Dodik u Gradini: Ubijali su nas, i u tome uživali

Autor:

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

"Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo", rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osjećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

"Ta spirala mjesta zločina - od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu", posjetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gdje god su stigli, bez razloga i povoda.

"Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i djeteta. Nikada nisu imali saosjećanje i pomislili na svoje", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživjelih logoraša, u momentu kada je svijet već vidio i znao da je Drugi svjetski rat pri kraju.

"Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svjedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče", dodao je Dodik.

On je podsjetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina poslije Drugog svjetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za djecu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke djece.

Dodik je rekao da je sam sebi često postavljao pitanje kako je moguće da grupa ustaša ubije toliko ljudi u Donjoj Gradini, te kako to da niko nije pružio odpor?

Hrvati protiv izložbe o Jasenovcu u UN


"Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dvije strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mjesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsijecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mjesto bez povratka", rekao je Dodik.

On je naglasio da će istorija zabilježiti da je za ubijanje Srba napravljeno jedno posebno oružje koje se zvalo "srbosjek", koje su imali Hrvati i ustaše da bi Srbima vadili oči i klali ih što je brže moguće.

"`Srbosjek` je oružje za jedan narod, da se on pobije, da nestane i da se ne ponovi. Iluzija Srba je bila komunistička Jugoslavija", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je u Jugoslaviji razgrađena snaga srpske nacionalne države i ideje toga vremena i ta iluzija je opet dovela do stradanja Srba.

"Prihvatili su Jugoslaviju kao zemlju koju su oslobodili i slobodu davali drugim naroda, dijelili je s njima, da bi na kraju tog stradalničkog vijeka proglašeni krivcima za raspadanje zemlje za koju su se oni jedino borili, jedino stvorili i branili", dodao je Dodik.

On je u Donjoj Gradini poručio da ta ilizuja mora da nestane i da mora da se gradi odgovorna srpska nacionalana i državna ideja koja podrazumijeva saznanje da ne bi stradali ni u Drugom svjetskom ratu da su Srbi ovdje imali državu.

Grajf: Jasenovac brutalniji od Aušvica


"Nisu je imali i uvijek tamo gdje Srbi nisu imali državu, uvijek su bili pobijeni", rekao je Dodik i dodao da i danas kad se god pojavi neka manifestacija ustaštva, sa svojim godinama, iskustvom i životom, uvijek iz straha reaguje refleksno, sa željom da se bori protiv toga, jer je to prethodno uništavalo njegov narod.

On je dodao da je stvorena Republika Srpska kao odgovornost i izraz srpskog htjenja za slobodom, a ne da učini zlo drugim narodima.

"Nećemo odustati od nje i prava koja su nam data Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jasno napisan i koji znamo da čitamo. Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Srbi kao narod žele mir.

Ostale vijesti