• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nino Rota, čarobnjak filmske muzike

Autor mondo.ba

Na današnji dan, 10. aprila 1979. godine preminuo je Nino Rota, čuveni italijanski autor filmske muzike…

Nino Rota rođen je u Milanu, 3. decembra 1911. godine. Smatra se za jednog od najznačajnijih svjetskih kompozitora filmske muzike, a neke njegove numere stekle su popularnost i izvan filmskog medija, poput tema iz filmova "Kum" i "Amarcord".

Sarađivao je u približno 90 filmova. Preminuo je 1979. godine, a njegova muzika korištena je i posmrtno, na primjer u filmu "Kum III" 1990. godine.

Rota je najznačajniju saradnju ostvario s Federikom Felinijem. Svojom muzikom znatno je pridonio uspjehu filmova tog reditelja, pa je čak nazvan "Felinijevim čarobnjakom".

"Ima jedna faza u radu koju najviše volim", pisao je Felini. "To je svečanost, nastajanje muzike i snimanje muzike. Nino Rota! Sa Ninom mogu da ostanem danima, da ga slušam kako svira na klaviru, pokušavajući da tačno odredi neki motiv, pa pročisti muzičku rečenicu tako da se što više podudara sa osjećanjem koje želim da izrazim.

Međutim, van posla, ne volim da slušam muziku. Ona me uslovljava. Uznemirava. Posjeduje. Ja se branim odbijajući je, kao lopov kada bježi od zgodnih prilika za krađu. Ne znam, možda je to jedna od posljedica katoličanstva, činjenica da me muzika rastužuje. Ispunjava me grižom savjesti. Beskorisna kao svaki glas savjesti, ona upozorava, ispunjava čežnjom, jer govori i podsjeća na neku dimenziju sklada, mira, savršenstva iz koje si isključen. Prognan. Muzika je okrutna, ispunjava nostalgijom i tugom, a kada prestane, ne znaš kuda odlazi. Svjestan si samo da je nedostižna i da te boli.

Ali eto, ja poznajem Nina Rotu, prijatelj sam mu, on me voli i to me nekakao tješi".

...
Izvor: sijmadicandhapajiee/YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop