Banjaluka: Počeli Dani Vlade Miloševića

Autor:

Promocijom notnih i audio izdanja gudačkih kvarteta, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je otvorena tradicionalna manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" u okviru koje će biti održani brojni koncerti, izložbe...

0
A- A A+


Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je otvorila manifestaciju, izjavila je da "Dani Vlade S. Miloševića" nude bogat kulturno-umjetnički program, ali da je važan i njihov edukativni karakter.

"To je strateško opredjeljenje kulturne politike Republike Srpske, jer time edukujemo publiku, širimo znanje i otvaramo vrata svim građanima koji žele da aktivno učestvuju u kulturi", navela je Đakovićeva.

Ona je uvjerena da će "Dani Vlade S. Miloševića" i u narednom periodu imati snažnu podršku resornog ministarstva, te je pohvalila profesore i studente banjalučke Akademije umjetnosti i predstavnike Muzikološkog društva Srpske što godinama organizuju ovu manifestaciju i podižu njen kvalitet.

"Uvjerena sam da će fokus narednih godina, ipak, ostati na muzičkoj umjetnosti i edukativnom programu", naglasila je Đakovićeva.

U okviru ove, 19. po redu manifestacije, u izložbenom prostoru Banskog dvora otvorena je izložba "Veče Vlade S. Miloševića - gudački kvarteti" koju je priredila kustos i etnomuzikolog Muzeja Republike Srpske Sanja Pupac.

"Muzej baštini cjelokupnu građu Vlade Miloševića i ona je u našem fundusu. Željela sam da ovom izložbom pokažem i kako je Milošević komponovao i zapisivao svoja djela", rekla je Sanja Pupac.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić istakao je da je kompozitor Vlado Milošević ostavio neizbrisiv trag u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH i regionu.

Uoči otvaranja manifestacije rečeno je da je izrada štampanog izdanja i nosača zvuka gudačkih kvarteta Vlade Miloševića rađena u saradnji sa Muzikološkim društvom i Radio-televizijom Republike Srpske.

Otvaranju manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" prisustvovali su i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te brojne ličnosti iz kulturnog, javnog i društvenog života Srpske i Banjaluke.

"Dani Vlade S. Miloševića", koji se održavaju u okviru programa "Proljeće u Banjaluci", trajaće do 30. aprila.

Organizator je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a manifestaciju su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije, grad Banjaluka i brojni sponzori.

U program manifestacije uvršteno je više od 20 događaja kojima će biti predstavljeni rad i stvaralaštvo Vlade Miloševića, kao i rad banjalučke Akademije umjetnosti.

Program će ove godine biti održan u prostoru Banskog dvora, Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Narodnog pozorišta Srpske, Doma omladine, Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Kamene kuće u tvrđavi Kastel.

Vlado S. Milošević rođen je u Banjaluci 1901. godine. Bio je etnomuzikolog, kompozitor, dirigent, muzički pedagog, osnivač i direktor Muzičke škole u Banjaluci, po kome je ona dobila ime. Komponovao je više od 500 kompozicija.

Umro je 1990. godine. 

Ostale vijesti