Uspješna Janja, pokvareni busevi i pleteni bilbord

Autor:

Pročitajte Mondo brifing za četvrtak, 12. aprila...

Uspješna Janja, pokvareni busevi i pleteni bilbord Foto: Mondo.ba

Janja simbol suživota Bošnjaka i Srba

Janja je mjesto u koje se vratilo najviše predratnog bošnjačkog stanovništva, što ga čini najvećim povratničkim naseljem u BiH. Istovremeno se gradilo i Novo naselje Janja, gdje su 820 kuća izgradili Srbi iz 32 predratne opštine BiH. Međukomšijski odnosi su dobri, a zajednički problem i jednima i drugima je kako pronaći posao i obezbjediti egzistenciju za porodice. U Janju se vratilo oko 8.500 predratnog bošnjačkog stanovništva, a skoro sva domaćinstva bave se poljoprivredom, po čemu su mještani ovog naselja nadaleko poznati, piše „EuroBlic“.

Od šest autobusa, neispravno pet

Zabrinjavajući su dosadašnji rezultati sa vanrednih tehničkih pregleda autobusa u Banjaluci, koji pokazuju da su najčešći problemi na kočionom sistemu, zatim i na svjetlosnoj signalizaciji. Policijski službenici su prošle godine na vanredni pregled uputili ukupno šest autobusa, a tehnička neispravnost potvrđena je kod pet njih, piše „EuroBlic“.

Prihodi od akciza srezani za petinu

Prihodi od akciza na domaće proizvode u prvom ovogodišnjem kvartalu bilježe pad veći od 20 odsto, a u odnosu na isti period prošle godine prikupljeno je 18,9 miliona maraka manje po ovom osnovu, pokazuju preliminarni rezultati Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Najveći pad ponovo je zabilježen kod akciza na domaći duvan i duvanske prerađevine, i to od 25 odsto, ili za 12,82 miliona KM manje nego za prva tri mjeseca 2017. godine. Nakon duvana, pad prihoda je zabilježen i kod domaće nafte, alkohola, bezalkoholnih pića i domaćeg piva, prenose „Nezavisne novine“.

Žena prebila sudiju

Predsjednicu Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici Zoricu Marković Ilieski u utorak je brutalno pretukla u sudnici jedna strankinja nakon što joj je sudija izrekla novčanu kaznu od 15.000 dinara zbog prekršaja iz Zakona o strancima. Sudija je u napadu zadobila teške tjelesne povrede, navodi se u saopštenju Udruženja prekršajnih sudija. Udruženje je najoštrije osudilo ovaj napad na sudiju tokom suđenja, koju je, kako se navodi u saopštenju, napala okrivljena koja je privedena po hitnom postupku zbog prekršaja učinjenog po Zakonu o strancima, izvještavaju mediji u Srbiji.

Tihomir Stanić: Prevaren sam!

Poznati beogradski glumac i, sada već bivši, filmski producent Tihomir Stanić za magazin „Azra“ kaže da se prestao baviti produkcijom jer je „propao“. „Moj motiv nije bio da zaradim novac nego da se osposobim da snimim veliki film o spašavanju djece iz Jasenovca. Ne o zlu, nego o dobru. A onda sam, isto tako, naivno vjerovao ljudima i nekim političarima koji su obećavali podršku. Prevaren sam i ostavljen na cjedilu. Prošao sam strašan period“, kaže Stanić.

Pleteni bilbord zadivio svijet

Kampanja za prvi ručno pleteni i tkani bilbord sa logom svjetski poznatog brenda Coca-Cola ušla je u finale Festivala globalnih medija u Rimu u kategoriji kreativna upotreba medija. Ovo je prvi put da je jedna kampanja sa ovog područja ušla u finale ovog prestižnog festivala. Kampanja koju su zajedno realizovale agencije UM i McCann Beograd odličan je primjer kako mediji mogu da se koriste na inovativan i nekovencionalan način, a da to istovremeno bude dobro osmišljeno i kreativno. Upotreba jednog klasičnog kanala, kao što je bilbord, kombinovana je sa nestandardnim formatom pletenog, odnosno tkanog biloborda, čime je postignut efekat miksa tradicionalnog i inovativnog, piše portal, poslovnisvijet.ba.

Tagovi:

Ostale vijesti