Zveckanje oružjem, beskućnici i oblak zla

Autor:

Pročitajte pregled štampe za petak, 13. aprila...

Zveckanje oružjem, beskućnici i oblak zla Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izetbegović "zvecka oružjem"

Izjavu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA, da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, javnost je ocijenila kao zveckanjem oružjem. Analitičari, ali i političari, smatraju da se zveckanjem oružjem ne može graditi porušeno povjerenje u BiH. Milorad Dodik, predsjednik RS, Izetbegovićevu izjavu smatra ratnohuškačkom, koja vodi ka konfliktu, te je pozvao Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, da reaguje. Enver Kazaz, univerzitetski profesor i politički analitičar, smatra da je nacionalističko širenje straha od mogućeg rata u BiH karakteristično za sve one političare koji se pokušavaju predstaviti kao nacionalističke vođe, dok Slavo Kukić, mostarski univerzitetski profesor, smatra da ova izjava Izetbegovića odražava kolorit međusobnog nacionalističkog puškaranja, pišu "Nezavisne novine".

Beskućnici dobijaju novi smještaj u Banjaluci

Beskućnici koji se zadese u Banjaluci od septembra će imati novi moderni smještaj u okviru Gerontološkog centra Banjaluka. Radovi na objektu od 220 metara kvadratnih su već počeli, a troškove snosi sam centar zahvaljujući uštedama. Kako je rekao direktor ove ustanove Vinko Lolić, projekt za izgradnju ovog objekta potpisan je između Gerontološkog centra i Centra za socijalni rad Banjaluka 2005. godine, a uposlenici su veoma ponosni jer su uspjeli tokom proteklih godina napraviti uštede i taj novac uložiti u prihvatnu stanicu za ljude koji su u potrebi. "Rat i tranzicija su utjecali na to da su mnogi ljudi osiromašili, ostali bez krova nad glavom i postali beskućnici. U teškim vremenskim uvjetima oni ovdje nađu sklonište i spase život. Riječ je o starom objektu koji je neuslovan i koji će sada biti pretvoren u moderni objekt po svjetskim standardima", kazao je Lolić za Klix.ba.

Talas "skidanja" iz Oružanih snaga BiH

Talas napuštanja Oružanih snaga BiH postaje sve intanzivniji, a to potvrđuje podatak da je lani uniformu samovoljno razdužilo 345 vojnih lica – najviše u posljednje tri godine, piše "Glas Srpske". List navodi da su problemi u vezi sa odlaskom vojnika počeli kada je Hrvatska postala članica EU. Tada su Hrvati, koji su imali pasoš te zemlje, masovno počeli da napuštaju stroj, odlazeći u evropske zemlje u potrazi za boljim poslom. Da taj trend dobija na snazi, pokazuje izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2017. godinu.

Omogućen upis garaža

Izmjenama i dopunama Pravilnika o uspostavljanju i vođenju knjige uloženih ugovora o prodaji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža omogućen je upis svojine na garažnim mjestima u stambenim i poslovnim zgradama, što do sada nije bilo moguće. Novi Pravilnik, koji je donijela Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), a na koji je saglasnost dala Vlada Republike Srpske stupio je danas na snagu i građani već mogu da podnose zahtjeve za knjiženje prava svojine na garažnim mjestima u zgradama, saopšteno je iz ove uprave, piše "Glas Srpske".

"Zavijeni smo u oblak zla"

Legendarna Josipa Lisac za "Dnevni Avaz" objašnjava značenje svoje pjesme "Magla". "Ta magla upravo govori o nama i tome što živimo. Ona je ogledalo nas koji smo se preparirali u ovoj bivšoj zemlji i svi sada imamo svoju državu, ali smo postali još manji. Kada je čovjek u malom, onda se bavi drugima, a ne sobom. Zavijeni smo u oblak zavisti, ljubomore, ustvari u oblak zla. Ljubavi koje se stvaraju i rađaju nestaju i prestaju vrlo brzo. Stvarno je rijetko da ljubav pobjeđuje i mislim da je to i zbog sociološkog stanja, jer više nismo u mogućnosti prepoznati ko je kakav. Razlog tome je i tempo života, ljudska zloba i neprijateljstvo jednih prema drugima. Vodimo se time ako nisam ja sretna, nećeš biti ni ti. O svemu tom priča ’Magla’", kaže Josipa.

Tagovi:

Ostale vijesti