Poljubac sve rješava

Autor:

Evo zašto je važno i dobro da se ljubite što više.

0
A- A A+

Komunikacija sa nekim koga volite podrazumijeva, naravno, i ljubljenje. I dugo se već smatra da je takvo fizičko ispoljavanje naklonosti i nježnosti jedna od naših osnovnih potreba.

Evo kako poljupci djeluju na našu psihu i mentalno stanje.

Tokom jednog istraživanja, psiholozi su se fokusirali na poljupce sa romantičnom/seksualnom konotacijom, a rezultati… poželjećete da se ljubite još više.

Naučnici su istraživali kako ljubljenje djeluje na stres i opšte mentalno stanje, a u studiji su učestvovali parovi koji su u braku ili se zabavljaju, ali žive zajedno.

Tokom šest nedjelja, polovina parova koji su učestvovali u istraživanju dobila je "uputstvo" prema kojem treba da se ljubi češće nego što to inače radi.

"U početku, možete prosto ciljano sjesti u toku dana i ljubiti se. Tokom vremena, vjerovatno ćete primijetiti da vam je to postao 'rutinski' dio vaše interakcije. Očekujemo da će se to dogoditi u trenutku kad se budete ljubili češće i duže nego što to trenutno radite."

Ostali parovi trebalo je da nastave da se ponašaju uobičajeno.

Iako je proučavano i mnogo drugih faktora, ključna promjena koja je uočena među učesnicima u istraživanju ticala se njihovog zadovoljstva u vezi, stresa i nivoa holesterola, piše YourTango.

Konkreno, tokom šest nedjelja, kod partnera koji su se češće ljubili registrovan je niži nivo stresa i viši nivo stepena zadovoljstva u vezi. A ono što je takođe važno, opao im je i nivo holesterola u krvi. Niži nivo holesterola značajan je zato što je povišen holesterol faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izgleda da bi na listu onih opštih uputstava koja izdaju kardiolozi uz "budite fizički aktivni, hranite se zdravo" trebalo dodati i "ljubite se što više".

Sljedeći put kad budete nervozni i pod stresom, nemojte da se svađate sa osobom koju volite. Ljubite se.

Ostale vijesti