Svaka peta osoba pati od alergija

Autor:

U poslednjoj deceniji udvostručen je broj ljudi koji pate od alergija. Najčešće se javlja kod mladih od 15 do 20 godina, i u proleće kada je povećana koncentracija polena u vazduhu, ali može trajati i cele godine.

0
A- A A+

Zbog problema sa alergijama čekaonice su pune pacijenata, piše RTS. Tijana Parok iz Subotice od alergijskog rinitisa pati 25 godina i kao i mnogi mislila je da je prehlađena, pogrešno se lečila godinama dok nije upućena kod alergologa.

"Od rinitisa sam imala pojačano suzenje očiju, strahovit svrab očiju, čak i nosa i obe nozdrve, disajnih organa, kašalj mi je bio pojačan...", ističe Tijana.

Alergije su hronična nezarazna bolest, ali rinitis može da preraste u astmu i zato se na vreme treba javiti lekaru.

"Alergijski rinitis nastaje zbog preosetljivosti, posebno imunog sistema. Najčešće se javlja na grinje, alergene grinja, na polene raznih vrsta drveća, trava, korova, može na neke vrste domaćih životinja, mačke ili psa, može se pojaviti na bubašvabu, na neodređene vrste gljivica koje nas okružuju", objašnjava prof. dr Vojislav Đurić, alergolog u KCS-u.

Nije utvrđeno zašto raste broj obolelih, ali alergijski rinitis se javlja kod svakog trećeg deteta i i svake pete odrasle osobe. Može biti sezonski ili perijanalni koji traje cele godine.

"Najvažniji faktori rizika su nasledne sklonosti i faktori sredine, odnosno okruženje koje mi prosto nazivamo novi zapadni način života, stil života, kao što su život u modernim porodicama sa malo članova domaćinstva, malo infekcija, okruženje u sterilnim uslovima i moderna ishrana", kaže za RTS dr Rajica Stošević, alergolog u KCS-u.

Da bi se utvrdilo šta izaziva alergiju radi se test na koži. Lekovi mogu da ublaže simptome, ali se alergije ne mogu izlečiti u potpunosti. U nekim slučajevima najefikasnija je vakcinicija.

Ostale vijesti