• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Greška koju i statistika vidi, samo Venger ne!

Autor mondo.rs

Ovo je stara priča i ne datira iz sezone 2017/18, u kojoj se događa samo kulminacija neshvatljivih procena "Profesora" na tržištu igrača...

Od trenutka kada je vraćen kredit podignut za izgradnju "Emirejts" stadiona, a na račun kluba počele da "ležu" enormne sume novca od raznih sponzorskih ugovora, Arsenal se uključio u trku sa konkurencijom za najveća i najskuplja imena svetskog fudbala.

Jedan za drugim, u severni London dolazile su zvezde Real Madrida, Barselone, Valensije, Borusije Dortmund, Mančester junajteda, itd, ali su po pravilu to sve bili napadači, krila ili vezni fudbaleri.

Francuz, koji je kult na "Hajberiju" krajem 90-ih i početkom novog Milenijuma gradio uz defanzice poput Martina Kiona, Tonija Adamsa, Sola Kembela, Lija Diksona, Najdžela Vinterburna, Ešlija Kola, Koloa Turea, Đovanija van Bronkhorsta, Lorena ispred kojih su igrali Patrik Vijera, Emanuel Peti, Žilberto Silva i drugi borbeni i pouzdani defanzivni vezisti, nekako je došao u situaciju da u sezoni 2017/18 ima:

- jednog desnog beka, krajnje ofanzivno orijentisanog;
- trojicu štopera sa iskustvom od kojih je jedan praktično završio karijeru;
- nijednu uigranu i standardnu liniju odbrane za najvažnije mečeve;



Teško je poverovati da "Profesor" prethodnih sezona nije mogao da prepozna razliku u kvalitetu između odbrane i navale, iz koje je takođe gubio važne igrače, ali i dovodio ozbiljne zamene poput Pjera Emerika Obamejanga (63,75 miliona evra), Aleksandra Lakazeta (53), Mesuta Ozila (47), Aleksisa Sančeza (42,5)…

U istom periodu, na "Emirejts" su stigli Škodran Mustafi (40), Kalum Čejmbers (20,2), Matje Debiši (15) i Gabrijel Paulista (15), od kojih poslednja dvojica nisu članovi prvog tima, a Čejmbers odigrao sedam mečeva u Premijer ligi od starta sezone.

Isto toliko, ali računajući i prošlu, zabeležio je 33-godišnji Per Mertesaker, mladi Rob Holding nije uspeo da se nametne delom i zbog toga što je kao štoper popunjavao rupe na poziciji desnog beka kada Ektor Beljerin nije mogao da igra, 21-godišnji anonimni Grk iz Janjine, Kostantinos Mavropanos i dalje nije odigrao ni minut za prvi tim "tobdžija", što znači da je odbrana - u pravom smislu te reči - pala na pleća Lorana Košelnija i Mustafija iza kojih su brojne vrline veterana Petera Čeha vremenom postale mane.

Ovako-onako, klub koji na titulu prvaka Engleske čeka od 2004. godine, zakucan je na šestom mestu tabele Premijer lige (koje vodi u Ligu Evrope) sa 13 bodova zaostatka za četvrtoplasiranim Totenhemom - koji bi poslednji išao u Ligu šampiona ako bi se danas liga završila. Da ne govorimo da je Vengerov tim primio 19 golova više od lidera Mančester sitija za kojim zaostaje okruglo 30 bodova.

Iako povremeno iskritikuje odbranu zbog čestih početničkih grešaka pojedinaca, ili sistemskih ispadanja u otvorenoj igri, Venger godinama unazad ne nudi rešenja svog hrnoničnog i (ako bude otišao na leto) kobnog problema.

U nedelju na "Emirejts" je došao Sautempton, klub koji bi ispao iz Premijer lige danas, a koji je preko svojih nedovoljno oporavljenih "teških centara", Šejna Longa i Čarlija Ostina, postigao dva gola i imao nerešen rezultat do 81. minuta kada je Dani Velbek veče za pamćenje upotpunio drugim pogotkom posle asistencije Pjeru Emeriku Obamejangu – 3:2.

/GOLEADA, KARTONI, POCEPAN DRES.../

Ipak, pogodak Velbeka na pas Aleksa Ivobija u finišu meča, kao i nekoliko šansi koje su "tobdžije" propustile pre toga, nisu ublažile utisak o očajnoj Vengerovoj odbrani koja je mogla da kapitulira u još nekoliko situacija nakon što je Long u 17. postigao drugi, a Ostin u 73. minutu sedmi gol u sezoni 2017/18.

Kod Longovog gola tragično je reagovao Mustafi, dok je kompletna odbrana Arsenala nemo posmatrala akciju gostiju koja je prethodila Ostinovom golu.

Kada se sve sabere, Arsenal je suvereni lider na tabeli "velike šestorke" kada su u pitanju direktne greške pojedinaca koje su dovele do gola protivnika:

14 – Arsenal
8 – Totenhem
6 – Mančester siti
5 – Liverpul
3 – Čelsi
3 – Mančester junajted

Ova "tabelica" fino oslikava i stanje na pravoj tabeli Premijer lige na kojoj Venger ima više razloga da strepi od sedmoplasiranog Barnlija, nego da razmišlja o sustizanju vodećeg kvarteta: Siti, Junajted, Liverpul, Totenhem.

Sa 43 primljena gola ove sezone, "tobdžije" su u donjem domu Premijer lige, a manje od njih primili su igrači Mančester sitija (24), Mančester junajteda (25), Totenhema (27), Barnlija (28), Čelsija (31), Liverpula (35), Njukasla (41), dok je sastav Brajtona na 13. poziciji trenutno poravnat sa Arsenalom (43).

S obzirom na to da veće šanse za plasman u Ligu šampiona ima kroz Ligu Evrope, u kojoj će na revanš četvrtfinala u Moskvu poneti pobedu od 4:1 nad CSKA, Venger možda već sada broji poslednje dane u kancelariji u koju prvi put ušao 22. septembra 1996. i tamo zatekao nekolicinu od gore nabrojanih legendi kluba koje su čuvale tadašnjeg golmana Dejvida Simana.

Ako u junu bude napuštao te prostorije, 68-godišnji Francuz ne bi trebalo da ima dilemu šta je jedan od osnovnih razloga...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC