Da li je Zvizdić najgori, pare i druge misterije

Autor:

Subotnji brifing je pred vama.

Da li je Zvizdić najgori, pare i druge misterije Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Žene guraju Sebiju Izetbegović

Kandidatura Sebije Izetbegović za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i dalje je vrlo izgledna opcija u stranci koju vodi njen suprug Bakir, piše današnji „Euroblic“.

List navodi da opštinski aktivi žena SDA u narednim danima počinju proceduru predlaganja kandidata za najviše funkcije i da je Izetbegovićeva uživa gotovo jednoglasnu podršku žena iz SDA da nasljedi svog supruga u Predsjedništvu. Ako dobije tu vrstu podrške, Izetbegovićeva će automatski da uđe u najuži krug kandidata zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Zvizdićeva „vlada“ najgora u poratnoj BiH

„Dnevni avaz“ je analizirao rad Savjeta ministara pod vođstvom Denisa Zvizdića i došao do zaključka da je u pitanju najgora „vlada“ u poratnoj istoriji BiH.

Ako se izuzme fakt da Savjet ministara nije nikakva „vlada“, „Avaz“ danas prilično konkretno navodi podatke kojima potkrepljuje svoju tezu. U ovom mandatu, tvrde, Parlament BiH usvojio je samo 51 zakon, a odgovornost se fakturiše Savjetu ministara koji bi trebalo da utvrđuje zakone.

Gdje je nestala međunarodna pomoć

BiH je u periodu od 1992. do 2000. godine primila između 46 i 53 milijarde dolara međunarodne pomoći ali je polovina tog iznosa završila van njenih granica, u kasama inostranih kompanija koje su bile zadužene za realizaciju projekata, pokazuje istraživanje koje je sprovela Incijativa za bolju i humaniju inkluziju iz Sarajeva, a prenosi današnji „Glas Srpske“.

Procjenjuje se da je samo od 40 do 50 odsto međunarodne pomoći zaista ušlo u Bih, dok je ostatak uglavnom ostajao u zemljama donatorima koje su tim novcem plaćale svoje kompanije, konsalting i projektantske kuće koje su se bavile implementacijom projekata pomoći u BiH.

Mladić ne može na liječenje

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu odbio je da pusti generala Ratka Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji, a sadržaj odluke označen je kao tajna, rekao je generalov sin Darko Mladić.
On je ocijenio da je to Hag učinio da bi sakrili od javnosti kako krše generalova prava na liječenje i život, kao i da se ne bi vidjelo da su odbili da ga puste na liječenje bez ikakvog osnova.

"Proglasili su je tajnom da mi sad ne bismo mogli da je komentarišemo, jer ako bilo šta o sadržaju odluke kažemo, snosićemo posledice", rekao je Darko Mladić za beogradske "Večernje novosti".
On je istakao da nema nijednog razloga da ta odluka bude tajna, osim ako se nešto krije, i podsjetio da je, kada su odbili da ga puste na liječenje u Rusiju, ta odluka javno objavljena.

Misterija pronalaska 82 kilograma heroina

Iako je od pronalaska 82 kilograma heroina u Zenici prošlo gotovo 10 mjeseci, SIPA i Tužilaštvo BiH još javnost nisu obavjestili o rezultatima istrage.

Osumnjičenih, barem zvanično, nema, uhapšenih takođe, a još se ne zna ni zahvaljujući kome, odnosno kojoj instituciji, je pronađena tolika količina droge, vrijedne više miliona KM, pišu „Nezavisne“.

Drogu je pronašla Uprava za indirektno oporezivanje BiH, međutim nejasno je da li je u pronalasku svojim informacijama učestvovala Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), SIPA ili Tužilaštvo BiH.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, pod nadzorom Tužilaštva BiH, sprovode istragu u vezi sa pronalaskom 82 kilograma opojne droge heroin 19. jula 2017. godine, o čemu je sačinjen i Tužilaštvu dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama", rekli su u SIPA, dodajući da je to sve što mogu da kažu.

Ostale vijesti