BiH ponovo na Bjeloruse i Fince

Autor:

Rukometni "zmajevi" će u kvalifikacijama za EP 2020 igrati protiv starih znalaca, selekcija Bjelorusije i Finske.

U norveškom gradu Trondhajmu večeras je održan žrijeb grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za rukometaše koje će se od 10. do 26. januara 2020. godine održati u Švedskoj, Austriji i Norveškoj, a veliku pažnju izvukao je komšijski derbi Hrvatske i Srbije.

Reprezentacija BiH igraće u Grupi 5, a za protivnike će imati selekciju Češke, te stare znalce, Bjelorusiju i Finsku.

„Zmajevi“ su protiv Bjelorusije igrali u kvalifikacijama za EP 2016, kada su oba međusobna duela završena remijem. Bjelorusi su tada izborili plasman na EP, dok je BiH ostala bez plasmana.

U narednim kvalifikacijama za EP 2018 reprezentacija BiH je bila u grupi sa Finskom i slavila u oba meča protiv Skandinavaca, ali to su bile dvije jedine pobjede pa ni ove kvalifikacije nisu bile uspješne.

Osim što će se EURO 2020 po prvi put igrati u tri zemlje, isto tako po prvi put će učestvovati 24 reprezentacije.

U žrijebu su se našle sve selekcije iz regije, s tim što je Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila da u istoj grupi ne mogu biti Srbija i Kosovo.

Selekcije su podijeljene u četiri jakosne grupe, a tokom žrijeba je održan i takozvani predžrijeb kojim je određeno u kojem će "šeširu" biti Bosna i Hercegovina, Portugal i Holandija. Naime, ove tri reprezentacije na EHF-ovoj rang listi zauzimaju 19. mjesto sa identičnih 88 bodova, pa je žrijebom određeno da Portugal i Holandija ostaju u drugom "šeširu", a BiH je prešla u treći.

Kvalifikacione grupe za predstojeće rukometno prvenstvo Evrope izgledaju ovako:

Grupa 1: Izrael, Poljska, Njemačka i Kosovo

Grupa 2: Švicarska, Srbija, Hrvatska i Belgija

Grupa 3: Turska, Island, Makedonija i Grčka

Grupa 4: Latvija, Holandija, Slovenija i Estonija

Grupa 5: Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Bjelorusija i Finska

Grupa 6: Litvanija, Portugal, Francuska i Rumunija

Grupa 7: Slovačka, Rusija, Mađarska i Italija

Grupa 8: Ukrajina, Crna Gora, Danska i Farska Ostrva

Po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane plasiraće se na EP. Kvalifikacije će početi 24. oktobra ove godine, a završiti 16. juna naredne.

Direktno učešće na EURO 2020. osigurali su domaćini Švedska, Austrija i Norveška te aktuelni evropski šampion Španija. Ove četiri reprezentacije, koje propuštaju kvalifikacije, igraće u novom takmičenju koje se zove EHF EURO kup.

Tagovi:

Ostale vijesti