• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trampova pretnja oborila berze, divlja cena nafte

Autor mondo.rs

Akcije na svetskim berzama su danas u padu, jer je porasla zabrinutost nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trampa vojnom akcijom u Siriji.


Nemački indeks DAX je u popodnevnim časovima izgubio 0,8 odsto vrednosti, francuski KAK 40 je pao za 0,6 procenata, a britanski FTSE za 0,1 odsto, prenosi agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P500 je pao za 0,4 odsto na 2.646 poena, industrijski Dau DŽons za 0,6 odsto na 24.269 poena, a tehnološki Nasdak za 0,3 odsto na 7.071 poen.

Akcije Facebooka su pale za 0,1 odsto na 164,81 dolar, u iščekivanju drugog dana pojavljivanja Marka Zakerberga pred američkim Kongresom povodom skandala sa curenjem podataka više od 50 miliona korisnika te društvene mreže.

Dolar je pao na 106,94 jena sa jučerašnjih 107,17 jena, dok je evro skočio na 1,2378 dolara sa 1,2361 dolara.

U Aziji, tokijski indeks Nikei je pao za 0,5 odsto, dok je honkoški Hang Seng skočio za 0,6 odsto.

Šta to Tramp izvodi?!

REKORD CENE NAFTE

Cene nafte su skočile danas na dvonedeljni maksimum u Njujorku i Londonu.

Cene naftnih fjucersa su porasle u Njujorku za čak 1,4 odsto, što je najveći skok na dnevnom nivou u osam meseci, čime su geopolitički činioci, kako ocenjuje agencija "Blumberg", još jednom potvrdili svoj uticaj na kretanje cena najvažnije svetske sirovine.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju trgovala se danas za 65,90 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, ili za 39 centi više nego juče. Naftna referenca SAD-a je juče zabeležila rast cene od 2,09 dolara, što je najveći skok od kraja jula 2017. Ukupan obim trgovanja je bio oko 90 procenata iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u junu dostigla je danas cenu od 71,47 dolara za barel na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu, što je povećanje od 43 centa, a juče je poskupela za 2,39 dolara.

"Svet u opasnosti, ključni sati pred nama"

Naftni fjučersi denominovani u juanu za septembarsku isporuku su takođe skočili za 2,0 posto na 418,20 juana po barelu na Šangajskoj međunarodnoj berzi energije.

"Blumberg" dodaje da je Tramp pojačao je pripreme za vojni odgovor povodom navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji, što je "potez koji bi SAD mogao da dovede u direktan sukob s ruskim snagama".

Mada je proizvodnja nafte na Bliskom istoku ograničena, cene često reaguju na rizik od rata u tom regionu u kojem se nalazi gotovo polovina svetskih rezervi te sirovine, napominje njujorška agencija.

Američki Institut za naftu je objavio danas da su zalihe "crnog zlata" u SAD-u porasle prošle nedelje za 1,76 miliona barela.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE