran Bubalo.

Nasuprot Širokom Brijegu, ostalih 11 klubova u bh. eliti uglavnom imaju "šarene" sastave, u kojima su izmiješani igrači pravoslavne, katoličke i islamske vjeroispovijesti.

Samim tim, Široki Brijeg podsjetio nas je na španski Atletik Bilbao.

Uz Real Madrid i Barselonu, to je jedini španski klub koji nikada nije ispao iz prvoligaškog društva, tamošnje Primere. Ujedno, ova tri kluba bili su osnivači najjače španske lige, samim tim i najveći su rivali.

Klub iz Baskije poznat je po čvrstom stavu da u njemu ne mogu igrati igrači koji nisu rođeni ili bar nemaju rodne veze sa ovom španskom pokrajinom. Tako je tzv. politika cantera (geografsko područje odakle neki klub "regrutuje" mlade igrače) jedno od glavnih obilježja kluba sa "San Mames" stadiona.

Klub je osnovan 1898, a od 1912. godine primjenjuje ovo pravilo prema kojem u njegovom sastavu mogu biti samo Baski. Svakako jedinstven primjer u Evropi i svijetu izaziva s jedne strane divljenje, a sa druge brojne kritike. Ipak, u Atletik Bilbaou ne osvrću se previše.

Sličnom politikom, dakle, vode se i u premijerligašu BiH, fudbalskom klubu Široki Brijeg. Razlika je u tome što kod Hercegovaca nije riječ o regionalnoj, nego vjerskoj "obojenosti".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na činjenicu da ih mnogi porede sa već pomenutim Atletik Bilbaoom, Bubalo kaže:

"Ma ne, to nema nikakve veze. Imali smo ranije i ateiste i pravoslavce. Možda je ranije na ovim područjima i bilo nešto drugačije, ali sada to sve ide drugim smjerom", zaključio je direktor Širokog brijega.

Većina igrača koji trenutno nose dres Širokog Brijega ima državljanstvo BiH ili Hrvatske, ili oba, dok je jedini stranac Brazilac Vagner Santos Lago, inače najbolji strijelac u istoriji Premijer lige BiH sa 123 gola.

Isti slučaj bio je i prethodnih sezona, kada je kolonija stranaca na "Pecari" bila mnogo veća.

Osim brojnih Brazilaca (sem Vagnera bili su tu još Tajanan Velker, Hugo Aleksandrinjo Souza, Rikardo Lago Santos, Žefton Ferejra de Sena, Renato Alves Gomides, Diogo Souza Dos Anjos, Marsijano, Tijago Rodrigez, Lusijano, Igor Soareš, Marsio Fernandes, Karmo, Flavio Bek Žunior, Rikardo Valter da Kosta, Vagner Kruz, Emerson da Silva Santos, Ronijele Gomez, Rikardo Selson, Dijego Paulista, Karvaljo, Rafael Lopez), za Široki Brijeg nastupali su i Argentinci, poput Huana Manuela Varee, Gonzala Martineza i Leandra Veliza, te Nigerijac Gudnes Adžaji.

Ipak, pravoslavaca ili fudbalera islamske vjeroispovijesti skoro da nije bilo.

Sportski novinar Marko Knezović iz Širokog Brijega dobro je upoznat sa fudbalskim prilikama u Bosni i Hercegovini. Samim tim idealan je sagovornik da prokomentariše situaciju u ovom klubu.

"Ne znam šta je tu čudno? Opština Široki Brijeg, pa i čitava zapadna Hercegovina, velikom većinom nastanjena je stanovništvom katoličke vjeroispovijesti. Samim tim to je i logično, iako nije uvijek bio jednonacionalni. Ne tako davno igrali su igrači raznih vjeroispovijesti, pravoslavci, muslimani, pa i ateisti, a znamo da i sada ima jedan - Vagner Santos Lago, najbolji igrač, ne samo Širokog Brijega, negi i Premijer lige BiH svih vremena, koji je protestant. Kladio bih se da i sada u ovoj ekipi Širokog Brijega ima igrača koji su npr. ateisti", priča nam Knezović.

I naš kolega i sagovornik prisjetio se Atletik Bilbaoa.

Grad Široki Brijeg, koji je smješten u zapadnoj Hercegovini, tačnije u Zapadnohercegovačkom kantonu, broji nešto manje od 30.000 stanovnika.

"To je klub u kojem igraju samo Baski. Tu nema ništa čudno. Možda je to nekome interesantno, ali meni je interesantnije da je u vrijeme Miljana Miljanića odigrana utakmica u kojoj je bilo devet štopera u jednog ekipi", prisjeća se kroz smijeh Knezović.

Širokobriježani su takođe jedna od rijetkih ekipa u čijem sastavu su većinski fudbaleri ponikli u ovom klubu, što nije čest slučaj u BiH.

"Široki Brijeg je ekipa koja u svom sastavu uvijek ima više od polovine igrača koji su izašli iz njegove omladinske škole. Osim Orašja, ja ne znam nijedan drugi klub u BiH koji to ima. Uzmimo na primjer Zrinjski, koji je nedavno igrao protiv Širokog Brijega, a u sastavu je imao samo jednog igrača koji je ponikao u ovom klubu, Marina Galića, koji je bio na klupi. Meni je to mnogo interesantnija tema", zaključio je Knezović.

Izvor: MONDO

SASTAV 2017/18:

Krešimir Bandić, Luka Bilobrk, Martin Zlomislić, Josip Barišić, Stipo Marković, Mateo Marić, Stipe Jurić (državljanstvo BiH)

Slavko Bralić, Marko Perković, Bernardo Matić, Luka Begonja, Ivan Baraban, Dražen Bagarić, Dejan Čabraja (Hrvatska)

Josip Kvesić, Dino Ćorić, Damir Zlomislić, Danijel Kožul, Stjepan Lončar, Josip Ćorić, Josip Ćorluka, Ivan Peko, Jure Ivanković (dvojno BiH/Hrvatska)

Vagner Santos Lago (Brazil).

TRENERI

Kao sa fudbalerima, slična situacija je i sa trenerima.

Širokobriježane su do sada sa klupe vodili hrvatski i bh. stručnjaci.

Aktuelni trener je Goran Sablić, dok su prije treneri ovog hercegovačkog kluba bili Denis Ćorić, Branko Karačić, Slaven Musa, Davor Mladina, Blaž Slišković, Anto Kokić, Marijan Bloudek, Mario Ćutuk, Toni Karačić, Ivo Ištuk, Ivan Katalinić, Zoran Bubalo, Ivica Barbarić...

ISTORIJA

Od 1948. godine, kada je osnovan kao "Borak" (klub dobio ime po izvoru rijeke Lištice), često je mijenjao imena.

Klub je godinu dana kasnije preimenovan u Boksit, a zatim u Lištica, Mladost i Mladost-Dubint, da bi završetkom građanskog rata u BiH krenuli njegovi uspjesi, prvo pod imenom Mladost (1994-1996), a zatim i NK Široki Brijeg (1996. do danas).

Širokobriježani su dominirali u Prvoj ligi tadašnje Herceg-Bosne od 1994. godine, da bi formiranjem jedinstvene Premijer lige BiH postali jedan od njenih najtrofejnijih članova.

Tim s "Pecare" dva puta je bio šampion BiH (2004/05. i 2005/06.), te tri puta osvajač Kupa BiH (2007, 2013. i 2017.).

Izvor: MONDO/Samir Cacan

EVROPA

Redovan je učesnik međunarodnih takmičenja.

U kvalifikacijama za Kup UEFA (kasnije Ligu Evrope) i Ligu šampiona "plavo-bijeli" odigrali su 50 utakmica u 14 sezona, a od prvog izlaska u Evropu 2003. godine, propustili su samo sezone 2004. i 2016.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC