• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdino prvo jutro bez titule

Autor mondo.rs

Crveno-beli se vraćaju kući posle neuspeha u Podgorici. U Morači su ostavili pehar, predali evroligašku licencu i završili šampionski niz, a sada ih čeka amortizovanje pada.

 KK crvena zvezda poslije finala ABA lige i poraza od Budućnosti Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda mts nije uspela i sa gorkim ukusom u ustima u nedelju se vraća u Beograd, posle poraza u Crnoj Gori i kraja finalne serije plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti (1:3). 

Veče ranije, oko 23 časa, na parketu "Morače" crveno-beli su se definitivno rastali od trofeja čiji je dom od proleća 2015. bio na adresi Mali Kalemegdan 2. Podgoričani su u subotu prvi put uživo videli pehar koji evroligaški sija, a Nikola Ivanović, Nemanja Gordić i Filip Barović potrudili su se da tamo i ostane bar 12 meseci.

Budućnost je osvežila trofejnu salu peharom koji nije imala, Aleksandar Džikić joj je (kao i svojoj biografiji) prvi put doneo regionalnu titulu i dugo će se u Podgorici slaviti veliki uspeh, peta pobeda protiv Zvezde ove sezone i izvučena karta za povratak u evropsku elitu posle 15 godina.

Kada se slavlje stiša i slegne, u Budućnosti će aktivnije razmišljati o tome da li će i kako će tu evroligašku kartu iskoristiti, jer tamošnja dvorana ne ispunjava uslove najjačeg takmičenja. A, dok se ABA šampion bude suočavao sa "slađim", infrastrukturnim izazovom, novi viceprvak praviće prve preseke svog neuspeha, koji je za posledicu imao povratak u Evrokup, sa kojim su se crveno-beli poslednji put sreli u polufinalu 2014.

Zvezda je pola decenije putovala elitnijim evropskim kolosekom i to putovanje završila je u subotu, praktično onog trenutka kada je spiker Budućnosti pola minuta pre kraja meča najavio dok će uskoro početi ceremonija dodele pehara. Crveno-beli u tim trenucima su se spremali za napad, u kojem nisu ispravili ono što su pogrešili pola minuta ranije.

Šut i promašaj Dilana Enisa posle sudijskog izbacivanja spikera iz stolice nije ublažio kobnu i verovatno odlučujuću "prodaju" lopte Tejlora Ročestija. Zvezdin lider je pri nerešenom rezultatu, na početku poslednjeg minuta, bacio u ruke Ivanoviću, da istrči kontru i neometan pogodi za vođstvo. Nekoliko minuta ranije, inicijativu u napadu preuzeo je i nestalni Džejms Feldin, ali je i on u uzastopnim posedima grešio i bio neprecizan, kao što je, veče ranije, drugi put ove sezone propustio šansu da trojkom donese pobedu protiv Budućnosti

Izvor: MN PRESS

Francuz Matijas Lesor bio je tu u petak da odmah potom promaši ono što su mnogi videli u košu, a u subotu je pred finiš serijom loših faulova, "plaćenih" slobodnim bacanjima, zaokružio bled nastup Zvezdinih stranaca, od kojih se u finalu sezone očekivalo više.

Bilo je to previše grešaka projektovanih lidera, onih koji su dovedeni da donesu prevagu i uspeh. U to društvo, među vođe ekipe, sebe je početkom sezone odličnim igrama uvrstio i Milko Bjelica, ali je u finalu ipak potpuno podbacio i učinio Stefana Jankovića prvim, a Dejana Davidovca prinudno drugim krilnim centrom u četvrtoj i poslednjoj "jadranskoj" utakmici.

Više se očekivalo od crveno-belih u celini. Velike pobede u Evroligi (Barselona, Real, Olimpijakos, Žalgiris, Valensija) pokazale su potencijal ekipe, kao što je finalna serija pokazala koliko to nije isti tim bez dvojice povređenih nosilaca, od kojih je jedan bio kraj klupe, a drugi ni tamo.

Već mesecima odsutni Pero Antić jesenas i zimus podizao je Zvezdinu igru za nekoliko nivoa, ali u mečevima sezone nije mogao da pomogne, kao ni na Kupu. Takođe, nije teško pretpostaviti koliko bi Nemanji Gordiću u subotu bilo teže da na Zvezdinih "plus osam" herojski zadrži Budućnost u igri da ga je čuvao takođe dugo povređeni Nemanja Dangubić, koji je do početka oporavka kolena igrao svoju najbolju sezonu.

Izvor: MN PRESS



Bez dvojice važnih igrača, bez mira na liniji penala, bez rešenja za Gordićeve prodore i bez ritma u napadu kad se odlučivalo, branilac titule u subotu je ostao i bez "brejka" i bez trofeja koji je unapred označen kao najvažniji cilj. Dušan Alimpijević je posle meča najavio razgovor sa rukovodstvom posle neuspešnog završetka prvenstva, a uz to je rekao nekoliko rečenica i o suđenju, ocenivši da Zvezdi "ne bi bilo dozvoljeno da trijumfuje u Podgorici".

Na dan poslednje utakmice, Zvezda je glasno protestovala zbog rada sudijske trojke na čelu sa Damirom Javorom u trećem susretu i posle nabrajanja spornih dosuđenih i nedosuđenih odluka na svoju štetu najavljivala da razmišlja o neizlasku na četvrti meč. Dok je dan odmicao postajalo je jasnije da će se ipak igrati, pa su se crveno-beli pojavili na terenu, odigrali još jedan napet meč i treći put u ovoj seriji izgubili na "već viđeni način", ispustivši vođstvo i kontrolu, stečenu u trećim četvrtinama.

Posle povratka u Beograd, na Zvezdi je da u narednih mesec dana, do početka domaćeg plej-ofa, dođe do daha posle lošeg perioda i da amortizuje posledice pada. U Superligi, koja počinje sledeće nedelje, odbranom titule protiv pojačanog Partizana tražiće miran izlaz iz neuspešne godine i zadžavanje preostalog trofeja, a zatim će se posvetiti biranju novih nosilaca igre, traženju novih stranaca i pripremama za sezonu u ABA ligi i drugom po snazi evro-takmičenju. 

Izvor: MN PRESS



Evroligaška licenca od subote stanuje u Podgorici, gde će se narednih meseci očigledno proširivati dvorana i voditi trka sa vremenom. U slučaju da Budućnost ne stigne da poveća kapacitet "Morače", licenca bi mogla da bude vraćena u Barselonu i samo ta opcija za sada stavlja znak pitanja kraj najave da Srbija prvi put od 2001. godine neće imati predstavnika u Evroligi. U ovom trenutku to je Zvezdi jedina šansa da održi kontinuitet i u sezoni posle velikog "reseta" u svlačionici.

Od navedenog dvomeča sa Uniksom u završnici Evrokupa pre četiri godine, Zvezda je izgradila ime u Evroligi, pobeđivala (i u kontinuitetu) najveće timove, igrala Top 8 i zaključno sa ovom sezonom sakupila skalpove svih evro-velikana. Usput je i navikla navijače na uspehe do granice podrazumevanja, pa ih sezona poput ove, bez borbe novog tima i novog trenera za plej-of, nije interesovala dovoljno da tokom zime ispune "Pionir", čak i onda kada dolazi Fenerbahče. 

Koliko daleko deluje slika pune Zvezdine Arene protiv Uniksa toliko će i biti nova (iako sada već ne i do kraja neočekivana) situacija za crveno-bele. Na Kalemegdanu će izvesno već sada, pre početka odbrane poslednjeg, domaćeg, trofeja, početi da razmišljaju o letu i onome što leto donosi za svrgnutog trogodišnjeg vladara Jadrana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC