• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spektakularni Fetel ukrao pol-poziciju Raikonenu

Autor mondo.rs

Na pisti na kojoj je Mercedes ostvario pet pobeda u poslednjih šest sezona, Botas i Hamilton zabeležili su pola sekunde sporije vreme od asova "skuderije".

Pobednik prve dve trke u sezoni, nemački automobilista Sebastijan Fetel, senzacionalnom vožnjom u poslednjem krugu na stazi tokom jutrošnjeg treninga za Veliku nagradu Kine "ukrao" je prvo startno mesto klupskom kolegi, Kimiju Raikonenu i zabeležio 52. pol-poziciju u karijeri.

Asovi Ferarija startovaće iz prvog reda u nedelju u 8.10, kada se budu ugasile crvene lampe na Internacionalnoj pisti u Šangaju, na kojoj je Mercedes u prethodnih šest sezona osvojio isto toliko pol-pozicija i pobedio u pet od šest trka.

Ove godine, Mercedesovi piloti Valteri Botas i Luis Hamilton kasnili su pola sekunde i "jače" za Fetelom, koji je imao problema i tokom nezvaničnih i tokom većeg dela zvaničnih kvalifikacija, ali je u poslednjem pokušaju bio perfektan i zabeležio za 0,087 sekundi bolje vreme od Raikonenovog.



Prvu pol-poziciju u sezoni osvojio je Hamilton, Fetel bio najbrži na naredna dva zvanična treninga.

Fetel je ostvario pobede na otvaranju sezone u Melburnu, a potom i prošlog vikenda u Bahreinu, u trci koju je obeležio incident u boksu "skuderije", kada je povređen jedan od mehaničara, a Raikonen bio primoran da odustane.

Četvorostruki prvak sveta, doduše kao vozač Red Bula (2010, 2011, 2012, 2013), zabeležio je 52. pol-poziciju u karijeri, a u nedelju će tokom 56 krugova na 5.451 metar dugoj pisti pokušati da zabeleži jubilarnu 50. pobedu u karijeri i poveća prednost u odnosu na aktuelnog prvaka, Hamiltona, koji trenutno ima 17 bodova manje i 0,58 sekundi sporije vreme sa treninga.



Iz trećeg reda, kao peti i šesti, startovaće Red Bulovi asovi Maks Ferštapen i Danijel Rikardo - poslednji iz karavana koji su uspeli da provezu krug za manje od minut i 32 sekunde. Posle ohrabrujućih rezultata u Australiji i Bahreinu, vozači Meklarena vratili su se unazad, tamo gde su uglavnom bili od raskida saradnje as Mercedesom tako da će četvrtoplasirani u generalnom plasmanu, Fernando Alonso, startovati sa 13. mesta, odmah pored Štofela Vandorna.

U Šangaju se od 2004. godine vozi desni krug, vozače od starta do cilja deli 16 krivina, kapacitet tribina oko staze je 200.000 ljudi. Očekuje se suvo vreme, tako da će biti zanimljivo i videti za kakve taktike kod izbora guma će se odlučiti taktičari Ferarija, Mercedesa, Red Bula i ostalih timova.

U devet od 14 trka Formule 1 u Kini pobedio je vozač koji je startovao sa prvog mesta, a Fetel je kao vozač Red Bula tri puta bio najbrži na treningu i samo jednom pobedio u Šangaju (2009).

Posle Kine, Formula 1 seli se u Azerbejdžan gde će 29. aprila biti vožena trka ulicama Bakua.

Generalni plasman: Sebastijan Fetel (Ferari) 50, Luis Hamilton (Mercedes) 33, Valteri Botas (Mercedes) 22, Fernando Alonso (Meklaren) 16, Kimi Raikonen (Ferari) 15, Niko Hulkenberg (Reno) 14, Danijel Rikardo (Red Bul) 12, Pjer Gasli (Toro Roso) 12, Kevin Magnusen (Has) 10, Maks Ferštapen (Red Bul) 9...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC