• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marijino zbogom filmskoj majci

Autor mondo.rs

Rialda Kadrić Šebek, najpoznatija po liku Marije iz "Žikine dinastije" oprostila se od Jelene Žigon, svoje filmske majke, autorskim tekstom u kome je evocirala uspomene na njihovo poznanstvo.

 Marijino zbogom filmskoj majci Izvor: MONDO/P. Vujić

Rialda je u autorskom tekstu za "Kurir" napisala koliko joj je značila podrška iznenada preminule glumice Jelene Žigon.

"Jelena Žigon mi nikad nije davala savete. Možda je upravo stoga moje poštovanje prema njoj i ulozi koju je imala u mom odrastanju godinama raslo, kako sam promišljala značaj uspomena koje bi mi se vraćale u slikama kao na filmskom platnu. Jelena je umela naprosto da bude. Kad smo na setu bile zajedno, uvek sam osećala da u Jeleninom prisustvu imam prostora. U tom prostoru osećala sam se spokojno. Tek ću kasnije u životu shvatiti koliko savet može da bude neprijateljski čin: oduzima vam pravo da nešto organski sazri u vama i da to svarite na svoj način. Naravno, nisam shvatala šta mi je prisustvo Jelene Žigon značilo u turbulentnom pubertetskom periodu kad ste u periodu između deteta i devojčurka, uglavnom Frankenštajn u procesu. Imponovalo mi je što me nije tretirala ni kao ćerku ni kao prijateljicu ni kao koleginicu. Postojala je lepa asimetrija u tom odnosu bez mnogo reči i mudrovanja. Retka je sposobnost žene i glumice da samu sebe ne zavede ulogom majke. Jelena nije ušla u kliše i u tome je snaga tog ženskog elementa u prirodi sa svom svojom ambivalencijom i tajnom koju nosi. Moja razmišljanja isprovocirana tim odnosom inspirisala su me da tražim i prepoznajem žensko u sebi. Da budem svoja i da se ne žuljam po oklopima uloga koje nameću tuđe percepcije. Posmatrala sam Jelenin odnos prema drugima. Njena je otmenost i pod pritiskom čekanja, napora, umora ostajala netaknuta. Svoju ženstvenost i krhkost nije nosila sa strahom, već s jednostavnošću koja ne smara. Mogli ste biti, dete, odrasli, životinja ili čovek, prosjak ili car, Jelena se nije gubila u prisustvu tuđih konflikata i različitosti. Jako je volela životinje i pitala se zašto ih više nema u filmovima koje smo snimali. Mogu da je ispratim samo s rečima da mi neće nedostajati, zato što je tu. Nenametljivo kao što je i živela ostaje prisutna i u smrti. Osećam više izazov da poštujem te jednostavne činjenice života i uzmem ono što mi se daje - dragocenu uspomenu.

Hvala vam, Jelena. Idem i ja sad - da gledam vaše filmove", napisala je Rialda.

Jelena Žigon iznenada je preminula pre tri dana u 85. godini.

Jelena je rođena 3. novembra 1933. godine, a bila je u braku sa pokojnim glumcem Stevom Žigonom. Majka je glumice Ivane Žigon i slikara Nikole Žigona.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši".

U Australiji je snimila filmove "Obećana žena" i "The picture show man", a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Podsetite se MONDO TV priloga o seriji "Lude godine".

Šansa PFC
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop