Glasne poruke iz Donje Gradine

Autor:

Brojni zvaničnici iz regiona uputili su danas u Donjoj Gradini poruke mira, ali i opomene da se o zločinu genocida u Jasenovcu mora jasno i glasno govoriti.

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je danas da se o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu, mora glasno govoriti i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svjedoče i upozoravaju čovječanstvo.

Gojkovićeva je u obraćanju u Spomen-području "Donja Gradina" poručila da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

Nezavisna Država Hrvatska, podsjetila je Gojkovićeva, bila je držatvorni projekat čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda - Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle.

Ona je naglasila da su u temelju NDH bile mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine.

"Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne smije dopustiti, odnosno ne smije se dozvoliti da se vrate takve vrijednosti", rekla je Gojkovićeva.

Vulin: Srbi nikad više neće prihvatati da budu odvođeni u logore

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Donjoj Gradini da je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, istrebljenja srpskog naroda, njegovog protjerivanja i zatiranja.

Vulin je naveo da se suština građanskih ratova u Hrvatskoj i BiH ne može razumjeti, ako se ne poznaje jasenovački užas i ne shvataju razmjere genocida koji se dogodio u tom koncentracionom logoru.

On je naglasio da srpski narod nikada više neće mirno prihvatati da bude odvođen u logore, zatiran i protjerivan.

"Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, uvek će snažno podržavati Republiku Srpsku i ovaj sporazum. Nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi", rekao je Vulin novinarima nakon centralnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Asiel: Neprijatelji su glasni

Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel poručio je danas da nije vrijeme da se ćuti o zločinima u Drugom svjetskom ratu, već da se govori, jer su neprijatelji glasni.

Asiel je rekao da je tišina dugo vladala stratištima na kojima su ustaše krvničkim ubijale nevine žrtve.

"Mnoge porodice koje su izgubile svoje najmilije su zanijemile, ali ti Bože ne možeš da ostaneš nem zato što su neprijatelji tvoji sve glasniji",rekao je Asiel, koji je danas u Donjoj Gradini čitao molitvu na jevrejskom jeziku za svoje sunarodnike stradale u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

On je istakao da je država Izrael ustanovljena na krvi kao i Republika Srpska.

Acković: Nisu ni brojali Rome koje su ovdje satjerali


Član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković rekao je da su na ovom mjestu stradali njegovi sunarodnici samo što su bili Romi i da su ih ustaški dželati tu satjerali ne brojeći ih.

On je istakao da nikada neće biti utvrđen tačan broj Roma koji su odvedeni u vagonima u Jasenovac.

Acković, koji je za stradale pročitao molitvu na romskom jeziku, rekao je da je Donja Gradina jedino mjesto na svijetu gdje se može čuti molitva na romskom jeziku.

U Donjoj Gradini danas je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a potvrdio je centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Ostale vijesti