• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetska banka: BiH i Srbija s viškom u budžetu

Autor SRNA

Svjetska banka snizila je svoju prognozu privrednog rasta za zapadni Balkan na 3,2 odsto u 2018. godini sa prethodne od 3,3 odsto i upozorila da su neophodne strukturne reforme ako ovaj region želi da ostvari srednjoročni održivi rast.

 Svjetska banka: BiH i Srbija s viškom u budžetu Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Banka je, takođe, saopštila da očekuje rast u regionu od 3,5 odsto 2019. godine, što je manje u odnosu na predviđenih 3,6 koliko je prognozirano u novembru 2017. godine. Region uključuje Albaniju, samoproglašeno Kosovo, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. 

U izvještaju se navodi da su samo Srbija i BiH zabilježile višak u budžetu 2017. godine, dok je u ostatku regiona i dalje prisutan deficit podstaknut potrošnjom, često na loše odabranim socijalnim beneficijama i subvencijama. 

Kao ključne rizike za budućnost, Banka je identifikovala protekcionizam, normalizaciju globalnih kamatnih stopa i nizak potencijalni rast. 

"Ti rizici mogu se ublažiti racionalizacijom trošenja kako bi se stvorio fiskalni prostor za reforme u cilju jačanja rasta i strateškim pristupom radi jačanja konkurentnosti“,navodi se u saopštenju. 

Prije globalne finansijske krize 2008. godine, zemlje Balkana bile su preplavljene jeftinim kapitalom koji je uticao na prosječan rast od pet do sedam odsto godišnje. 

Međunarodni monetarni fond i druge međunarodne organizacije pozvali su region zapadnog Balkana da redukuje javne sektore, provede reformu penzionog sistema i privatizuje državne kompanije kako bi se riješio rast budžetskog deficita i problem nezaposlenosti. 

Svjetska banka navodi da, dok je stopa nezaposlenosti pala u većini zemalja 2017. godine, ona se kretala od 13,5 odsto u Srbiji do 30,4 odsto u samoproglašenom Kosovu. 

"Više od 80 odsto novih radnih mjesta je u uslužnoj djelatnosti, većinom u maloprodaji i prodaji na veliko uz podršku rasta potrošnje", navodi se u izvještaju. 

Banka navodi da će pažljivo finansijsko i javno investiranje i budžetsko upravljanje pomoći da se osigura umanjenje fiskalnih rizika povezanih sa investicijama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE