Milo Đukanović: Pobeda, idemo u EU!

Autor:

Nezvanični rezultati izbora za predsednika Crne Gore na osnovu reprezentativnog uzorka: Milo Đukanović 53,9%, Mladen Bojanić 33,5%. Demokratska partija socijalista proglasila pobedu Đukanovića! Opozicija neće da čestita Đukanoviću.

Milo Đukanović: Pobeda, idemo u EU! Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Milo Đukanović, drugi put u dugoj političkoj karijeri, obavljaće funkciju predsednika Crne Gore.

Iako je reč o preliminarnim i nezvaničnim rezultatima izbora, Đukanović je dobio potrebnu većinu da obavlja funkciju prvog čoveka Crne Gore, potvrdivši tako ulogu velikog favorita ovih izbora.

Đukanović je već bio predsednik od 1997. do 2003. godine, a sada će prvi put od sticanja nezavisnosti Crne Gore (2006. godine) ponovo sesti u predsedničku fotelju, nasleđujući stranačkog kolegu Filipa Vujanovića.

Demokratska partija socijalista proglasila je pobedu svog kandidata u 21.30 časova na osnovu 80% obrađenih podataka:

"Milo Đukanović je novi predsednik Crne Gore! Đukanović je u kampanji bio sam protiv svih i ova uverljiva pobeda potvrda je poverenja i podrške koju njegova politika uživa među glasačima", rekao je Miloš Nikolić, šef izbornog štaba Mila Đukanovića.

Skandiranjem: "Milo, Milo", pristalice Đukanovića i DPS-a dočekale su pobednika predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

"Evo, došao je trenutak da kažemo da smo ispunili obećanje da smo ostvarili vrednu pobedu u korist evropske budućnosti Crne Gore. U prvom i jedinom izbornom krugu osvojili smo 54% svih izašlih i tako nadjačali zajedničke napore šest drugih kandidata. Ovaj izborni rezultat razumem kao čvrstu rešenost građana Crne Gore da nastavi evropskim putem i putem koji će nas dovesti do punopravnog članstva u EU. Tražio sam u ovoj kampanji da napravimo završni korak nakon 20-godišnjeg hoda ka evropskom sistemu vrednosti, i to smo dobili. Uveren sam da nećemo izneveriti povrenje građana i da ćemo dostići rezultate koje smo planirali u petogodišnjem periodu", rekao je Đukanović.

Lider DPS se obvratio i političkim protivnicima, ali ne protikandidatima, nego "stvarnim protivnicima", poručujući im da im je rezultat predsedničkih izbora "prilika da preispitaju svoja politička stanovišta", kao i da se "ništa ne može dobro napraviti sistematskim negiranjem dobrih ostvarenja do kojih je Crna Gore došla".

"Što se nas tiče ruka je ispružena, želimo da objedinimo crnogorske političke i društvene potencijale i da zajednički rešavamo sve izazove sa kojima se Crna Gora suočava", rekao je Đukanović, poručujući da ima čvrstu nameru da se prevaziđu podele u crnogorskom društvu.

ATMOSFERA U ŠTABU DPS i VATROMET


Novim petogodišnjim mandatom na mestu predsednika Crne Gore, Đukanović je potukao sve rekorde u regionu (i šire).

Kada je Milo Đukanović došao na odgovorne političke i državne funkcije, predsednik Francuske bio je Fransoa Miteran, britanski premijer bio je Džon Mejdžor, a Sovjetski Savez je još postojao...

Ovo su bili treći predsednički izbori u Crnoj Gori od 2006. godine, a prvi put je na izbornom listiću bilo ime jedne žene - kandidatkinje opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović.

Na pobedu Đukanovića uticalo je i to što je opozicija dugo pregovarala oko zajedničkog kandidata i to što ponovo nije uspekla da animira apstinente - nezainteresovane za izborni proces. Zapravo, utisak je da je DPS već pobedio onog dana kada je odlučio da ide na "zicer", odnosno da upravo Đukanovića predloži za svog predsedničkog kandidata.

RIVALI: "NE ČESTITAMO, ĐUKANOVIĆA TREBA DA JE STID"


Veći deo opozicije okupio se oko Mladena Bojanića, ali ni on nije uspeo da izbori drugi krug sa Đukanovićem. Pokazalo se da DPS ima stabilno biračko telo i da nema "prelivanja" tih glasova na neke druge kandidate.

"Nemam rezultate pred sobom, ali sam ponosan na ono što smo uradili tokom kampanje. Đukanoviću neću da čestitam, jer nemam šta da mu čestitam, ja bih se na njegovom mestu stideo, jer je zarobio Crnu Goru", rekao je Bojanić u svom izbornom štabu oko 22 časa.

