Suficit budžeta za obnovu škola

Dio suficita banjalučkog budžeta od 9 miliona KM, koji je Grad ostvario “domaćinskim poslovanjem” biće utrošen za brojne projekte, između ostalog i za renoviranje škola.

0
A- A A+
Banjaluka, Gradska uprava Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kada je riječ o raspodjeli sredstava ostvarenih suficitom, gradonačelnik je istakao da će sva raspoloživa sredstava biti usmjerena u finansiranje projekata. O rebalansu budžeta odbornici će raspravljati na sjednici koja će se održati 24. i 25. aprila.

“Osnovni razlog za rebalans je uvrštavanje emisije obveznica u iznosu od 6 miliona za pet kapitalnih projekata i raspored suficita koji smo domaćinskim poslovanjem u prošloj godini ostvarili”, rekao je Radojičić.

"Jedna od većih stavki, oko pola miliona maraka ide za izgradnju objekta MZ i Policijske stanice na Laušu. Za nastavak Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, za koji će dio sredstava biti obezbijeđen putem obveznica, iz suficita će biti izdvojeno dodatnih 600.000 KM. Takođe, oko 450.000 KM predloženo je da ide za nekoliko novih vodovoda. Nešto manje od 500.000 KM odnosi se na ulaganja u škole, a dio sredstava, preko 700.000 KM ide za civilnu zaštitu i poboljšanje opremljenosti civilne zaštite", rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Kad je u pitanju ulaganje u škole, predviđeno je da se uradi rekonstrukcija dijela Tehničke, Elektrotehničke škole i Gimnazije, kao i pet osnovnih škola

22. sjednica Skupštine grada Banjaluka

Na ovoj sjednici, odbornici će razmatrati 49 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, na dnevnom redu je prijedlog Statuta Grada Banja Luka, konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Banja Luka za period 01.01.-31.12.2017. godine, te prijedlog odluke o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava za 2017. godinu.

“Predložili smo da dio ide prema školstvu, konkretno za srednje škole. Prijedlogom ovog rebalansa planirano je da se na Tehničkoj školi uradi bar krov ako ne i nešto više, a dodatna sredstva ići će i u Elektrotehničku školu kao i u Gimnaziju”, istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Pored srednjih škola, dio suficita dobiće i pet osnovnih škola na području Banjaluke.

“Mi predviđamo cifru u budžetu između 400 i 500 hiljada, a od cijena koje se dobiju kroz javne nabavke zavisiće koliko toga će se moći uraditi. Pored onoga što smo ranije potpisali, a to je bila jedna srednja škola i pet osnovnih, sada je predviđeno još tri srednje i bar pet osnovnih škola", naglasio je Radojičić i dodao da se sve radi na osnovu analize stanja u školama koja je urađena prošle godine.

Grad Banjaluka sredstva će izdvojiti i za dva dodatna projekta energetske efikasnosti. Tako će finansirati energetsku efikasnost u školi “Desanka Maksimović” u Dragočaju, a odobrenje se čeka i za školu u Boriku.

.

.

Ostale vijesti