Bivši borci u FBiH: Izjednačeni smo s dezerterima

Autor:

U popodnevnim satima počelo se ponovo saobraćati na magistralnom putu M17 Zenica - Žepče u mjestu Donja Golubinja, dok su i dalje blokirane pojedine dionice magistralnih puteva u BiH.

0
A- A A+

Demobilisani borci u FBiH su blokirali magistralni put M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, u mjestu Karamustafići, a zbog protesta građana, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Bijača, saopštio je BIHAMK.

Demobilisani borci za danas su na više lokacija širom FBiH najavili nove proteste. Njihovi zahtjevi su: objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te borački dodatak.

Porućili su da su danas došli u Donju Golubinju da bi ostvarili svoja prava. Dodali su da se osjećaju povrijeđeno jer su "izjednačeni sa dezerterima".

"Trista hiljada dezertera ili kojekakvih ulizica je ušlo (u registar) umjesto pravih boraca", kazao je jedan bivši borac.

Njegov kolega je dodao da školuje dijete, a ima 12 maraka doplatka.

"Poručujem Vladi i našem ministru da nije ovo ni nama prijatno, da se urazume, da ne pravimo cirkus od ove države koju smo branili", poručio je borac za N1.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je da nigdje u FBiH zvanično nije najavljeno okupljanje.

"Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji", kazao je Lukač za N1.

Grupa demobilisanih boraca se okupila se i ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Ostale vijesti