Otkrio je i ovo:

"U petak uveče kod Đukanovića su išli na raport direktori državnih kompanija da izveste koliko su ljudi ubedili da glasaju za njega. Ali Crna Gora je takva. Ja ću nastaviti da se borim. Uveli smo novu retoriku u izborne kampanje ali očigledno je da većina Crne Gore to nije prepoznala. Nastaviću borbu da oslobodim Crnu Goru od Đukanovića i njegove administracije".

Mladen Bojanić Foto: MONDO/Gordana Bojanić


"Ne mogu biti zadovoljna rezultatima izbora zbog budućnosti naše Crne Gore. Zadovoljna rezultatom jesam, jer sam dobila više glasova nego moja stranka na prethodnim parlamentarnim izborima. Današnji rezultat je posledica dva faktora - zarobljena država o kojoj je pisala i Evropska komisija, a postoji i očigledan problem u opoziciji jer nije obezbedila većinsku podršku. Nastaviću da se borim za promene koje su neophodne Crnoj Gori. U zarobljenoj državi izbori ne mogu biti slobodni i fer, a način na koji je Đukanović vodio kampanju apsolutno ne zavređuje moje čestitke", rekla je Draginja Vuksanović, prva žena kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

Draginja press Foto: MONDO/Jovana Delać Draginja VuksanovićSa Bojanićem, kao i sa Draginjom Vuksanović se saglasio još jedan opozicioni kandidat - Marko Milačić.

"Crna Gora tone još dublje u autokratiju i ovo je nova faza diktature. Ulazimo u četvrtu deceniju nesmenjivosti vlasti, što je tužno i užasno. Đukanović nije bio kandidat DPS-a, već kandidat NATO-a, saveza u koji su građani Crne Gore gurnuti mimo svoje volje", rekao je Milačić, veliki zagovornik neulaska u NATO.

Milo Đukanović od "Slobinog đaka" do večne vlasti

Na današnjim izborima, a pravo glasa imalo je 532.599 građana, odziv je bio 64%, odnosno na nivou predsedničkih izbora iz 2013. godine. Na prethodnim predsedničkim izborima 2013. godine pobedio je kandidat vlasti Filip Vujanović ispred kandidata opozicije Miodraga Lekića. Vujanović je tada dobio 161.940 glasova (51,21%), dok je za Lekića glasalo 154.289 glasova (48,79%).

PROJEKCIJA REZULTATA:


- Milo Đukanović (DPS) 53,9% glasova;

- Kandidat većinskog dela opozicije Mladen Bojanić 33,5%;

- Draginja Vuksanović (SDP) 8,1% glasova.

- Marko Milačić (Prava Crna Gora) 2,7%

Reč je o projektovanim rezultatima sa gotovo 100% uzorka (izvor: Centar za monitoring).   

Prema procenama analitičara, izlaznost od 60 do 65 odsto je povoljna po Đukanovića, odnosno za njegovu pobedu u prvom krugu, a izlaznost od 70 odsto i preko toga povećala bi šanse da bude drugog kruga.

Nevladine organizacije, koje prate tok glasanja ranije su izvestile o izvesnim nepravilnostima u izbornom procesu na pojedinim biračkim mestima.

Pojedine opozicione stranke optužile su vladajuću Demokratsku partiju socijalista za kupovinu glasova. Medijima je prosleđen snimak koji bi trebalo da potkrepi ove tvrdnje, a reč je o navodnom davanju novca za glas u sedištu DPS u Beranu.

ANALIZA: Da li je Milo i dalje "britva"?

Đukanović i njegova DPS su bili od početka kampanje uvereni u pobedu u prvom krugu, a pokriće za optimizam dala su im i istraživanja sprovedena u kampanji, koja su pokazala da on ima podršku više od 55 odsto biračkog tela.

Uprkos najavama da će se povući iz politike, što je izgovarao u nekoliko navrata, Đukanović je za DPS i većinu građana Crne Gore neprikosnoveni nacionalni lider, koji će, ako ponovo bude izabran za predsednika, ući u treću deceniju na vlasti.

Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

NEPRIKOSNOVEN

Milo Đukanović Milo Djukanovic Foto: MONDO/Goran Sivački

Đukanovićeva pobeda na ovim izborima nije iznenađenje, a veliki broj građana Crne Gore smatra ga "najvećim Crnogorcem posle kralja Nikole".

