• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković deklasirao Lajovića!

Autor mondo.rs

Novak se za manje od sat vremena igre plasirao u drugo kolo mastersa u Monte Karlu.

Evropska "sezona šljake" zvanično je počela u ponedeljak u Monte Karlu, gde su se u 1. kolu trećeg ovogodišnjeg turnira Masters 1000 serije sastala dvojica srpskih tenisera, deveti nosilac Novak Đoković i kvalifikant Dušan Lajović.

REZULTAT, neočekivano ubedljiv - 6:0, 6:1!

Novaku je to prva pobeda na ATP Turu još od 20. januara i meča 1/16 finala Australijan opena protiv Alberta Ramosa Vinjolasa, dok je Lajović potpuno podbacio, naročito u prvom setu, koji je izgubio bez "zrna baruta".

Đoković bi u drugom kolu, najverovatnije u sredu, trebalo da ima teži ispit, u susretu sa Hrvatom Bornom Ćorićem (39. na ATP listi). On je u ponedeljak bio bolji od Žilijena Benetoa - 6:2, 6:3.

Posle mnogo godina, Novak je kao osvajač 30 masters titula (od čega dve u Monaku, 2013. i 2015. godine), morao da startuje u prvom kolu. Protiv Lajovića je napravio 19 "vinera" i samo četiri neiznuđene greške, dobro se kretao i pružio nagoveštaj da je spremniji nego pre mesec dana u Indijan Velsu i Majamiju.



Bio je ovo prvi meč posle skoro godinu dana koji je iz Novakovog "boksa" pratio slovački trener Marijan Vajda, a strani novinari objavili su da je na tribinama bilo više aktuelnih igrača, željnih da se lično uvere u kakvoj je Đoković formi trenutno.

Osim Đokovića i Ćorića, u drugo kolo plasirao se Kei Nišikori, pobedivši u derbiju Tomaša Berdiha rezultatom 4:6, 6:2, 6:1.

Dalje idu i pomenuti Ramos Vinjolas, Roberto Bautista Ahut, Miloš Raonić i Andrej Rubljev.

Filip Krajinović u utorak je trebalo da se sastane sa Italijanom Lorencijem, ali je bio primoran da odustane.



IZ GEMA U GEM

- 6:1! Novak je spasao tri vezane brejk lopte, potom i četvrtu. Odlično je odigrao u kriznim momentima i zasluženo priveo meč kraju za veoma kratko vreme, samo 58 minuta!

- 5:1, peti brejk Đokovića, po matrici iz prvog seta. Ubedljivo.

- 4:1, Novak potvrđuje brejk, ali tek pošto je Lajović na 30:40 propustio priliku da se revanšira i vrati drugi set u rezultatsku neizvesnost.

- 3:1, brejk! Rasplamsala se borba, Lajović se sa 0:40 vratio na 40:40, ali na brejk lopti je napravio mali aut i izgubio.

- 2:1. Prvi put jak otpor Lajovića u gemu igranom na Novakov servis. Nekada najbolji teniser sveta morao je da spasi i jednu brejk loptu.

- 1:1! Konačno i Lajović uzima gem prvenac. Đoković je spasao prvu gem loptu, tj. Lajović je napravio neiznuđenu grešku, ali usledio je forhend na liniju, pa smeč u koji je smestio svu frustraciju zbog slabe igre u prethodnih sedam gemova.

- 1:0. Novak prvi put u meču osvaja gem "sa nulom".


PRVI SET

- 6:0, treći brejk i set za Đokovića posle samo 23 minuta igre! Vineri u ovom delu meča 7:1, neiznuđene greške 6:8.

- 5:0, opet ubedljivo.

- 4:0, brejk! Lajovića muči servis, što je preduslov da zaigra bolje i dođe do "lakših" poena. U ovom gemu je vodio 40:30, pa onda izgubio tri poena zaredom. Đoković je došao do prednosti snažnom bekhend paralelom, a potom je Lajović napravio neiznuđenu grešku.

- 3:0. I u trećem gemu je Đoković izgubio samo jedan poen.

- 2:0, brejk! Lajović je napravio tri neiznuđene greške za 0:40, zatim je pogrešio Novak, a onda Duci i četvrti put u gemu.

Twitter Embed Code



- 1:0. Bez problema je uvodni gem uzeo Đoković.

- Novakov učinak na masters turnirima u karijeri je više nego impresivan 308-68, od toga 0-2 u 2018.

- Dvojica srpskih asova izašla su na mrežu zajedno sa sudijom Đanlukom Moskarelom. Odlučeno je da Đoković servira prvi.

Nagradni fond turnira u Monte Karlu iznosi 4.872.105 evra.

Novaku će ovo biti tek sedmi meč u poslednjih devet meseci i pet dana, koliko je prošlo od njegove eliminacije u četvrtfinalu Vimbldona, odnosno predaje Tomašu Berdihu nakon čega je usledila duga pauza, pokušaj povratka na Australijan openu u januaru (pobede nad Donaldom Jangom, Gaelom Monfisom i Albertom Ramosom Vinjolasom, porez od Hjeon Čunga), hirurški zahvat na laktu i potom dva vezana poraza na Mastersima u Indijan Velsu (Taro Daniel) i Majamiju (Benoa Per).

Izvor: MN PRESS


Utoliko, Lajović će biti veoma teška prepreka za trenutno 13. tenisera sveta, tim pre što je Duci u Monako došao sa titulom osvojenom u Gvadalupeu, a potom "osetio šljaku" prolazom kroz kvalifikacije u kojima je nadigrao Iga Nisa i Sergeja Stahovskog.

Đoković je titulu u gradu u kom živi osvajao 2012. i 2015. godine, od kada nema baš ohrabrujuć skor: eliminacija u 2. kolu od Jiržija Veselog 2016, pa četvrtfinalu od Davida Gofana pre godinu dana.

To znači da će Novak ove sezone braniti 180 bodova u Monte Karlu, potom 360 za četvrtfinale Madrida, 600 za finale Rima, 360 za četvrtfinale Rolan Garosa, 250 za titulu u Istbornu (jedinu u 2017. godini) i potom još 360 za četvrtfinale Vimbldona nakon čega neće braniti više ni poen do kraja 2018. godine. Ukupno 2.110 bodova.

Novak je planirao da nastupi u dublu, ali je njegov partner Filip Krajinović morao da odustane od učešća u obe konkurencije zbog povrede mišića noge, što je značilo da će Marsel Granoljers i Pablo Kuevas u igri parova, odnosno Paolo Lorenci u singlu izboriti prolaz u narednu rundu bez borbe.

Ostanite uz Mondo, pratićemo meč Đoković - Lajović uživo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC