Najbolji biljni izvori kalcijuma

Autor:

Sedam namirnica koje nisu mlečnog porekla, a sadrže dovoljno kalcijuma da zadovoljite potrebe svog organizma.

Najbolji biljni izvori kalcijuma Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kalcijum nam je neophodan da bismo bili zdravi i da bi nam organizam funkcionisao kako treba. Ako iz bilo kojeg razloga izbegavate mlečne proizvode, jako je važno da se pobrinete da ga unosite dovoljno iz drugih izvora.

Preporučene dnevne doze

Dnevne doze kalcijuma za odrasle do 25 godina starosti su 1.000-1.200mg, preko 25 godina 800-1.000mg, u periodu trudnoće i dojenja 1.200mg. Po ulasku u menopauzu, potrebe žena za kalcijumom se ponovo povećavaju na 1.200mg dnevno.

Kalcijum je gradivni element zuba i kostiju, neophodan je za kontrakcije mišića, prenošenje nervnih signala, lučenje hormona i enzima i zbog toga je važno da nivo ovog minerala u organizmu bude stabilan. Ukoliko ga ne unosimo u dovoljnim količinama, on se oslobađa iz kostiju, a ako takvo stanje potraje, kosti propadaju.

Tkivo kosti je živo i menja se tokom života. U detinjstvu i adolescenciji kosti rastu, i gustina im se povećava do, u proseku, tridesete godine. Kasnije, kosti se polako razgrađuju, ali što su jače bile u mladosti, to će kasnije taj proces početi u starosti.

Zbog toga je jako važno unositi dovoljno vitamina D i kalcijuma tokom detinjstva i adolescencije. Gustina kostiju povećava se i bavljenjem fizičkim aktivnostima u kojima kosti i mišići rade "protiv" gravitacije, kao što su hodanje, trčanje, aerobik… dok aktivnosti kao što su plivanje ili vožnja bicikla ne utiču na gustinu koštane mase.

Dobri izvori kalcijuma su mleko, sir, jogurt i drugi mlečni proizvodi, ali ako iz bilo kog razloga izbegavate ove namirnice, evo dobrih izvora kalcijuma koji nisu mlečnog porekla:

Beli pasulj

Beli pasulj ne samo da je bogat proteinima, gvožđem i zdravim vlaknima, već je i odličan izvor kalcijuma. Samo 100 grama belog pasulja sadrži 15 miligrama ovog važnog minerala.

Pomorandže

Samo jedna pomorandža u toku dana obezbediće vam oko 70 miligrama kalcijuma, a dobićete i "injekciju" vitamina C u istom paketu.

Bademi

Ovi orašasti plodovi su odličan izvor kalcijuma, 100 grama badema ima čak 264 miligrama kalcijuma.

Sardine

Ne samo da su pune omega-3 masnih kiselina, već su i odličan izvor kalcijuma. Jedna konzerva sardina ima oko 350 miligrama kalcijuma, a "u paketu" dobijate i vitamine B12 i D.

Smokve

Smokve su bogate antioksidantima i vlaknima, a samo pet suvih smokvi vam obezbeđuje čitavih 135 miligrama kalcijuma. Ali, ako vodite računa o unosu šećera… prikočite sa smokvama. Pune su šećera.

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće ima vrlo malo kalorija, nimalo masti i visok nivo vlakana i kalcijuma. Kelj je odličan prilog uz ručak ili večeru, a dobar izvor kalcijuma je i spanać. Ako ne volite kuvan, jedite ga svežeg u salati ili kao dodatak omletu za doručak.

Brokoli

Ako postoji "superpovrće", onda bi to bio brokoli. Ne samo da sadrži esencijalne nutrijente, uključujuči i vitamine A-K i minerala kao što su magnezijum, cink i fosfor, već ima i jako, jako visok sadržaj kalcijuma koji telo lako apsorbuje, piše "Indipendent".

Ostale vijesti