Sprečite prevaru pre nego što se desi

Autor:

Posle je ionako kasno…

0
A- A A+

Saznanje da nas je partner prevario je jedna od najvećih trauma koje možemo da doživimo. Iako nema mnogo onih koji "planirano" varaju, u mnogim dugim vezama to se ipak dogodi.

Psiholozi kažu da od prevarene možete da se "osigurate", ali da postoje neke stvari koje možete da uradite da biste smanjili verovatnoću da do toga dođe, piše "Dejli mejl".

Najvažnije je da se oboje slažete oko toga šta uopšte smatrate prevarom.

Ima ljudi koji u flertovanju ne vide ništa loše, a ima i onih kojima već to sruši ceo svet. Zbog toga je jako važno da osoba koju volite zna kako vi doživljavate ovu osetljivu temu.

"Varanje ne mora da uključuje seksualni čin", kaže bračni terapeut dr Niki Goldštajn. "Svi mi imamo svoju definiciju prevare, ali ako postoji nešto što svesno skrivate od partnera jer znate da bi ga povredilo, vi već činite izdaju. Ako je to slučaj, sedite, razmislite i vratite se u realnost", savetuje ona.

Razgovarajte. I onda još razgovarajte.

"Probleme rešavajte kad se pojave. Ne gurajte ništa pod tepih. Savršena veza ne postoji, a ako živite u ubeđenju da vi nikad ne biste mogli da prevarite osobu s kojom ste u vezi… rizik je još veći. Zato je važno da razgovarate", upozorava dr Goldštajn.

Razgovarajte, hipotetički i o prevari. O tome kako biste se osećali kad bi vas partner prevario, i šta bi se onda dogodilo. Jako je važno da oboje budete svesni koje bi bile posledice "švrljanja".

Nedostatak komunikacije vodi u afere, zato budite iskreni jedno prema drugom po svim pitanjima.

Ako primetite neke promene u vašem odnosu, shvatite ih ozbiljno.

"Ako imate utisak da se partner udaljio od vas, ako ne osećate bliskost, razgovarajte o tome. Svako sumnjivo ponašanje jeste znak za uzbunu. Ako partner odjednom počne da slanja telefon od vas, ako vam ne dozvoljava da se poslužite njegovim laptopom, nešto se događa. Ako finansijsko stanje ne odgovara vašim troškovima, to može takođe biti crvena lampica", kaže dr Goldštajn.

"Isto važi i za situacije u kojima vas iznenada obasipa poklonima, izvodi vas na skupe večere, a ranije niste imali takav običaj. To takođe može da vas navede da se zapitate šta se promenilo."

Verujte instinktu. Ako vam je stalo do nekoga, osetićete ako se nešto sprema.

Ako je vaša veza čvrsta, lakše ćete osetiti da nešto nije u redu, i da se sprema neki užas.

"Uvek verujte intuiciji. Žene često same sebe ubede da verovatno preteruju, da su ljubomorne bez razloga… Ali ako imate osećaj da nešto nije kako treba, recite to partneru. Morate da razgovarate", kaže terapeut.

Stvar je u tome što se i osoba koja se odluči na prevaru najčešće neko vreme "lomi". Ako vam je nešto sumnjivo, razgovarajte. Ako osećate nelagodnost, razgovarajte. Mirno i staloženo, bez optuživanja, ali - razgovarajte. I nemojte odustati sve dok se ne budete ponovo osećali spokojno.

Ako ste pali u iskušenje, a stalo vam je do veze, priznajte to partneru.

"Ako se dopisujete s nekim, ako ste se zbližili sa nekim i osećate da biste mogli da pređete granicu, recite to osobi koju volite. Pokušajte da razgovorom sprečite da se to desi. A ako partner vama poveri tako nešto, nemojte da besnite i da se ljutite", kaže dr Goldštajn.

Kad vam osoba koju volite kaže tako nešto, prirodno je da budete povređeni. Ali, iako je to bolno čuti, to je i dobro jer to što vam partner kaže o čemu razmišlja znači da vas voli, da mu je stalo do vas i da želi da vaša veza uspe. Shvatite to ozbiljno, razgovarajte i pokušajte zajedno da vidite šta bi trebalo da uradite, da promenite u vašem odnosu, da niko ne pada u iskušenje

Tagovi:

Ostale vijesti