Banjaluka 2024: Uskoro konkurs za projektne ideje

Autor:

Tim za pripremu aplikacije "Banjaluka 2024" organizovao je večeras u Domu omladine info-dan o temi "Šta je dobar projekat za evropsku prijestonicu kulture".

0
A- A A+
Dom omladine Foto: Vesna Kerkez/MONDO

Šef ovog tima Marko Bilbija rekao je da će 23. aprila biti raspisan konkurs za projektne ideje koje će ući u zvaničnu aplikacionu knjigu kao dio poglavlja "Umjetnički koncept" sa kojom će se Banjaluka prijaviti na program "Evropska prijestonica kulture" za 2024. godinu.

Bilbija je naveo da projektna ideja treba da bude ispisana u nekoliko pasusa, do 500 riječi, maksimalno na jednoj stranici i da se odgovori na ključna pitanja.

"Ključna pitanja na koja treba odgovoriti su - šta je cilj i koja je ciljna publika projekta, kako planirate izvesti vaš projekat, njegovo trajanje, okvirni budžet i planirani partneri", naveo je Bilbija obraćajući se okupljenim građanima.

Prema njegovim riječima, na konkurs se mogu prijaviti svi građani Banjaluke, kao privatna i fizička lica, te institucije, javne ustanove, organizacije, stručnjaci i svi koji žele da ostvare svoj kreativni potencijal.

Direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021" Nemanja Milenković rekao je da program "Evropska prijestonica kulture" u svojoj tradiciji dugoj oko 30 godina ima pravila, koja su se vremenom mijenjala.

"Ovo je dobar motivacioni projekat, koji kroz razvoj kulture uspeva da pozitivno transformiše grad i u ekonomskom, ali i socijalnom smislu", rekao je Milenković.

On je napomenuo da u aplikacionu knjigu ne mogu ući postojeći projekti i programi, jer Evropska prestonica kulture je program koji podrazumijeva kreiranje novog sadržaja u okviru predviđenog plana i transformaciju trenutne kulturne scene i identiteta grada u nešto novo.

Milenković je istakao značaj saradnje Banjaluke i Novog Sada u razmjeni iskustava i ideja, jer je Novi Sad grad koji je prvi aplicirao za prestonicu kulture, a nije bio u EU, nego je predstavljao državu koja želi da bude članica.

Ostale vijesti