Hroničari su još davno zabeležili da je Đukanović relativizovao i svojevremenu opasku uglednog političara bivše SFRJ, Vladimira Bakarića, koji je rekao da "nije dobro da bilo koji političar, osim Tita, na jednoj funciji bude duže od osam godina".

U nekoliko navrata Đukanović se povlačio sa funkcije i ostajao samo lider stranke (DPS), koja je neprestano na vlasti od njenog osnivanja 1990.

I na ove izbore je izašao samo kao lider DPS, mada analitičari smatraju da je "vlast uvek tamo gde je on".

U kampanji je obećao bolji život građanima, uvođenje evropskih vrednosti života, ali očuvanje identiteta i suvereniteta Crne Gore.

Đukanović: Ne vraćamo se u balkanske tmuše

Iako su neretko neki mediji predviđali da njegova budućnost neće biti tako svetla, prognozirajući mu sudbinu nekadašnjeg hrvatskog premjera Iva Sanadera, drugi su smatrali da je samo dobar taktičar.

Inače, ovaj 56-godišnji ekonomista poreklom je iz ugledne nikšićke porodice koja ima "vladarsku tradiciju".

Otac Radovan bio je sudija i istaknuti komunistički funkcioner, a predak Blažo, po kome je Milo nazvao svog sina, bio je u vreme Kraljevine Jugoslavije ban Zetske banovine, a tokom rata gospodar Crne Gore, Boke kotorske i Sandžaka kao general četničkih snaga koje su se borile na tom prostoru.

Brz, okretan, vešt, inteligentan političar i još veštiji govornik, težak protivnik o kome su čak i strani ambasadori, izlazeći iz njegovog kabineta, priznavali da ih je "opio rečima", uspeo je da se od 1996. godine nametne kao pouzdan partner SAD i NATO, ali i da istovremeno ostvari veliko bogatstvo sebi i porodici, što su potvrdile I neke Forbsove liste najbogatijih u zvestu.

Njegove zasluge za Crnu Goru su nesporne - uveo je državu u NATO u leto prošle godine, doveo je pred vrata EU, obnovio je državnost i sačuvao političku stabilnost.

Partnerstvo sa Vašingtonom ostvario je pred ulazak u obračun sa Slobodanom Miloševićem, kome je bio veran saveznik i zahvaljujući kome je 1991. prvi put postao premijer, najmlađi u Evropi (29 godina).

"Mrlja" u Đukanovićevoj karijeri je, smatraju analitičari, dubrovačko ratište tokom 1991. godine, a njegova odbrana je da on nije izdavao nikakva naređenja.

Njegova vlada priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I Metohije, 9. oktobra 2008. godine, dan nakon što je u Generalnoj skupštini UN to pitanje stavljeno u nadležnost Međunarodnog suda pravde.

Tim potezom Đukanović je definitivno dodao so na nezalečenu ranu Srbiji stvorenu crnogorskim osamostaljenjem.

Milo: Srbija je izgubila rat za Kosovo

Đukanović je bio oštar u kampanji. Na prvom predizbornom skupu u rodnom Nikšiću, piziciju okarakterisao kao "anticrnogorsku", a potom je još više zaoštrio retoriku prema nekim NVO i medijima, što je izazvalo oštru reakciju opozicije i dela javnosti.

Nije želeo da dođe ni na TV debatu u kojoj je bilo ostalih šest kandidata, nije je pristao na bilo kakav duel.

Insistirao je u kampanji da će nastaviti put ka EU, ali da je prvi cilj da se uvedu evropske vrednosti života, dok mu "datum ulaska u EU nije bitan".

Milo u kampanji: Opozicija je anticrnogorska

Dok je bio premijer u poslednjem mandatu uveo je zemlju u NATO, a ukoliko postane predsednik uverava da će je uvesti i u EU.

"Mi želimo simbolički da budemo deo EU i NATO da bi živeli bezbednije, da bi imali veći stepen pravne sigurnosti, da bi bolje i sigurnije iskoristili naše resurse, da bi zaposlili ljude, imali bolje plate i penzije i na kraju bolji kvalitet građana", govori Đukanović.

Brži put ka EU jedan je od ciljeva i kandidatkinje SDP-a Draginje Vuksanović. Kaže da je partija koju predstavlja glasala za ulazak u NATO, ali da razume i one koji se tome i dalje protive.

Ko je Mladen Bojanić?

Kandidat većeg dela opozicije, koju čine partije raznorodnih ideologija, Mladen Bojanić u kampanji je najviše govorio o korupciji i kriminalu, navodeći da je upravo Đukanović odgovoran za te probleme. 

Ostale vijesti